LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Μαΐου 2024 14:44

Εφοριακοί “κάλυψαν” επιχειρηματία που τους χρημάτισε

Αποκαλύφθηκε, έστω και μετά από χρόνια, η απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Χρήματα - Απάτη - Δημόσιο

Τρεις εφοριακοί καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 και 8 ετών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για απιστία από κοινού, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να προσδιορίζεται σε 184.000 ευρώ. Οι δικαστές τούς αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να τους αφήσουν ελεύθερους ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης, χορηγώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Το αδίκημα τελέστηκε το 2007 και η ποινική διερεύνηση ξεκίνησε το 2015, όταν έφτασαν καταγγελίες στον τότε εισαγγελέα διαφθοράς που προκάλεσαν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από οικονομική επιθεωρητή. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν τρεις εφοριακοί, συνταξιούχοι σήμερα, ηλικίας 73, 74 και 80 ετών, που κατά την επίδικη περίοδο υπηρετούσαν στη Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης -ο πρώτος με την ιδιότητα του ελεγκτή, ο δεύτερος ως επόπτης και ο τρίτος ως διευθυντής ελέγχου.

Η φοροαπαλλαγή και η ύποπτη τραπεζική κατάθεση των 60.000 ευρώ

Η υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνδέεται με φορολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε τρεις εταιρείες επιχειρηματία και αφορούσαν δύο συναπτές οικονομικές χρήσεις. Παρότι ο επιχειρηματίας εμφάνιζε δυσανάλογες διαφορές εσόδων-εξόδων δεν του καταλογίστηκαν οι προβλεπόμενοι φόροι, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να αποφύγει καταβολή φόρου συνολικού ύψους 184.000 ευρώ (124.000 και 60.000 ευρώ, αντιστοίχως για τα δύο επίμαχα φορολογικά έτη), ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό δε, κατά το ίδιο κατηγορητήριο, ότι την ίδια περίοδο βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του γιου-λογιστή του κατηγορούμενου ελεγκτή 60.000 ευρώ, ποσό το οποίο φέρεται να είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας. Όταν ο γιος του εφοριακού ελεγκτή (σ.σ. καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή των 8 ετών, ενώ οι άλλοι με 6 χρόνια ο καθένας) ρωτήθηκε από το δικαστήριο τι αφορούσε η συγκεκριμένη κατάθεση απάντησε πως εντασσόταν στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας τους. «Θα ήταν αφελές να βάλω τα χρήματα σε λογαριασμό του γιου μου», απολογήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος αρνήθηκε -όπως και οι συγκατηγορούμενοί του- την κατηγορία.

«Εκείνα τα χρόνια, πριν από την οικονομική κρίση, γινόταν πάρτι διαφθοράς στην Ελλάδα, ειδικά στις ΔΟΥ. Οι περισσότεροι είχαν άγνοια κινδύνου, ζούσαν σε κατάσταση ενθουσιασμού και ζάλης χωρίς να σκέφτονται ότι θα γινόταν έλεγχος», ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία - Efes 2024: Άσκση αφιερωμένη στην επέτειο εισβολή στην Κύπρο (εικόνες)

 Eurostat - Μάιος: Ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ΕΕ

Γιάννενα: Φαντάροι τραυματίστηκαν σε ατύχημα με όλμο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12Όλες οι απαντήσεις για τις υπηρεσίες υγείας στο 156613:58Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω μεθυσμένης τουρίστριας13:44Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (βίντεο)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο