Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου: Βραβείο στην χήρα του Ναβάλνι
Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες, που συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα, στη Στοά του Αττάλου, είναι ότι η θρησκευτική ελευθερία για όλους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ενισχύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία για όλους, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην προώθηση του σεβασμού, της ένταξης και της κοινωνικής αρμονίας. Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης αυτών των ιδανικών και της μάχης για τους ανθρώπους της πίστης σε όλο τον κόσμο.
Η Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθομολαίος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες. Ο Παναγιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου, με περισσήν ευκολίαν, χαρακτηρίζονται ως μία «αμιγώς δυτική ιδέα περί δικαίου», ακόμη και ως «δούρειος ίππος της Δύσης» διά πολιτισμικήν επιβολήν επί του λοιπού κόσμου. Και ευρύτερον, όμως, παρά τας επιμέρους προόδους που έχουν συντελεσθή εις το πεδίον της συνταγματικής κατοχυρώσεως και της διεθνούς προστασίας των, τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και χρησιμοποιούνται ως πρόφασις και ως ανθρωπιστικός μανδύας διά παρεμβάσεις εις το εσωτερικόν άλλων κρατών».
Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες απ' όλο τον κόσμο, ο Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, Διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, οι Άρχοντες στην Αμερική θα απονείμουν στη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας» για το 2024. «Αναγνωρίζοντας τις ακούραστες προσπάθειες της κας Ναβαλνάγια να συσπειρώσει την αντίθεση στην τυραννική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά στη λυσσαλέα και βίαιη καταστολή, η Γιούλια Ναβάλναγια είναι ένα από τα πιο θαρραλέα άτομα στον πλανήτη» είπε ο κ. Λυμπεράκης. «Η οδυνηρή προσωπική της εμπειρία, από την απώλεια του συζύγου της, επειδή αντιστάθηκε σε έναν τύραννο, είναι μια ζωντανή απεικόνιση του ανθρώπινου κόστους της αυταρχικής διακυβέρνησης και της άρνησης των βασικών ελευθεριών» κατέληξε ο Διοικητής των Αρχόντων από τις ΗΠΑ.
Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην Ετήσια Δεξίωση των Αρχόντων στη Νέα Υόρκη σε ένα άτομο ή οργανισμό που έχει επιδείξει με συνέπεια, δράση, σκοπό, αφοσίωση και ενδιαφέρον για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων. Το Βραβείο έχει απονεμηθεί στο νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τη Μητέρα Τερέζα, τo Mikhail Gorbachev, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter, τον Πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush και την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Barbara Bush και την περασμένη χρονιά στο Ίδρυμα Prince’s Trust και το Βασιλιά Κάρολο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία της συνάντησης των Αρχόντων στην Αθήνα και συνέχισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λόγω της ηγετικής και χαρισματικής προσωπικότητας του, χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης τόσο από την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και από την πνευματική και οικονομική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη διεθνή σημασία και απήχηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σαν θεσμός προϋπήρχε χίλια χρόνια πριν από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Τολμώ να πω ότι η όποια Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Ως Πατριαρχικός εκπρόσωπος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαιρέτησε το Συνέδριο: «Ζούμε σε εποχές μεγάλης σύγκρουσης και μεγάλης αμηχανίας. Όλοι οι Χριστιανοί κλυδωνίζονται σε θυελλώδη και σκοτεινά νερά. Και είναι το Φανάρι, εκείνο το Φως της καθαρής Ορθόδοξης διδασκαλίας και πνευματικότητας, που φωτίζει το δρόμο προς τα εμπρός για όλους τους Χριστιανούς, στα ασφαλή λιμάνια όπου η ειρήνη επικρατεί του πολέμου και η αγάπη νικά κάθε μορφή μίσους και κακίας».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία».
«Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου. Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα» είπε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.
Στην πρώτη συνεδρίαση των Αρχόντων νωρίς το απόγευμα με θέμα «Δημοκρατία, Αυταρχισμός και οι επιπτώσεις του (ευκαιρίες και προκλήσεις) για τις θρησκευτικές κοινότητες διεθνώς», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grusas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).
Την Τρίτη, το Συνέδριο συνεχίζεται στο Ζάππειο, με ομιλητές τον πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο και την Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Μάικ Πομπέο, ο οποίος στο παρελθόν έχει επισκεφθεί στην Κωνσταντινουπολη τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έχει στηλιτεύσει την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκια, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της
Ενδοοικογενειακή βία: 1000 κλήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα
Πρέσβης του Ισραήλ κατά Κασσελάκη με αιχμές για την επίσκεψη μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη