LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2024 13:47 | Ανανέωση: 01 Ιουνίου 2024 13:50

Νέα πρόκληση Σιλιάνοφσκα: Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” είναι ατομικό μου δικαίωμα

Πού στήριξε το νέο ισχυρισμό της η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Τι απάντησε στους φόβους να καταγγελθεί η χώρα της από την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Βόρεια Μακεδονία - Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, δήλωσε την Παρασκευή ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει όμως, όπως είπε, «το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία”».

H Σιλιάνοφσκα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από την πόλη Οχρίδα στην οποία βρέθηκε, ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ανώτερες από αυτές που ισχύουν στις διμερείς συμφωνίες».

Η ίδια υποστήριξε ότι «μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να "πείσει" την Ελλάδα για την "ορθότητα" των ισχυρισμών της» και πρόσθεσε ότι «έχει σχέδιο για το πώς θα ενεργήσει». «Φυσικά και έχω σχέδιο. Το σχέδιο είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το σχέδιο είναι να υπάρχει σεβασμός αλλά και αυτοσεβασμός. Και νομίζω ότι, όπως στην πολιτική, πρέπει να αναζητήσει κανείς την τέχνη του εφικτού. Θα το κάνουμε σύντομα» ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις από την μεριά της Ελλάδας περί ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, για μη τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα υπενθύμισε την προηγούμενη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου (το 2011), στην προσφυγή της τότε ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από το 1995.

«Το ίδιο αυτό Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο βρεθήκαμε απέναντι στην Ελλάδα, αποφάνθηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ήταν επίσης μια διεθνής συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε αμέσως στα δικαστήρια. Υπάρχει διαβάθμιση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα επισημαίνεται, συζητείται, η ερώτηση απευθύνεται και στον ΟΗΕ και μετά πάει στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα πρέπει να είναι erga omnes (να ισχύουν έναντι όλων), αλλά στη δική μας περίπτωση αυτό δεν συνέβη» ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.

Όπως είναι γνωστό η νέα πρόεδρος, η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαΐου είχε εκλεγεί ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου είχε αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου ο οποίος της υπαγορευόταν, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία». Η ενέργεια εκείνη της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ είχε επίσης αποδοκιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Λιόσια: Θρίλερ με καμένο πτώμα σε αυλή σπιτιού - Συνελήφθη ο γιός του νεκρού

Πήλιο: Απανθρακώθηκε σε αυτοκίνητο μαζί με το σκυλί της

ΗΠΑ: Μωρό 6 εβδομάδων κατακρεουργήθηκε από το σκυλί της οικογένειας (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Το 112 “χτύπησε” στην Αττική – Έρχονται καταιγίδεςΣήμερα 12:17 | Ειδήσεις

Τι συστάσεις δίνουν προς τους πολίτες οι αρχές τις Πολιτικής Προστασίας. Ποια καιρικά φαινόμενα αναμένονται και πού.

Νέο Ψυχικό - Παναγιώτης Στάθης: Με δύο όπλα η εκτέλεση του τοπογράφουΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Ποια νέα στοιχεία προκύπτουν για τη στυγερή δολοφονία του τοπογράφου στο Νέο Ψυχικό. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση.

Μαρινάκης για Αυγενάκη: Θα ήταν αδιανόητο να πολιτευτεί με τη ΝΔ μετά από τέτοια συμπεριφορά (βίντεο)Σήμερα 11:01 | Ειδήσεις

Τι άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το ενδεχόμενο μελλοντικής υποψηφιότητάς του κ. Αυγενάκη.

ΗΠΑ: Πέθανε παιδί που “έμεινε” σε αυτοκίνητο για ώρες μέσα στην ζέστη! (βίντεο)Σήμερα 11:29 | Ειδήσεις

Ακόμη μια τραγωδία στις ΗΠΑ με παιδί που εν μέσω υψηλών θερμοκρασίων, έμεινε “ξεχασμένο” για πολλές ώρες μέσα σε αυτοκίνητο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρεύμα: Πόσο εξοικονομεί ένα νοικοκυριό που άλλαξε πάροχο και τιμολόγιο το 2024; 12:33Νέο Ψυχικό - Παναγιώτης Στάθης: Με δύο όπλα η εκτέλεση του τοπογράφου12:23Κακοκαιρία: Το 112 “χτύπησε” στην Αττική – Έρχονται καταιγίδες12:10ΠΑΣΟΚ: Ανατολή ή... “δύση” του “πράσινου ήλιου”11:56ΗΠΑ: Πέθανε παιδί που “έμεινε” σε αυτοκίνητο για ώρες μέσα στην ζέστη! (βίντεο)11:43Σκιάθος: Έκλεβε αυτοκίνητα γιατί... τον χώρισε η κοπέλα του11:30F1: Το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας στον ΑΝΤ1 και στο ANT1+11:17Μαρινάκης για Αυγενάκη: Θα ήταν αδιανόητο να πολιτευτεί με τη ΝΔ μετά από τέτοια συμπεριφορά (βίντεο)11:04Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ηλικιωμένος που φέρεται να τον ξυλοκόπησε ο γιος του10:51Χαλκιδική: Έκοψε τα φτερά παπαγάλων και χρέωνε κάθε φωτογραφία τους (βίντεο)10:38Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Τα βίντεο, η ιατροδικαστική εξέταση και η έκκληση της οικογένειας (βίντεο)10:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας για παιδική πορνογραφία10:12“Χριστίνα”: Πωλείται το πλωτό ανάκτορο του Ωνάση (εικόνες)09:58Πέραμα - Εργατικό ατύχημα: Προσπάθησαν να σβήσουν φωτιά σε φορτηγό πλοίο και τραυματίστηκαν09:45Προολυμπιακό Τουρνουά - Γκάλης: Αν παίζαμε μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο...09:31O Τραμπ βρίζει Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις - “Τον έβγαλα από τη μέση” (βίντεο)09:17Φωτιά στα Γλυκά Νερά - Εθελοντές Υμηττού: Αν δεν παρεμβαίναμε έγκαιρα... (βίντεο)09:03Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις08:50Μπάιντεν προς συνεργάτες και χορηγούς: Είμαι υποψήφιος, δεν παραιτούμαι08:36Συμβούλιο της Επικρατείας: Μετακομίζει από το Αρσάκειο08:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο