LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2024 09:16

New York Times: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό με αναφορές στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η εφημερίδα για την άνοδο της  θερμοκρασίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

ζεστη - μπανιο

Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο της Ceylan Yeginsu με τίτλο Here It Comes: Another Hot Summer in Europe που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, εστιάζοντας κυρίως στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας.

Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, οδεύει προς ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Και οι ταξιδιώτες, για άλλη μια φορά, κατευθύνονται στα καυτά σημεία. Πέρυσι, μεγάλα τμήματα της νότιας Ευρώπης βίωσαν παρατεταμένες περιόδους ακραίας ζέστης με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου και διήρκεσαν έως και δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Οι αποπνικτικές συνθήκες ανέτρεψαν τις διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς οι επισκέπτες κατέρρεαν από θερμική εξάντληση σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη, ενώ οι πυρκαγιές οδήγησαν σε εκκενώσεις  περιοχών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Τα υπολογιστικά μας μοντέλα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι θα είναι ένα ακόμη ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι, ιδίως στα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο», δήλωσε ο Todd Crawford, αντιπρόεδρος μετεωρολογίας της Atmospheric G2, μιας εταιρείας μετεωρολογικών και κλιματικών πληροφοριών που εδρεύει στο Manchester του New Hampshire. Η εταιρεία αναμένει ότι η ένταση της ζέστης θα είναι παρόμοια με το 2022, το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, με την πιο ακραία ζέστη να προβλέπεται στο νότο, σε δημοφιλείς για τους ταξιδιώτες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ιταλία.

Ωστόσο, παρά την πρόβλεψη και την αυξητική τάση της υπερβολικής καλοκαιρινής ζέστης, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή για προορισμούς όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 39 βαθμούς και άνω τα τελευταία καλοκαίρια. Συνολικά, η αμερικανική ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από πέρυσι, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Hopper. Η Ρώμη, το Παρίσι και η Αθήνα είναι μεταξύ των πόλεων που αναζητούνται περισσότερο από τις δισεκατομμύρια ετήσιες περιηγήσεις στο ίντερνετ για καλοκαιρινές διακοπές στην Kayak και την Expedia (…)

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, δημοφιλείς προορισμοί που επλήγησαν σκληρά πέρυσι εργάζονται πάνω σε πρωτόκολλα, για να κάνουν τους κατοίκους και τους τουρίστες ασφαλείς και πιο άνετους. Το 2021, η Αθήνα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που διόρισε έναν επικεφαλής υπεύθυνο θερμότητας για να επιβλέπει αυτές τις προσπάθειες. Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η κατηγοριοποίηση των κυμάτων καύσωνα με βάση τη σοβαρότητα, όπως γίνεται με τους τυφώνες, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ονομάζονται επίσης κύματα καύσωνα, για να τονιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι τους.

Παραλία - Θάλασσα - Χαλκιδική

«Η ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι θα χειροτερέψει, γι' αυτό επανασχεδιάζουμε την πόλη μας και κάνουμε αλλαγές για να προσαρμοστούμε», δήλωσε η Ελισσάβετ Μπαργιάννη, επικεφαλής στο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας στο Δήμο Αθηναίων. Πέρα από την ευαισθητοποίηση, η πόλη σχεδιάζει να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των χώρων πρασίνου και τη δημιουργία δροσερών δημόσιων χώρων.

Για τους επισκέπτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, η κ. Μπαργιάννη συμβουλεύει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Extrema Global, η οποία υπολογίζει την πιο δροσερή διαδρομή για τη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β, σύμφωνα με την τρέχουσα θερμοκρασία και την πυκνότητα των δέντρων. Η πόλη διαθέτει ήδη αρκετά κλιματιζόμενα κέντρα που είναι δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, η Ακρόπολη αναγκάστηκε να κλείνει από το μεσημέρι έως νωρίς το βράδυ για να προστατεύσει τους επισκέπτες, αφού κάποιοι από αυτούς κατέρρεαν από τη ζέστη. Το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να λάβει την ίδια απόφαση και φέτος, δήλωσε η κ. Μπαργιάννη, αν ο καύσωνας είναι έντονος.

Παραλία - Θάλασσα - Χαλκιδική

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι συνυπολογίζουν τη ζέστη και διαμορφώνουν ευέλικτα δρομολόγια. Σε πόλεις όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Αθήνα, προγραμματίζουν επίσκεψη στα αξιοθέατα τις πιο δροσερές πρωινές και βραδινές ώρες και οργανώνουν εκδρομές με κλιματιζόμενα μέσα μεταφοράς.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ορισμένοι ταξιδιώτες που έπεσαν θύμα του καύσωνα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι αναζητούν δροσερότερους προορισμούς αυτό το καλοκαίρι σε μέρη όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Οι αναζητήσεις πτήσεων για το Tromso της Νορβηγίας, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την Kayak.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Κυριακή: Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Euroleague – Βερολίνο: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών

Γαλάτσι: Μολότοφ σε μηχανήματα στο σταθμό του μετρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕνδοοικογενειακή βία - Δικηγόρος: Η απολογία, η παραδοχή για ξυλοδαρμό και η “συγγνώμη” (βίντεο)Σήμερα 10:23 | Ειδήσεις

Τι ισχυρίστηκε στην υπερασπιστική γραμμή του ο δικηγόρος που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του. Οι κατηγορίες και η απολογία του 52χρονου ποινικολόγου.

ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής – “Έκρυβε” αποδείξεις 576000 ευρώΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Πόσες αποδείξεις έκοψε το κατάστημα, παρέλειψε όμως να τις διαβιβάσει στο online σύστημα της Εφορίας. Πώς συνεχίζονται οι έρευνες σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας.

Παγκράτι: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίαςΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Σε ποιο σημείο της συνοικίας εξεράγη ο μηχανισμός. Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία σχετικά με τα κίνητρα της τοποθέτησης.

Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα μαθήματα της ΔευτέραςΣήμερα 09:51 | Ειδήσεις

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και το πρόγραμμα για τα μαθήματα ειδικότητας των ΓΕΛ και τα αγωνίσματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξάνθη – Τροχαίο Δυστύχημα: Νεκρός ο γιος του “Πράσινου παπά του Ασωπού”10:57Ενδοοικογενειακή βία - Δικηγόρος: Η απολογία, η παραδοχή για ξυλοδαρμό και η “συγγνώμη” (βίντεο)10:44Χανιά: Ανήλικες στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:38BBC: Το Ελληνικό Λιμενικό ευθύνεται για θανάτους μεταναστών10:24Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα μαθήματα της Δευτέρας10:11Γερμανία - Γάζα: Παραιτήθηκε η υφυπουργός Παιδείας για τις διαδηλώσεις φοιτητών09:58ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής – “Έκρυβε” αποδείξεις 576000 ευρώ09:44Άρτα: Νεκρός οδηγός μηχανής που προσέκρουσε σε νησίδα09:31ΠΑΣΟΚ – Γερουλάνος: Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το θέμα ηγεσίας09:18Παγκράτι: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίας09:04Εύβοια: Ο 13χρονος που έσωσε συμμαθητή του από πνιγμό στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:51Αμφιλοχία: Υπάλληλος καθαριότητας παρασύρθηκε από ΙΧ08:37Συντάξεις και επιδόματα: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές Ιουνίου08:23Γνωστός δικηγόρος – Ενδοοικογενειακή βία: Στον ανακριτή ο 52χρονος (βίντεο)08:10Euro 2024 - Αμβούργο: Το προφίλ του δράστη που απείλησε αστυνομικούς07:57Χαλκιδική: Κακουργηματική δίωξη στον 90χρονο που κατηγορείται για ασέλγεια σε 11χρονη07:44ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών μέχρι και 21 Ιουνίου07:30Μπάιντεν προς Ισραήλ και Χαμάς: Δεχθείτε επιτέλους το σχέδιο κατάπαυσης07:17Πανελλαδικές 2024: Ξεκινούν τα ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα07:04Εορτολόγιο - 17 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο