LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 24 Μαΐου 2024 18:32

Γαλάζιες Σημαίες: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως

Στη δεύτερη από τις 52 θέσεις παγκοσμίως βρέθηκε και φέτος η Ελλάδα, αναφορικά με τις παραλίες της. Οι κορυφαίες περιοχές της χώρας μας.

Παραλία - Θάλασσα - Χαλκιδική

Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες, με 652 βραβευμένα σημεία ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), αντιπρόεδρος του Foundation for Environmental Education, «χάρη στις προσπάθειες της ΕΕΠΦ, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνών ακτών, με σταθερά ανοδική τάση βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο.

Στόχος μας είναι η διατήρηση της ποιότητας των ακτών, υπό το πλαίσιο των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών. Οι ελληνικές θάλασσες και ακτές, παρά τη μοναδικότητά τους, αντιμετωπίζουν τις μεγάλες, παγκόσμιες απειλές όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση. Σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωπες με άλλους κινδύνους όπως η υπερεκμετάλλευση των πόρων του παράκτιου χώρου, η σημειακή ρύπανση, η ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση και η αλόγιστη, μη βιώσιμη διαχείριση των τουριστικών υποδομών.

Η Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο σήμερα σήμα οικολογικής ποιότητας στον κόσμο, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προστασίας, αλλά και προώθησης του τουρισμού για τη βιώσιμη διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή εξέλιξη και αναθεώρηση των κριτηρίων, ώστε το πρόγραμμα να παραμένει ισχυρό και επίκαιρο στα νέα δεδομένα.

Η ΕΕΠΦ, συνεχίζοντας τις δράσεις της για ενεργό προστασία της ελληνικής φύσης την οποία υπηρετεί από το 1951, προσπαθεί να διασφαλίσει την προστασία των ακτών και την προώθηση ενός μοντέλου ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την εφαρμογή των κριτηρίων της Γαλάζιας Σημαίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΔΟΥ Χαλκίδας - Θύμα του κυκλώματος: Δρούσαν σαν μαφία (βίντεο)

Πάτρα: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σταμάτησε κουκουλοφόρο ληστή

Δίκη Χρυσής Αυγής – Γιάννης Λαγός: Είμαι ναζιστής

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε τοίχο - Νεκρός ο 65χρονος οδηγός του 12:54ΠΑΟΚ: Με Ζίβκοβιτς κόντρα στον Παναθηναϊκό 12:40Λωρίδα της Γάζας: 5 Νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταφύγιο εκτοπισμένων Παλαιστινίων12:26Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονος διακινητής με 69 κιλά κάνναβης12:12Μπλόκα - Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Ωραιοκάστρου για τρεις ώρες11:58Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος για επικίνδυνη οδήγηση - Έφτασε 161 χλμ/ώρα11:44Παπαϊωαννίδης, συνήγορος του 21χρονου στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη11:30Καρδίτσα: Άνοιξαν για λίγες ώρες τα διόδια Σοφάδων11:16Ρωσία: Drones έπληξαν εξέδρα άντλησης πετρελαίου που ανήκει σε ρωσικό κολοσσό11:02Λυκούδης στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Ο 21χρονος παρακαλούσε πριν ένα μήνα τον μαέστρο του Μαζωνάκη, για συνεργασία10:48Η Ινδία είναι πρωταθλήτρια στο ντόπινγκ για τρίτη διαδοχική χρονιά10:34Κόμβος Νίκαιας: Οι αγρότες θα ανεβάσουν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου10:20Ο καταγγέλων στην υπόθεση Μαζωνάκη σπάει τη σιωπή του: Θα το φτάσω μέχρι τέλους10:06Κρήτη: Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης 62 μεταναστών 09:52Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο - Προειδοποίηση της Παραγουάης 09:38"Γάζωσαν" κατάστημα στα Άνω Λιόσια - Μυστήριο γύρω από τα κίνητρα09:24Θεσσαλονίκη: 24ωρη λειτουργία σήμερα στο μετρό09:10Χαλκίδα: Οι αγρότες κλείνουν την υψηλή γέφυρα08:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου08:42Επεισόδια στα Εξάρχεια: Επιθέσεις με μολότοφ σε αστυνομικούς - Φωτιές σε κάδους08:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο