ΗΠΑ για Γάζα: Η ανθρωπιστική μας βοήθεια δεν περνάει από τη Ράφα
Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό του θυλάκου, που απειλείται από λιμό εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, παραδέχθηκε χθες Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Η βοήθεια, που φθάνει μέσω Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», υπόσχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές, ενώ οι παραδόσεις τροφίμων έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της καίριας σημασίας διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες. Ωστόσο τη βοήθεια που μετέφεραν κάποια φορτηγά άρπαξαν απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.
«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας», είπε ο Πατ Ράιντερ. «Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση».
Νωρίτερα χθες, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερα αμερικανικά και γαλλικά πλοία άρχισαν να διανύουν την απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας ως τη Λωρίδα της Γάζας.
Βοήθεια που θα παραδώσουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου.
«Τρίτες χώρες» προσφέρουν «μεγάλη βοήθεια» στην επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο», είπε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Χριστουδουλίδης.
Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.
Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
ΟΗΕ: Το πέρασμα της Ράφας παραμένει κλειστό
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ενημέρωσε διαπιστευμένους συντάκτες για την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων διελεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε o κ. Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφας παραμένει κλειστό. «Οι συνάδελφοί μας στο OCHA, στην ενημέρωσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (σ.σ. προχθές Δευτέρα), είπαν ότι το κλείσιμο εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων», είπε.
Το Κερέμ Σαλόμ, επίσης καίριας σημασίας σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει ανοιχτό, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά. Βορειότερα, το πέρασμα του Έρετς άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαΐου, αλλά έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.
«Το νέο πέρασμα στο δυτικό Έρετς χρησιμοποιείται τώρα για περιορισμένες ποσότητες βοήθειας. Όμως οι περιοχές κοντά στα περάσματα τελούν υπό διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης (των αμάχων). Επίσης, δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών από την τεχνητή προβλήτα από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.
Ανέφερε ότι σύμφωνα με το UNRWA, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κέντρο εφοδιασμού της υπηρεσίας, ούτε σε αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (και το μεν και η δε βρίσκονται στη Ράφα), λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η UNRWA αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικά εφόδια τις τελευταίες 10 ημέρες. Παρ’ όλ’ αυτά, το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει φροντίδες σε χιλιάδες τραυματίες κι ασθενείς που φθάνουν καθημερινά στις δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Μέσω ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, επισήμανε ότι το νοσοκομείο παραμένει υπό πολιορκία από την Κυριακή, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να βγει ή να εισέλθει.
Ο Τορ Βένεσλαντ, Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε προχθές Δευτέρα ότι η κατάσταση στη Ράφα γίνεται ολοένα και απελπιστική και επικίνδυνη για τον πληθυσμό υπό πολιορκία. Παρότρυνε τα μέρη να διπλασιάσουν όλες τις προσπάθειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως με καλή πίστη. Ο κ. Βένεσλαντ εξέφρασε την ανησυχία πως το ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζα και η διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα μεγεθύνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Έντεμ Γουοσόρνου τόνισε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω των σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα σε περιοχές της Γάζας όπως είναι η Τζαμπάλια και η ανατολική Ράφα, καθώς και επειδή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο από ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι, ΠΟΥ και ΜΚΟ
Η λειτουργία δυο νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απειλείται, εξαιτίας των μαχών σε εξέλιξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προειδοποίησαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι, τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητική οργάνωση.
Το νοσοκομείο Αλ Άουντα, όχι μακριά από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, πολιορκείτο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ.
Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».
«Ιατρικό προσωπικό και ασθενείς βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Η μετακίνησή τους από τη μια υπηρεσία στην άλλη κι από το ένα κτίριο του νοσοκομείου στο άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε.
Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο για το νοσοκομείο το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε.
Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για «ασταμάτητα» πυρά τα οποία «προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου», μέσα στο οποίο «έχουν παγιδευτεί» 148 μέλη του προσωπικού και 22 ασθενείς.
Η Ντούνια Ντεχίλι, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF) στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν μπαίνει ούτε βγαίνει κανείς και τίποτα» στο νοσοκομείο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνει στόχος των ελεύθερων σκοπευτών.
Το νοσοκομείο είχε ήδη πολιορκηθεί τον Δεκέμβριο για μέρες.
«Το προσωπικό του νοσοκομείου φοβάται πως να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, με ιατρικές ομάδες να γίνονται στόχοι, το νοσοκομείο να καταλαμβάνεται εξ εφόδου και το προσωπικό να συλλαμβάνεται», εξήγησε ο Μοχάμαντ Σάλεχ.
Στον παλαιστινιακό θύλακο, τον οποίο σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, δεν απομένουν σε λειτουργία παρά 13 από τα 36 νοσοκομεία κι αυτά μόνο εν μέρει, τόνιζε τη 17η Μαΐου ο ΠΟΥ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, κάτι που αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Το Σάββατο, η Χαμάς ανέφερε ότι η πολιορκία του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, συνεχιζόταν για έβδομη ημέρα, κάνοντας λόγο για «εντατικοποίηση των επιδρομών».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη 12η Μαΐου πως άρχισαν να διεξάγουν «επιχείρηση» στην Τζαμπάλια, αφού διέταξαν μια ημέρα νωρίτερα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προσωρινά, επικαλούμενος προσπάθεια «της Χαμάς να αναδιοργανώσει την τρομοκρατική υποδομή και τις επιχειρήσεις της στη ζώνη» αυτή.
Οι πληροφορίες για το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, βόρεια από την Τζαμπάλια, «είναι ακόμα πιο ανησυχητικές», υπογράμμισε ο κ. Πέπερκορν.
«Την περασμένη εβδομάδα, με την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών γύρω από το νοσοκομείο, η ροή ασθενών και τραυματιών αυξήθηκε (...) όμως πλέον πλήττεται και το νοσοκομείο», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, απομένουν ακόμη 20 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και 13 ασθενείς» και βρίσκεται σε εξέλιξη «εσπευσμένη απομάκρυνσή τους».
Νέος Μαρμαράς: άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα
10ετες ομόλογο: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές την Τετάρτη