LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 23 Μαΐου 2024 22:39

Κάννες - La Cinef: Ο Νίκος Κολιούκος πήρε βραβείο για “Το χάος που άφησε πίσω της” (βίντεο)

Διάκριση για τον Νίκο Κολιούκο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία του “Το χάος που άφησε πίσω της”.

Eastern Mediterranean Maritime Limited,

Η μικρού μήκους ταινία του Νίκου Κολιούκου «Το χάος που άφησε πίσω της» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το οποίο παρουσιάζει τις καλύτερες σπουδαστικές μικρού μήκους ταινίες του κόσμου. Μια ιστορία για την αγάπη και την εξάρτηση, για όλα αυτά που αγαπάμε και γι' αυτά που θέλουμε να αφήσουμε πίσω.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό το βραβείο, είναι κάτι που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτή τη στιγμή. Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστώ την ομάδα μου, αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που θεωρώ οικογένεια μου για το αξέχαστο ταξίδι του χάους» δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κολιούκος.

Το «Χάος που άφησε πίσω της» είναι μόλις η δεύτερη ελληνική ταινία στην ιστορία της La Cinef του Φεστιβάλ Καννών, 23 χρόνια μετά «Τα Μάτια που Τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα το 2001.

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Κολιούκου, με πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σιώτου και τον Γιάννη Τσορτέκη, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας, αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Η τελετή απονομής των βραβείων της La Cinef πραγματοποιήθηκε σήμερα (23/5) στην αίθουσα Bunuel που βρίσκεται μέσα στο Palais des Festivals στις Κάννες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή των βραβευμένων ταινιών.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της La Cinef συμμετείχαν 18 σπουδαστικές ταινίες οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 2.263 φιλμ από 555 σχολές κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Chidananda S. Naik από το Ινστιτούτο FTII της Ινδίας για την ταινία «Sunflowers were the first ones to know..» . Το δεύτερο βραβείο ο Νίκος Κολιούκος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το μοιράστηκε με την Asya Segalovich από το Columbia University των ΗΠΑ για την ταινία «Out the Window through the wall», ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε η Mansi Maheshwari από το NFTS του Ηνωμένου Βασιλείου για την ταινία «Bunnyhood».

Όπως αναφέρει η επίσημη σύνοψη της ταινίας του Νίκου Κολιούκου, «η 'Αννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της».

«Με ενδιαφέρουν οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις, η πολυπλοκότητα και η απροσδόκητη δύναμη των συναισθημάτων. Σκοπός μου ήταν να διασφαλίσω πως η σχέση της 'Αννας με τον πατέρα της, θα ήταν ειλικρινής, ρεαλιστική και σύνθετη. Στην ιστορία αυτή ήθελα να δείξω πως το φως υπάρχει μέσα στο σκοτάδι και πως η αγάπη αναδύεται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία παίζουν επίσης, η Ελένη Καραγιώργη, η Δανάη Σκιάδη, η Μαρία Φιλίνη και ο Βασίλης Κανάκης. Το μοντάζ της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Ζαφείρης (Μήλα, Fingernails), την διεύθυνση φωτογραφίας η Αλεξάνδρα Ρίμπα (Η Μητέρα μου είναι Αγία) και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Πελαγία Χατζηνικήτα.

Ο Νίκος Κολιούκος (γεν. 1996) είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Την περίοδο αυτή προετοιμάζει τις επόμενες δύο μικρού μήκους ταινίες του, «Το Θηρίο Που Περπατά Σαν 'Ανθρωπος» (Open Borders) και «Amnesia» (Homemade Films).

Ειδήσεις σήμερα:

TikTok - Κουτσούμπας: Παρθενική εμφάνιση με... Σάττι και φοιτητικές εκλογές (βίντεο)

ΔΟΥ Χαλκίδας - Κύκλωμα εκβιασμών: Η μαρτυρία, τα “τεφτέρια” και... το πάρκινγκ της Εφορίας (βίντεο)

ΒΟΑΚ: Ανήλικη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από τη γέφυρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕυρώπηΣήμερα 20:11 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ».

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείεςΣήμερα 18:11 | Ειδήσεις

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Σύμβουλος του "K Group" μιλά στον ΑΝΤ1 για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Γροιλανδία.

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότεςΣήμερα 19:33 | Ειδήσεις

«Επέμεναν μέσα στην εκπροσώπηση να υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται ήδη από διάφορες αρχές για παρατυπίες σε σχέση με τις επιδοτήσεις».

Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμαΣήμερα 19:22 | Ειδήσεις

«Οι παρεμβολές δεν προήλθαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από το ίδιο το σύστημα επικοινωνιών».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08Κουσουλός - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" για τη μητέρα του Παναγιωτάκη 19:58Ιταλία - Μελόνι: Υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τους δύο Ιταλούς πολιτικούς κρατούμενους που απελευθέρωσε η Βενεζουέλα19:44Ιράν: Οι "ταραξίες" των διαδηλώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με την θανατική ποινή19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο