LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2024 07:26

Μπλίνκεν: Δεν ξέρω εάν ο Νετανιάχου είναι έτοιμος για συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Η δήλωση αυτή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ενω - σύμφωνα με την Ουάσινγκτον - είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας.

Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως δεν είναι σίγουρος για το εάν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να συναφθεί συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν μπορώ να σας πω αν το Ισραήλ, είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό ή για τη χώρα στο σύνολό της, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή για αυτό που θα ήταν απαραίτητο να να καταλήξει σε εξομάλυνση» των σχέσεων με το σουνιτικό βασίλειο, είπε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Καθώς γι’ αυτό θα απαιτηθεί να τερματιστεί (ο πόλεμος στη) Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό απαιτεί αξιόπιστη οδό προς (το να ιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος. Είναι σε θέση και επιθυμούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή; Δεν γνωρίζω», είπε.

Η δήλωση αυτή του κ. Μπλίνκεν καταγράφεται καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως προχωρούν οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας: είναι πλέον σε απόσταση «επαφής» η επίτευξή της, κατά τον κ. Μπλίνκεν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε το Σάββατο με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατόπιν μετέβη στο Ισραήλ, όπου αναφέρθηκε στη «δυνατότητα» σύναψης συμφωνίας εξομάλυνσης των δυο χωρών.

Παλαιστίνη - Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να κλειστεί συμφωνία δυνάμει της οποίας η μοναρχία του Κόλπου θα αναγνωρίσει το Ισραήλ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και αμερικανικής βοήθειας στο σαουδαραβικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Για αυτή γίνονται διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες.

Όμως το Ριάντ θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει και τα δύο. Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα τασσόταν υπέρ, είπε ένας από τους ηγέτες της, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, καθώς η όποια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο.

«Θεωρώ πως αυτό πρέπει να γίνει επί δικής σας κυβέρνησης», είπε ο γερουσιαστής, που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα ενέκριναν τη συμφωνία.

Η σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κατ’ εικόνα άλλων συμφωνιών με αραβικά κράτη, αποτελεί διακηρυγμένο μέγα διπλωματικό στόχο της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κιλκίς - Πατέρας κτηνοτρόφου: Ήθελαν να λιντσάρουν το παιδί μου, όχι να το κλέψουν

Νέος Μαρμαράς: άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα

10ετες ομόλογο: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές την Τετάρτη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστρέφουν στο Ισραήλ δύο φέρετρα με λείψανα ομήρων της Χαμάς23:59Βιρτζίνια Τζιούφρε: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της23:44Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για αυστηρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό23:30Παναθηναϊκός: Ο Ρισόν Χολμς τρέχει για να προλάβει το ματς με την Βίρτους Μπολόνια23:16ΗΠΑ: Συνελήφθη ύποπτος που φέρεται να σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα23:02Άρης – Μανρέσα: Ακόμη μια ήττα για τους “κιτρινόμαυρους”22:48Ηράκλειο: 60χρονος πέθανε δουλεύοντας σε εργοτάξιο22:34ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι στο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες22:20Στουρνάρας: “Έκρηξη” επενδύσεων το 202722:06Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Διαιτητικό έγκλημα…και συντριβή21:53Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος21:39Σαντορίνη: 25χρονη κατάπιε κουτάλι γλυκού και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ21:26Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 27χρονη που προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη21:12Κακλαμάνης για Βρετανικό Μουσείο: Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της20:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού στην Γλυφάδα20:45Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με σεβασμό στην εθνική μνήμη, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες20:32Τσιτσιπάς: Αποσύρθηκε από το τουρνουά της Βιέννης20:18Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Γεωργιάδης: Φέρνουμε ρυθμίσεις αυτονόητες, λύνουμε προβλήματα19:51Άγνωστος στρατιώτης - Ανδρουλάκης : Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ένα αχρείαστο εσωτερικό μέτωπο διχασμού, πόλωσης και τοξικότητας19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο