LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2024 10:48

ΕΕΕ: Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο το 2024

Πόσες χιλιάδες πλοία και πόσο ποσοστό της παγκόσμιας χωρητικότητας ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. 

Τανκερ - δεξαμενόπλοιο

Η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσιάζει την διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση του έργου που επιτελεί η ναυτιλία των Ελλήνων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτυπώνονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στις σύγχρονες κοινωνίες,  έως τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνόκτητου στόλου και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του. Η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ καταγράφει, επίσης,  συνοπτικά τις θέσεις και προτάσεις της ΕΕΕ στις κύριες προκλήσεις που απασχόλησαν έντονα τη ναυτιλία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Για ακόμα μια χρονιά, τα διαθέσιμα δεδομένα αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλίας των Ελλήνων διεθνώς, καθώς:

  • Με περισσότερα από 5.500 πλοία, οι Ελληνίδες και Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, καθιστώντας τη χώρα μας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
  • Πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την ΕΕ, ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Η ναυτιλία συμβάλλει τα μέγιστα για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. 
  • Η ναυτιλία αποτελεί ένα από τους πιο φιλικούς περιβαλλοντικά τρόπους μεταφοράς, με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται και ανανεώνεται διαρκώς, είναι ενεργειακά αποδοτικός και εξοπλισμένος με περιβαλλοντικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο στόλο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο.   

Σε σχέση με τα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, μεγάλο τμήμα της φετινής Έκθεσης αφιερώνεται στην πορεία του κλάδου προς ένα βιώσιμο μέλλον.  Η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο ΙΜΟ για τη μετάβαση της ναυτιλίας  σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κοντά στα μέσα του αιώνα, αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, την οποία υποδέχτηκε θερμά η ελληνική, αλλά και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ καταγράφει επίσης τη συμβολή του κλάδου στην οικονομική  ανάπτυξη της χώρας μας καθώς και το πολυεπίπεδο έργο κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού, με έμφαση στην άμεση ανταπόκρισή του στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας».

Προλογίζοντας την Έκθεση, η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, δήλωσε «Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση. Πάντα ποντοπόροςΠάντα πρωτοπόρος».

Δείτε την Ετήσια Έκθεση της ΕΕΕ:

Ειδήσεις σήμερα:

Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της 

Ενδοοικογενειακή βία: 1000 κλήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα

Πρέσβης του Ισραήλ κατά Κασσελάκη με αιχμές για την επίσκεψη μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
48 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο