LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2024 22:52

Ελλάδα - Βουλγαρία: Στον “αέρα” η συμφωνία νερού

Η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών υπογράφηκε το 1964 και προβλέπει την ετήσια παροχή 186 εκ. κυβικών μέτρων νερού στην Ελλάδα. Πότε προβλέπεται η λήξη της.

Ποταμός Άρδας - Φράγμα

Του Τάσου Τέλλογλου

Σε 40 μέρες λήγει η Ελληνοβουλγαρική Συμφωνία του 1964, με την οποία προβλεπόταν ότι η Βουλγαρία θα επέτρεπε στη χώρα μας να παίρνει από τα νερά του ποταμού Άρδα 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως, από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, για την άρδευση της τεράστιας πεδιάδας 220.000 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Βουλγαρική και την Τουρκική μεθόριο, βόρεια της Ορεστιάδας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν “σκαλώσει”, καθώς οι Βούλγαροι βάζουν σκληρούς όρους και οι αγρότες ανησυχούν για το πώς και τι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος.

Όταν το ανθρώπινο βλέμμα σηκωθεί αρκετές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια του ποταμού Άρδα προς την Αδριανούπολη, αντικρίζει κανείς το τεράστιο υδάτινο σταυροδρόμι του με τον Έβρο, αυτή την αρτηρία ζωής της Θράκης. Στα 220.000 στρέμματα της περιοχής, έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς κάμπους, καλλιεργούνται τα πάντα: βαμβάκι και σιτηρά, ρύζι και ηλίανθος. Αλλά το εφετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό.

Επί 60 χρόνια η Βουλγαρία είχε αναλάβει να αφήνει το νερό του ποταμού Άρδα να βρέχει τα χωράφια των Ελλήνων αγροτών στον βορειοανατολικό Έβρο, αλλά και νοτιότερα, στις όχθες του ποταμού, όπου 50.000 αγρότες εξαρτώνται από το νερό αυτό. Η συμφωνία λήγει στις αρχές Ιουλίου.

Νερό - Ελλάδα - Βουλγαρία

Η συμφωνία υπογράφτηκε το 1964 και η Βουλγαρία, με αυτήν αναγνώριζε πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, ισοσκελίζοντας ένα μέρος των οφειλών της με νερό για άρδευση. Οι Βούλγαροι χρησιμοποιούσαν το νερό όχι για άρδευση, αλλά για να παράγουν ρεύμα, 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, στο Ιβαιλοβγκραντ. Μετά άνοιγαν το φράγμα, και άφηναν το νερό να έρχεται σε μας. Λίγο μετά τα σύνορα, την ίδια χρόνια, το 1964, το ελληνικό κράτος κατασκεύασε ένα δικό του φράγμα για να συγκρατεί το νερό.

Ο Γιώργος Δερνεκτσής, αγρότης, και ένας από τους ανθρώπους που διευθύνουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων, το σύστημα της άρδευσης, δήλωσε: «Εμείς θέλουμε κάθε μέρα νερό, δεν μπορούμε να κρατήσουμε νερό πάνω από 1μιση μέρα… Αυτό το νερό πάει μέχρι τη θάλασσα. Δηλαδή από εδώ χύνεται στον Έβρο ποταμό, την Αδριανούπολη, και μετά χύνεται στη θάλασσα και συγχρόνως ποτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα… Το πρόβλημα θα είναι σε ολόκληρο τον Έβρο».

Καθώς οι Βούλγαροι γνωρίζουν ότι “καιγόμαστε”, δεν βιάζονται να κλείσουν τη συμφωνία και, είτε θέλουν να τους πληρώσουμε ένα μέρος του νερού, είτε να μας δώσουν λιγότερο. «Εμείς από το 2015 λέγαμε στους Βούλγαρους ότι λήγει η συμφωνία το 2024, για να ξέρουμε τι θα γίνει», είπε ο κ. Δερνεκτσής.

Νερό - Ελλάδα - Βουλγαρία

Στα τέλη του Γενάρη έγινε στη Σόφια η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα Υπουργεία Περιβάλλοντος των δύο χωρών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο μηχανολόγος Ορέστης Βουρνέλης, ο οποίος, εκ μέρους Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, παραλαμβάνει με ένα σύνθετο αρδευτικό σύστημα το νερό από τον Άρδα και το μοιράζει στα χωράφια, και ο οποίος ήταν παρών στη διαπραγμάτευση, σχολίασε: «Η περιοχή από τη δεκαετία του 70 είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Αυτό ισχύει κατά μήκος όλου του Έβρου, με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη… Αυτό θα αλλάξει άρδην. Θα υπάρξει μεταναστευτικό κύμα. Αν χάσεις το 70% της παραγωγής σου, χάνεις και το 70% των εισοδημάτων σου, και η περιοχή καθίσταται μη βιώσιμη».

Ο αγρότης και γεωπόνος της περιοχής Δημήτρης Δρακούδης άρχισε να ανησυχεί τελευταία για την εξέλιξη της υπόθεσης για το νερό. Καλοκαίρι έρχεται, και πρέπει να αποφασίσει πόσα ποτίσματα θα κάνει. «Μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόβλημα. Αλλά μετά τις 9 Ιουλίου δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι κυβερνήσείς είχαν ενημερωθεί από τους αγροτικούς συλλόγους, αλλά δυστυχώς το άφησαν για την τελευταία στιγμή», τόνισε.

Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν και οι Βούλγαροι, για μία ακόμα φορά. Μετά, μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αλλά δεν θα είναι απλή, και η άλλη πλευρά θα ζητήσει περισσότερα απ’ ό,τι το 1964.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρωτιά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η 4η θέση κι η αδιευκρίνιστη ψήφος

Λιόσια - Καμένο πτώμα: “Μεταθανάτιες οι κακώσεις στη σορό”, βλέπει η ιατροδικαστική

Άρης – ΠΑΟΚ: Διακοπή του αγώνα Κ15 λόγω... γονέων (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο