LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2024 19:25 | Ανανέωση: 28 Μαΐου 2024 20:25

Μονή της Χώρας - Πομπέο στον ΑΝΤ1: Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι μια πρόκληση (βίντεο)

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, για την Μονή της Χώρας και την στάση που πρέπει να κρατήσει η αμερικανική κυβέρνηση. 

Πομπέο Τσίτσας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή συνεδρία του Τέταρτου Διεθνές Συνεδρίου Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Θρησκευτική Ελευθερία και η εμπλοκή τους σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης». 

Στην ομιλία του ανέφερε ότι ήταν στις προτεραιότητές του η επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη  κ. Βαρθολομαίο, παρά την ενόχληση που εξέφρασε τότε η Τουρκική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στη μετρατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος είπε: «Αυτόν το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη». 

Λίγο μετά την ομιλία του ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον  Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την μετατροπή της Μονής της χωράς σε τζαμί μετά την Αγιά Σοφία επί θητείας του απάντησε ότι: «Είναι τραγικό για τους ανθρώπους κάθε πίστης, είναι τραγικό για τον λαό της Τουρκίας, είναι τραγικό το να βλέπουν μια κυβέρνηση να καταλύει δυο ιστορικά μέρη τα οποία είναι σημαντικά για όλα τα δόγματα. Αυτό μειώνει την ελευθέρια του ιδίου του λαού του Τουρκίας και για όλο τον κόσμο. Η Μονή της Χωράς δεν είναι απλά ένα κτίριο. Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι μια πρόκληση. Πάντα δούλευα για να κάνω τη σχέση πιο ισχυρή, με μαστίγιο και καρότο,  αλλά δεν τα κατάφερνα πάντα. 

Όταν ήμουν υπουργός εξωτερικών είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό ήταν απαράδεκτο. Υποστηρίξαμε την ορθόδοξη εκκλησιά οπού μπορούσαμε, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού, και επίσης ενθαρρύναμε ηγέτες άλλων κρατών να εκφράσουν την δυσφορία τους».

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για το αν πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να εξαρτήσει την οικονομική και αμυντική της βοήθεια προς την Τουρκία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως:«Είναι ένα πολύπλοκο ερώτημα το πότε και ποια  εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ  για να ασκήσουν επιρροή και να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα .Οφείλω να πω δεν είναι πωςΟι ΗΠΑ  δεν έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν και να επηρεάσουν το πως άλλες χώρες θα προστατεύουν τις θρησκευτικές ελευθέριες, δεν μπορούν να το καταφέρουν κάθε φορά πάντοτε και πάντα, αλλά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα στο μέλλον»  

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Πομπέο αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Μέχρι σήμερα, η εισβολή έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων Ουκρανών πιστών, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει εκατοντάδες εκκλησίες σε ολόκληρη την Ουκρανία. Οι άνθρωποι της πίστης που δεν ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν στοχευθεί, ιδιαίτερα οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί». 

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι «η κυβέρνηση της Μόσχας, όχι το Κίεβο, χρησιμοποιεί χωρίς ντροπή την Εκκλησία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας». 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την ΠαρασκευήΣήμερα 16:07 | Ειδήσεις

Την απόφαση έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Σε "κόκκινο συναγερμό" η Λακωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron.

Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημαΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Ο 19χρονος δήλωσε πως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Τη δάδα τής την παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Olympian στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Στέφανος Χανδακάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Φωτιά σε διαμέρισμα προκάλεσε καταστροφές - Κάηκαν αυτοκίνητο και τέσσερις μηχανές (βίντεο)16:33ΕΕ: Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το τέλος του 202716:23“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή16:13Βέλγιο: Η Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", σύμφωνα με τη δικηγόρο της16:03Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» εξήγησαν τους λόγους ολισθηρότητας του χλοοτάπητα της Λεωφόρου15:53Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Δεν είδα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων15:43Λάρισα: Αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών15:33Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Πάργα15:23Συνάντηση Πιερρακάκη στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών15:13Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημα15:03Φλώρινα: Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης14:53Βόλος: Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στο φανάρι (εικόνες)14:43Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου14:33Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα13:53Ζάκυνθος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την κακοκαιρία13:43Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του "Μιλάνο-Κορτίνα 2026"13:33H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)13:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο