Άργος - Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι “αγγαρεία” για τους πολίτες (εικόνες)
«Δώστε μας τη δύναμη να πάμε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε και σε αυτή την πρόκληση και θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές της 9ης Ιουνίου», τόνισε μιλώντας σε πολίτες στο 'Αργος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και είπε πως η ΝΔ είναι η παράταξη που επενδύει στη δημόσια παιδεία και ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Γιατί θέλω τα παιδιά αυτά, όταν καταφέρουν και δουν τους κόπους τους να εξαργυρώνονται με την είσοδο σε μια σχολή για την οποία έχουν πολεμήσει πολύ, να ξέρουν ότι θα πάνε σε ένα πανεπιστήμιο με καλές υποδομές, με καλούς καθηγητές, όπου κουμάντο δεν θα κάνουν διάφορα γκρουπούσκουλα με βαριοπούλες. Σε πανεπιστήμια ανοιχτά, δημοκρατικά, όπου θα πρυτανεύει η ελευθερία της έκφρασης και όχι η τυραννία του φόβου», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν είναι εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο θα βγει μόνο κερδισμένο.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαιώθηκε. «Κάποια στιγμή φλερτάραμε ως χώρα με την απόλυτη καταστροφή και βρέθηκε πάλι η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι του 2015 να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της πορεία και να πει ένα μεγάλο "όχι" σε αυτούς οι οποίοι έπαιξαν ουσιαστικά τη μοίρα της χώρας κορώνα-γράμματα», συνέχισε, ενώ είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια «αγωνιστήκαμε με σκοπό η χώρα να προοδεύει, να έρχεται όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως να καλύψει με ταχύτητα το χαμένο έδαφος μιας πολύ δύσκολης δεκαετίας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι καλύτερη και ισχυρότερη χώρα σε σχέση με το 2019 με τους φόρους να έχουν μειωθεί και τους μισθούς και τις συντάξεις να αυξάνονται, με θωρακισμένα σύνορα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.
Μιλώντας για όσα πέτυχε η χώρα την τελευταία πενταετία μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το γεγονός ότι κατοχυρώθηκαν τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά, για την στήριξη των αγροτών.
Μίλησε, επίσης, για τις αλλαγές στην παιδεία, την εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων στα σχολεία με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, για τις προληπτικές εξετάσεις.
«Αυτές είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Και όλες τους -όλες τους, θέλω να το τονίσω- έχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τη σφραγίδα της Ευρώπης», υπογράμμισε, ενώ είπε πως και τα επόμενα πέντε χρόνια θα κληθούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις στις Βρυξέλλες.
«Για σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολος είναι ο κόσμος σήμερα σε σχέση με το πώς ήταν το 2019. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μια διεθνή ενεργειακή κρίση, μια Μέση Ανατολή που φλέγεται. Και μία Ευρώπη η οποία κοιτάει να βρει τα πατήματά της και να ενισχύσει όχι μόνο την οικονομική της ισχύ -γιατί η Ευρώπη είναι οικονομική υπερδύναμη- αλλά και τη γεωπολιτική της ισχύ», τόνισε. Και επισήμανε: «Σήμερα συνυπέγραψα μία επιστολή μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον καλό μου φίλο Donald Tusk, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κοινοποίηση σε όλους τους ομολόγους μου, όπου ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Και το παράδειγμα το οποίο της έδωσα είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή. Και αναρωτιέμαι, ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες; Την απάντηση την ξέρετε: μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο προς όφελος της Ελλάδας την επόμενη μέρα».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα του μεταναστευτικού, του νέου ταμείου ανάκαμψης, του δημογραφικού και τους πόρους από το ταμείο συνοχής και επισήμανε πως όλα αυτά θα κριθούν και γι'αυτό οι ευρωεκλογές έχουν σημασία.
Σημείωσε ότι είναι λάθος να τις αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως γραφειοκρατική υποχρέωση ή ως αγγαρεία και αφού τόνισε πως η κυβερνησιμότητα κρίθηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ανέφερε πως «πρέπει να απαντήσουμε στην αδιαφορία, στην κούραση, εξηγώντας γιατί οι ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι τόσο σημαντικές και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας».
Και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση συνιστούν μία εθνική κάλπη και από την εθνική κάλπη βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, είτε έρχεται από τα δεξιά μας είτε έρχεται από τα αριστερά μας, μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Έρχεται και λέει "στείλτε μήνυμα", χωρίς να πολυκαταλαβαίνει ακριβώς τι είναι αυτό το μήνυμα το οποίο ζητά από τους πολίτες να στείλουν. Εμείς τους λέμε, βεβαίως, θα στείλουν οι πολίτες μήνυμα, αλλά θα είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας, συνέχειας και υποστήριξης στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ζητούμε από τους πολίτες να στείλουν. Γιατί; Γιατί εγώ δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να υπάρχει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, από κανέναν, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει μια μεγάλη πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και σε όσα έκανε η κυβέρνηση τους μήνες της δεύτερης θητείας, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας.
«Δεν το κρύψαμε ποτέ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, με ελέγχους, με πρόστιμα, με παρεμβάσεις στις πολυεθνικές.
Αλλά η καλύτερη απάντηση για την ακρίβεια, φίλες και φίλοι, είναι η μείωση των φόρων, η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση των μισθών. Διότι κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν και ο πληθωρισμός να πέφτει, αλλά οι μισθοί θα έχουν μείνει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν», σημείωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να μιλήσουμε για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης μέρας. Να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στη Βουλή, τελευταία συνεδρίαση πριν η Βουλή κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές, για μία προ ημερησίας συζήτηση, η οποία φαντάζομαι ότι θα καλύψει και τα θέματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής. Και πάντα εμείς θα απαντούμε και θα μιλάμε τεκμηριωμένα απέναντι στην αντιπολίτευση. Δεν μας αξίζει ούτε ένας πολιτικός λόγος ο οποίος είναι ρηχός και απολιτίκ, ούτε που είναι τοξικός και θα έλεγα κυνικός, ώστε να μετατρέπουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μια αρένα και όχι σε έναν πολιτισμένο χώρο ανταλλαγής επιχειρημάτων. Εμείς, λοιπόν, αυτό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου θα το κρατήσουμε υψηλό. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των ευρωεκλογών η παράταξή μας θα μπορέσει να γιορτάσει μία ακόμα μεγάλη νίκη, για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα το Δημαρχείο Άργους - Μυκηνών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαλτέζο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου, πολιούχου της πόλης του 'Αργους, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.
Μητσοτάκης: Είμαι γουρλής - Ο Ολυμπιακός στο Conference έχει το μομέντουμ μαζί του
Τροχαίο στη Χερσόνησο: Δεν τράβηξε χειρόφρενο και το αυτοκίνητο έπεσε σε καρότσι με μωρό
Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)