LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2024 08:19

Επιστολική ψήφος: Πότε λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί.

Επιστολική  ψήφος

Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε 15 μέρες αλλά οι εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εκπνέει σε λίγες ημέρες.

Η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού σε 202.516 εκλογείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου το είχαν παραλάβει πάνω από 194.000, δηλαδή περίπου το 96% των εγγεγραμμένων.

Η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11.00 το πρωί.

Οι 41 εγγεγραμμένοι που διαμένουν σε χώρες, όπου οι εταιρείες κούριερ δήλωσαν αδυναμία αποστολής του εκλογικού υλικού, δηλαδή σε Ουκρανία, Β. Κορέα, Κούβα, Ρωσία, Λευκορωσία και ελάσσονα εξωτερικά νησιά Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές προξενικές αρχές αφού προηγηθεί συνεννόηση.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό». Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό. Στη συνέχεια σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).

Αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.

Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:

  • που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός,
  • που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός,
  • που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου,
  • που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις,
  • που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και
  • όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας. Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Κυριακή: Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Euroleague – Βερολίνο: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών

Γαλάτσι: Μολότοφ σε μηχανήματα στο σταθμό του μετρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματαΣήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, με βασική στόχευση την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών.

Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικίαΣήμερα 08:01 | Ειδήσεις

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσειΣήμερα 06:56 | Ειδήσεις

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση ΑνατολήΣήμερα 06:43 | Ειδήσεις

Ελλάδα και Ισπανία, δυο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία08:30Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικία08:16Λος Άντζελες: Φορτηγό έπεσε πάνω σε διαδηλωτές υπέρ του Ιράν08:02Αταμάν: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που νίκησε με 40 πόντους την Καρδίτσα, όταν είσαι μεγάλη ομάδα έτσι πρέπει να κερδίζεις07:48Τραμπ: Το Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί - Σε εξέλιξη προετοιμασία για πιθανή συνάντηση07:34Κιλκίς: Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά - Κατασχέθηκε ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης07:20Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσει07:06Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή06:52Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:10Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο