Μουσουλμάνοι Θράκης: Οι ανάγκες τους, το μειονοτικό κόμμα και οι Ευρωεκλογές (οδοιπορικό)
Του Τάσου Τέλλογλου
Την ώρα που η προσπάθεια επιρροής της μουσουλμανικής μειονότητας από την Τουρκία συνεχίζεται, ο Τάσος Τέλλογλου ταξίδεψε στη Θράκη και κατέγραψε πόσο θα μετρήσουν, για την ψήφο στα μειονοτικά χωριά, τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από την πτώση της τιμής του καπνού.
Στο κέντρο της Κομοτηνής μία ζεστή μέρα, συγκεκριμένα στην οδό Κιλκίς όπου βρίσκονται τα γραφεία του Κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας», του κόμματος το οποίο ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ, δεκάδες νέοι μειονοτικοί ξεφόρτωναν ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μέσα στα γραφεία μία παράδοξη διακόσμηση απεικόνιζε στον τοίχο το αυτοκίνητο του ιδρυτή του κόμματος μετά από το τροχαίο ατύχημα με τρακτέρ, το οποίο του στοίχισε τη ζωή του.
20 χιλιόμετρα μακριά, οι μουσουλμάνοι της Θράκης φύτευαν τα πρώτα φυτά του καπνού στα μικρά χωράφια τους. Ο καπνός είναι συνυφασμένος, τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με την οικονομική και κοινωνική βάση της ύπαρξης τους.
Καθώς όμως οι τιμές του καπνού, οι οποίες στήριξαν τον πλούτο της τάξης των εμπόρων της Ξάνθης, υποχωρούν τα τελευταία 10 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναζητούν την τύχη τους αλλού.
Ο δήμος Αρριανών περιλαμβάνει 70 χωριά και οικισμούς, και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση, από τους δήμους όπου κατοικούν μουσουλμάνοι στη Ροδόπη. Έξω από τα Αρριανά ο Τάσος Τέλλογλου βρήκε τον αγρότη Μολλά Αμέτ Μεμέτ. Η παραγωγή του καπνού με τις περυσινές τιμές δεν τον συνέφερε. Πήγε στην Ολλανδία. Φέτος η τιμή ανέβηκε, κι έτσι εκείνος έμεινε στο χωριό. «Έχουμε έξοδα 2 ευρώ το κιλό. Εφέτος πουλήσαμε 55.50. Παλιά παίρναμε επιδότηση, τώρα δεν παίρνουμε τίποτα. Οι υποψήφιοι δεν λένε τίποτε. Περνάνε, φεύγουνε... Γιατί να ψηφίσω; Με ποιον να συμπορευτώ; Αν συνεχίσει να κάνει λίγα λεφτά ο καπνός, θα πάρω τη γυναίκα μου και το παιδί μου, και θα φύγω και εγώ», είπε στην ΑΝΤ1.
Ενόψει Ευρωεκλογών, το μειονοτικό κόμμα περιοδεύει στα χωριά Εσοχή και Ραγάδα των Αρριανών, όχι μακριά από τα βουλγαρικά σύνορα. 10 περίπου υποψήφιοι, με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος Τσιγκτέμ Ασάφογλου, μιλούσαν σε ισάριθμους ακροατές. Οι γυναίκες ακούνε την ομιλία απο μακριά. Η κ. Ασάφογλου και οι συνυποψήφιοι της οι οποίοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στον ΑΝΤ1, ανέφεραν πολλές φορές ότι είναι Τούρκοι. Μιλούσαν όμως ελάχιστα, για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι η αποστολή του ΑΝΤ1 ήταν ανεπιθύμητη, οΤάσος Τέλλογλου αποφάσισε να ρωτήσει γιατί γίνεται τόσος λίγος λόγος για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Η κ. Ασάφογλου απάντησε: «Εννοείται ότι μας απασχολεί τι θά γίνει μετά τον καπνό, μιλήσαμε για τα οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά με την οικονομία στην περιοχή. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα».
Ο αγρότης Αμέτ Σιναν είναι πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοκαλλιεργητών και επιχειρεί να βρει λύση για όσους ασχολούνται με τον καπνό. Δέν είναι εύκολο σε μια περιοχή με μικρό κλήρο. Είπε στον ΑΝΤ1: «Το 2024 φτάσαμε με την νέα ΚΑΠ η οποία έχει συμφωνηθεί, ένας καπνοκαλλιεργητής που έπαιρνε 10000 ευρώ, τώρα να παίρνει 2000 ή 3000 ευρώ. Ένας καπνοπαραγωγός δεν μπορεί να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης, εξαιτίας των στρεμμάτων που είναι λίγα», δήλωσε.
Το κόμμα του Σαδίκ προσελκύει λιγότερους ψηφοφόρους απ’ ό,τι 10 χρόνια πριν. Μπορεί να βγει πρώτο στους δύο πρώτους μειονοτικούς νομούς. Οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι, όμως, δεν το ακούν και δεν τους ακούει.
Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Βάλτε τον στην φυλακή
Καλαμάτα – Τροχαίο: Νεκρός οδηγός μηχανής που προσέκρουσε σε νησίδα (εικόνες)
Κρήτη - Πνιγμός 6χρονου: “Η μαμά του τον έψαχνε αλλά…” (βίντεο)