LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2024 09:16

New York Times: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό με αναφορές στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η εφημερίδα για την άνοδο της  θερμοκρασίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

ζεστη - μπανιο

Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο της Ceylan Yeginsu με τίτλο Here It Comes: Another Hot Summer in Europe που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, εστιάζοντας κυρίως στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας.

Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, οδεύει προς ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Και οι ταξιδιώτες, για άλλη μια φορά, κατευθύνονται στα καυτά σημεία. Πέρυσι, μεγάλα τμήματα της νότιας Ευρώπης βίωσαν παρατεταμένες περιόδους ακραίας ζέστης με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου και διήρκεσαν έως και δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Οι αποπνικτικές συνθήκες ανέτρεψαν τις διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς οι επισκέπτες κατέρρεαν από θερμική εξάντληση σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη, ενώ οι πυρκαγιές οδήγησαν σε εκκενώσεις  περιοχών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Τα υπολογιστικά μας μοντέλα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι θα είναι ένα ακόμη ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι, ιδίως στα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο», δήλωσε ο Todd Crawford, αντιπρόεδρος μετεωρολογίας της Atmospheric G2, μιας εταιρείας μετεωρολογικών και κλιματικών πληροφοριών που εδρεύει στο Manchester του New Hampshire. Η εταιρεία αναμένει ότι η ένταση της ζέστης θα είναι παρόμοια με το 2022, το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, με την πιο ακραία ζέστη να προβλέπεται στο νότο, σε δημοφιλείς για τους ταξιδιώτες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ιταλία.

Ωστόσο, παρά την πρόβλεψη και την αυξητική τάση της υπερβολικής καλοκαιρινής ζέστης, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή για προορισμούς όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 39 βαθμούς και άνω τα τελευταία καλοκαίρια. Συνολικά, η αμερικανική ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από πέρυσι, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Hopper. Η Ρώμη, το Παρίσι και η Αθήνα είναι μεταξύ των πόλεων που αναζητούνται περισσότερο από τις δισεκατομμύρια ετήσιες περιηγήσεις στο ίντερνετ για καλοκαιρινές διακοπές στην Kayak και την Expedia (…)

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, δημοφιλείς προορισμοί που επλήγησαν σκληρά πέρυσι εργάζονται πάνω σε πρωτόκολλα, για να κάνουν τους κατοίκους και τους τουρίστες ασφαλείς και πιο άνετους. Το 2021, η Αθήνα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που διόρισε έναν επικεφαλής υπεύθυνο θερμότητας για να επιβλέπει αυτές τις προσπάθειες. Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η κατηγοριοποίηση των κυμάτων καύσωνα με βάση τη σοβαρότητα, όπως γίνεται με τους τυφώνες, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ονομάζονται επίσης κύματα καύσωνα, για να τονιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι τους.

Παραλία - Θάλασσα - Χαλκιδική

«Η ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι θα χειροτερέψει, γι' αυτό επανασχεδιάζουμε την πόλη μας και κάνουμε αλλαγές για να προσαρμοστούμε», δήλωσε η Ελισσάβετ Μπαργιάννη, επικεφαλής στο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας στο Δήμο Αθηναίων. Πέρα από την ευαισθητοποίηση, η πόλη σχεδιάζει να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των χώρων πρασίνου και τη δημιουργία δροσερών δημόσιων χώρων.

Για τους επισκέπτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, η κ. Μπαργιάννη συμβουλεύει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Extrema Global, η οποία υπολογίζει την πιο δροσερή διαδρομή για τη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β, σύμφωνα με την τρέχουσα θερμοκρασία και την πυκνότητα των δέντρων. Η πόλη διαθέτει ήδη αρκετά κλιματιζόμενα κέντρα που είναι δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, η Ακρόπολη αναγκάστηκε να κλείνει από το μεσημέρι έως νωρίς το βράδυ για να προστατεύσει τους επισκέπτες, αφού κάποιοι από αυτούς κατέρρεαν από τη ζέστη. Το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να λάβει την ίδια απόφαση και φέτος, δήλωσε η κ. Μπαργιάννη, αν ο καύσωνας είναι έντονος.

Παραλία - Θάλασσα - Χαλκιδική

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι συνυπολογίζουν τη ζέστη και διαμορφώνουν ευέλικτα δρομολόγια. Σε πόλεις όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Αθήνα, προγραμματίζουν επίσκεψη στα αξιοθέατα τις πιο δροσερές πρωινές και βραδινές ώρες και οργανώνουν εκδρομές με κλιματιζόμενα μέσα μεταφοράς.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ορισμένοι ταξιδιώτες που έπεσαν θύμα του καύσωνα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι αναζητούν δροσερότερους προορισμούς αυτό το καλοκαίρι σε μέρη όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Οι αναζητήσεις πτήσεων για το Tromso της Νορβηγίας, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την Kayak.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Κυριακή: Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Euroleague – Βερολίνο: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών

Γαλάτσι: Μολότοφ σε μηχανήματα στο σταθμό του μετρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Χθες 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετΧθες 23:11 | Ειδήσεις

Αυτή ήταν η 10η σερί νίκη του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε επίπεδο Euroleague.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ θέλει τον Τσάβες - Ανοικτό το ενδεχόμενο οψιόν αγοράς23:58Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο