Αναγνώριση Παλαιστίνης από Ευρωπαϊκές χώρες: “Ιστορική στιγμή” για τη Χαμάς - Οργή από το Ισραήλ
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν «το κράτος της Παλαιστίνης», με την ελπίδα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, την ώρα που η λύση των δύο κρατών «κινδυνεύει» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, απευθύνοντας με την ευκαιρία «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα» ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις ακολούθησε λίγο αργότερα, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μια από τις πιο επικριτικές φωνές έναντι της στρατιωτικής επιχείρησης του ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν διαθέτει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη», κατήγγειλε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους βουλευτές.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», εκτίμησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.
Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα γίνει επίσημα στις 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε.
Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.
Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.
«Πιόνια στα χέρια του Ιράν»
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των Ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.
Χθες Τρίτη σε μήνυμα μέσω βίντεο που απηύθυνε στο Δουβλίνο και αναρτήθηκε στο Χ είχε προειδοποιήσει ότι «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους κινδυνεύει να σας μετατρέψει σε πιόνια στα χέρια του Ιράν» και της Χαμάς.
Τυχόν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους απλώς «θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ιστορική στιγμή, σύμφωνα με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τη Χαμάς
Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια "ιστορική" στιγμή, ανακοίνωσε σήμερα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βλέποντας σε αυτήν "τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή".
Πρόκειται για "ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης", υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Την ικανοποίησή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο την χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα".
"Το θεωρούμε σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα", ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία καλεί "τις χώρες σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίσουν τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά" των Παλαιστινίων.
Η "θαρραλέα αντίσταση" των Παλαιστινίων οδήγησε τρεις χώρες (τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία) να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
"Οι διαδοχικές αυτές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αυτής αντίστασης και της ιστορικής επιμονής του παλαιστινιακού λαού, πιστεύουμε ότι πρόκειται για σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα", σημείωσε ο Ναΐμ.
Καιρός: τοπικές βροχές και ζέστη την Τετάρτη
Κιλκίς - Πατέρας κτηνοτρόφου: Ήθελαν να λιντσάρουν το παιδί μου, όχι να το κλέψουν