LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Μαΐου 2024 10:58 | Ανανέωση: 23 Μαΐου 2024 11:44

Η Νορβηγία κλείνει τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες

Η Νορβηγία έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες οι οποίο μπορούν να διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα Στόρσκογκ- Μπόρις Γκλεμπ, το μοναδικό χερσαίο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.


Νορβηγία - Ρωσία - Σύνορα

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να κλείσει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες, στερώντας τους το τελευταίο σημείο εισόδου στον χώρο Σένγκεν.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει χερσαία σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική, ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΕ – στην οποία δεν είναι μέλος—η οποία έλαβε αντίστοιχα μέτρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η απόφαση να αυστηροποιηθούν οι κανόνες εισόδου είναι σύμφωνη με τη νορβηγική προσέγγιση να παραμένει στο πλευρό των συμμάχων και των εταίρων της σε απάντηση στον πόλεμο παράνομης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», επεσήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλι Ένγκερ Μελ.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες από την άνοιξη του 2022. Μόνο όσοι διέθεταν βίζα μακράς διαρκείας, η οποία είχε εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή ή από άλλη χώρα του χώρου Σένγκεν, μπορούσαν να διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα Στόρσκογκ- Μπόρις Γκλεμπ, το μοναδικό χερσαίο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις 29 Μαΐου θα απαγορεύεται και σε εκείνους η είσοδος στη Νορβηγία.

Παραμένουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις, εξήγησε η υπουργός, κυρίως για τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται στενά μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στη Νορβηγία και για όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα ή σε άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν.

Μεροληπτικά χαρακτήρισε τα σχέδια της Νορβηγίας το Κρεμλίνο ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα.

"Φυσικά τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες. Φυσικά η απόφαση είναι απολύτως μεροληπτική. Δεν δεχόμαστε τέτοιες αποφάσεις. Λυπούμαστε που η νορβηγική ηγεσία έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο επιδείνωσης των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες ήταν ήδη κακές πρόσφατα και όχι με δική μας πρωτοβουλία", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα και αύριο συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο για μια σειρά θεμάτων.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι στενοί σύμμαχοι και το Μινσκ πρόκειται να συμμετάσχει σε ασκήσεις με στόχο την προσομοίωση των προετοιμασιών για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων αυτό τον μήνα.

Η Λευκορωσία έχει προσφέρει στη Ρωσία υλικοτεχνική υποστήριξη στη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να εισέρχονται στο έδαφος της Λευκορωσίας στη διάρκεια της αρχικής της επιχείρησης εναντίον του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία σύλληψη ενός Ρώσου υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού, ο Πεσκόφ σχολίασε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συστηματικού έργου για την πάταξη της διαφθοράς.

Νωρίτερα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως ύποπτος για δωροληψία ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμαρίν.

"Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι ένα συνεχές έργο. Δεν είναι εκστρατεία, είναι ένα συνεχιζόμενο έργο, ένα αναπόσπαστο μέρος των ενεργειών των υπηρεσιών μας επιβολής του νόμου", είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους χωρίς να σχολιάσει λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγώνας κατά της διαφθοράς "συνεχίζεται σε όλους τους θεσμούς, είτε πρόκειται για ομοσπονδιακό επίπεδο είτε για δημοτικό".

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στρατοδικείο διέταξε χθες Τετάρτη την προφυλάκιση για δύο μήνες του Σαμαρίν, που ήταν υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρμόδιος για τις επικοινωνίες.

Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού από τον Απρίλιο, όταν προφυλακίστηκε μέχρι τη δίκη του ο τότε υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ με την υποψία της δωροληψίας.

Ειδήσεις σήμερα:

antenna.gr: Εδώ, τίποτα δεν ανεβαίνει στην τύχη

Revenge porn – Βόλος: Στα “μανταλάκια” οι προσωπικές στιγμές της λίγο πριν από τον γάμο

Euroleague - Παναθηναϊκός: Οπαδοί της Φενέρ έβρισαν τον Αταμάν στο Βερολίνο (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου16:18Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης16:04Πάτρα: Έπαθε έφραγμα την ώρα που την έλουζαν στο κομμωτήριο15:50Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση15:36Πάτρα: Ανήλικοι πήγαν να κλέψουν ηλικιωμένο - Έπεσε στην προσπάθειά του να τους πιάσει (Βίντεο)15:22Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12Όλες οι απαντήσεις για τις υπηρεσίες υγείας στο 156613:58Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω μεθυσμένης τουρίστριας13:44Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (βίντεο)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο