LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2024 11:08

Σαντορίνη: Έκτακτα μέτρα για αποφυγή νέων κατολισθήσεων

Ποια τα νέα μέτρα για τον περιορισμό νέων κατολισθήσεων στη Σαντορίνη. Από πότε θα ισχύουν και ποια θα είναι η διάρκεια τους.

νησι Σαντορινη

Κοινή Υπουργική Απόφαση αναρτήθηκε σχετικά με τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε επιμέρους σημεία των νήσων Θήρας και Θηρασιάς. Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση, σε συνέχεια της έγκρισης σύμβασης από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ύψους 300.000 ευρώ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργων συντήρησης και πρώτης επέμβασης στη Σαντορίνη, καθώς και την έγκριση κονδυλίων 230.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από τον ΟΑΣΠ, αναρτήθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης σε επιμέρους σημεία του νησιού.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί δέσμη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων απομείωσης του κατολισθητικού κινδύνου που θα υλοποιηθούν με βάση μελέτη του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα και του ΕΚΠΑ. Τα έργα αφορούν κατά κύριο λόγο σε εκτεταμένες αντιστηρίξεις κατά μήκος της περιοχής της καλδέρας, υποστήριξη πρανών σε σημεία υψηλού κινδύνου και αντίστοιχες δομικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργείο Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προβλέπει:

Προσωρινούς περιορισμούς κυκλοφορίας προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο για το χρονικό διάστημα από 01-06-2024 ως και 31-10-2024:

  • Στον Οικισμό Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία και διέλευση παντός είδους οχημάτων στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι. Εξαιρούνται οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων από τις 5 πμ έως τις 10 πμ.
  • Στον Όρμο Φηρών (παλαιό λιμένα Φηρών) αποφασίζεται η ελεγχόμενη από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αποβίβαση και αναχώρηση των επιβαινόντων στα κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε στον παλαιό λιμένα και στο χώρο μπροστά από το τελεφερίκ του Όρμου των Φηρών να μην αναμένουν πάνω από 500 άτομα. Επιπλέον, οι αρμόδιες λιμενικές αρχές εξουσιοδοτούνται να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου του κατάπλου και απόπλου πάσης φύσεων σκαφών από και προς Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη.
  • Στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) αποφασίζεται η λήψη μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας των αποβιβαζόμενων οχημάτων, με κατά προτεραιότητα αποβίβαση των επαγγελματικών ΙΧ και έπειτα των λεωφορείων και τα φορτηγών, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος στην οδό, τόσο κατά την αποβίβαση όσο και κατά τον απόπλου των πλοίων της γραμμής.

Τοποθέτηση προειδοποιητικής σήμανσης σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) ως προς την ύπαρξη κατολισθητικού κινδύνου στις ακόλουθες περιοχές της Θήρας και της Θηρασιάς:

  • Στον Οικισμό Αμμούδι κατά μήκος της δημοτικής οδού από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι
  • στο περιπατητικό μονοπάτι από το Αμμούδι προς Οία
  • στον Όρμο Αρμένι στο λιθόστρωτο περιπατητικό μονοπάτι από τον οικισμό της Οίας προς τον όρμο Αρμένι
  • στο Φηροστεφάνι στο περιπατητικό μονοπάτι στο χείλος της καλδέρας
  • στον Όρμο Φηρών (παλαιός λιμένας Φηρών)
  • στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) στην οδό από το νέο λιμένα Φηρών προς την οδό Φηρών-Ακρωτηρίου.
  • στη νήσο Θηρασιά - όρμο Κόρφου τοποθετούνται κατά μήκος του όρμου του Κόρφου καθώς και στο περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί από τον όρμο του Κόρφου στον οικισμό της Θηρασιάς.

Τέλος, στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι:

Η τοποθέτηση της σήμανσης θα διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγίου.

Οι αρμόδιες αρχές μεριμνούν για την υλοποίηση των απαγορεύσεων πρόσβασης και προσέγγισης και τους όρους ελεγχόμενης πρόσβασης από την ημέρα έκδοσης της Απόφασης έως τις 31.10.2024 με σκοπό την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλαμπάκα: Κτηνοτρόφος πέθανε όταν καταπλακώθηκε από την “γουρούνα” του

Euroleague – Βερολίνο: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών

Γαλάτσι: Μολότοφ σε μηχανήματα στο σταθμό του μετρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι πολίτες θέλουν από εμάς αποτελέσματα κι όχι ανέξοδα λόγιαΣήμερα 12:02 | Ειδήσεις

«Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κ.Ο της Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας παραιτούνται από τα κομματικά όργαναΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν στο κείμενο με το οποίο ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τα τρία στελέχη.

Καραϊβάζ: Αναβλήθηκε η δίκη για την δολοφονία τουΣήμερα 10:57 | Ειδήσεις

Για ποιον λόγο διεκόπη η δίκη. Πότε αναμένεται να συνεχιστεί.

Τροχαίο - Λ. Αθηνών: Παρέσυρε γυναίκα και την εγκατέλειψε χωρίς τις αισθήσεις της (βίντεο)Σήμερα 08:05 | Ειδήσεις

Το θύμα προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο από διάβαση πεζών. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησαν με ρόπαλο και τον λήστεψαν13:08Τραμπ: Το σχέδιο του σε περίπτωση επικράτησης στις εκλογές12:54Ηράκλειο: Τα έσπασε όλα και τραυμάτισε αστυνομικό κατά την προσαγωγή του12:41Φωτιές στον Ασπρόπυργο και τη Λακωνία12:27Μητσοτάκης: Οι πολίτες θέλουν από εμάς αποτελέσματα κι όχι ανέξοδα λόγια12:14Copa America: Επόπτης κατέρρευσε λόγω ζέστης στο ματς Καναδάς - Περού (βίντεο)12:00Ρέθυμνο: Φωτιά στα Τρία Μοναστήρια11:47Βραζιλία: Αποποινικοποιήθηκε η κατοχή μαριχουάνας για προσωπική χρήση11:34Τιμολόγια ρεύματος – Σκυλακάκης: Οι τιμές τον Ιούλιο θα είναι στα ίδια επίπεδα με του Ιανουαρίου11:20Καραϊβάζ: Αναβλήθηκε η δίκη για την δολοφονία του11:07Λάνθιμος – “Bugonia”: Πότε κάνει πρεμιέρα η νέα του ταινία10:53Αγία Παρασκευή: Προσπάθησαν να αρπάξουν ανήλικο αγοράκι που είχε βγει βόλτα με την μητέρα του 10:40Ναυπακτία – Canadair: Φωτογραφία – ντοκουμέντο από το “πληγωμένο” φτερό10:26Θεσσαλονίκη - Ακρωτηριασμός γάτας: Εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό10:13Κασσελάκης: Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα09:59Σελίν Ντιόν: Η στιγμή που παθαίνει κρίση και δεν μπορεί να ελέγξει το σώμα της (βίντεο)09:45Μπαχτσελί: Θα πάρουμε πίσω Θεσσαλονίκη και δυτική Θράκη09:32Εορτολόγιο - 26 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα09:18Σταρόβας: Παίζει κιθάρα πρώτη φορά μετά το εγκεφαλικό και συγκινεί... (βίντεο)09:05ΣΥΡΙΖΑ: Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας παραιτούνται από τα κομματικά όργανα08:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο