Ακρίβεια: Τα είδη που είναι οι “πρωταθλητές” στις ανατιμήσεις (εικόνες)
Της Ηρώς Ράντου
Οι τιμές πολλών βασικών αγαθών ανατιμήθηκαν πολύ πάνω, από τον ευρωπαικό μέσο όρο, τη στιγμή που οι Έλληνες, έχουν την μικρότερη αγοραστική δύναμη, σχεδόν σε όλη τη γηραιά ήπειρο τα τελευταία 5 χρόνια.
Ελαιόλαδο, κρέατα, τυριά, φρούτα, λαχανικά και άλευρα αναδεικνύονται ως απόλυτοι πρωταθλητές των ανατιμήσεων την περίοδο 2019-2024 αφού όχι μόνο αυξήθηκαν οι τιμές τους σε δυσθεώρητα επίπεδα αλλά και πολύ παραπάνω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα δηλαδή… ξεκίνησαν να αυξάνονται πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση που έχει θεωρηθεί… η κύρια ένοχος των ανατιμήσεων μαζί με τον κλιματικό πληθωρισμό.
Το ελαιόλαδο για παράδειγμα, αυξήθηκε σε βάθος 5ετίας κατά 121,6% τη στιγμή που στην Ευρώπη οι αυξήσεις άγγιξαν το 111%. Το αιγοπρόβειο κρέας ακολουθεί με ανατιμήσεις της τάξης του 66,6% έναντι 42,2% στην ΕΕ αλλά και το μοσχάρι με αυξήσεις 33,9% συγκριτικά με το 25,8% της ΕΕ. Πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και οι αυξήσεις και σε τυριά, φρούτα και λαχανικά.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ- 2019-2024 (Πηγή: Eurostat)
Ελλάδα - ΕΕ
- Eλαιόλαδο +121,6% +111,1%
- Αιγοπρόβειο κρέας +66,6% +42,2%
- Μοσχάρι +33,9% +25,8%
- Τυριά +44,6% +33,8%
- Φρούτα +30,5% +29,5%
- Λαχανικά +36,2% +34,4%
- Άλευρα +35,1% +32,8%
Πρόκειται μάλιστα για απολύτως βασικά τρόφιμα και συνεπώς…ανελαστικές δαπάνες που δεν κόβουν εύκολα τα ελληνικά νοικοκυριά. Συνεχίζουν δηλαδή να τα αγοράζουν με τη διαφορά ότι το πορτοφόλι… αδειάζει γρηγορότερα
Παρόλα αυτά σε κάποια προϊόντα όπως η ζάχαρη ή τα ψάρια οι ανατιμήσεις αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ και έτσι τουλάχιστον, στο σύνολο των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα όσο ακριβώς και στην ΕΕ μέσα στην 5ετία.
ΤΡΟΦΙΜΑ 2019-2024 (Πηγή: Eurostat)
Ελλάδα +33,9%
ΕΕ +33,8%
Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα αφού η χώρα μας βρίσκεται σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ακρίβεια των τροφίμων το τελευταίο 7μηνο.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων άγγιξαν το 5,3% τη στιγμή που σε επίπεδο Ευρωζώνης ανήλθαν στο χαμηλό 1,9% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον πληθωρισμό των τροφίμων.
ΚΑΡΤΑ 3
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Πηγή: Eurostat)
Ελλάδα +5,3% (2ος υψηλότερος μετά τη Μάλτα)
Ευρωζώνη +1,9%
Αν δε συνυπολογίσουμε και τη μικρή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που… ξεπερνά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο από της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν είναι απορίας άξιο γιατί ο μισθός ή η σύνταξη τελειώνει στα μέσα του μήνα.
Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)
Χίος: Ένοικος βγαίνει “όπως - όπως” για να επιστρέψει την μπάλα σε αγώνα τοπικού (βίντεο)
Bloomberg: Μητσοτάκης - Τουσκ ζητούν ευρωπαϊκό “Iron Dome” από την Κομισιόν