LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Μαΐου 2024 06:20

Αφγανιστάν: Νεκροί τουρίστες και τραυματίες σε επίθεση

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση εναντίων ξένων τουριστών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Αφγανιστάν - πυρά

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης στην Μπαμιγιάν, τουριστική πόλη στο κεντρικό Αφγανιστάν, έγινε βαρύτερος, φθάνοντας τους έξι νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Ισπανίας και τρεις Αφγανοί.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, «τρεις αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση», πιο συγκεκριμένα μέλος των Ταλιμπάν και δυο πολίτες, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Άμπντουλ Ματίν Κανί.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη ανέφερε το βράδυ προχθές Παρασκευή ότι «τρεις Ισπανοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ένας τραυματίστηκε» στην επίθεση στο Αφγανιστάν.

Από τους «οκτώ τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αλλοδαπών, μόνο μια ηλικιωμένη αλλοδαπή δεν βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας πως πλέον οι τραυματίες έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ο Άμπντουλ Ματίν Κανί σημείωσε επίσης πως «όλα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στην Καμπούλ και βρίσκονται στην ιατροδικαστική υπηρεσία», αποκαλύπτοντας πως ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχουν «γυναίκες», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πρόκειται, με βάση όσα είναι γνωστά, για την πρώτη επίθεση εναντίον ξένων τουριστών στο Αφγανιστάν αφότου επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία, τη 15η Αυγούστου 2021.

Η Μπαμιγιάν, όπου βρίσκονται οι γιγαντιαίοι βούδες που είχαν δυναμιτίσει οι Ταλιμπάν το 2001, αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό προορισμό του Αφγανιστάν.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε πηγή σε αφγανικό νοσοκομείο, οι τραυματίες είναι υπήκοοι Νορβηγίας, Αυστραλίας, Λιθουανίας και Ισπανίας. «Έκαναν περίπατο σε αγορά όταν υπέστησαν την επίθεση», είπε ο κ. Κανί.

«Έχουν συλληφθεί επτά ύποπτοι, ο ένας από τους οποίους έχει τραυματιστεί», ενημέρωσε. «Η έρευνα συνεχίζεται το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν) μελετά σοβαρά την υπόθεση αυτή», διαβεβαίωσε.

Δεν ξεκαθάρισε αν θεωρείται πως άνοιξαν πυρ ένας ή περισσότεροι.

Στην επαρχία Μπαμιγιάν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στη μειονότητα των Χαζάρων, κυρίως σιιτική.

Οι σιίτες συγκαταλέγονται στους στόχους αιματηρών επιθέσεων της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με πιο συχνή μέθοδο την τοποθέτηση βομβών σε οχήματα.

Πέρα από τις επιθέσεις του τοπικού βραχίονα του ΙΚ, η ασφάλεια παραμένει γενικότερα πρόβλημα στο Αφγανιστάν αφότου ανέκτησαν την εξουσία οι Ταλιμπάν το 2021, έπειτα από 40 χρόνια πολέμων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Ο σωσίας, η Ουγκάντα και η θεωρία συνωμοσίας (βίντεο)

Εορτολόγιο - 19 Μαΐου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Καιρός - Κυριακή: Σκόνη, τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπεργία 9 Απριλίου: Πως θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊΧθες 22:49 | Ειδήσεις

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Κέρκυρα: 22χρονη μαχαίρωσε νεαρή έξω από μπαρΧθες 16:23 | Ειδήσεις

Ο καυγάς των δυο κοριτσιών ξεκίνησε μέσα στο κέντρο. Η δράστης έστησε καρτέρι στην 21χρονη και της επιτέθηκε με μαχαίρι.

Ποιες χώρες τροφοδοτούν την Ρωσία με τα “εργαλεία” για να παράγει οπλικά συστήματαΣάββατο 05 Απριλίου 2025 17:52 | Ειδήσεις

Πυκνώνουν οι αναφορές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών για ενδεχόμενο συμβατικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και μελών του ΝΑΤΟ έως το 2030, καθώς και για αυξανόμενη παραγωγή ρωσικών οπλικών συστημάτων. To Ant1news.gr εξετάζει τις χώρες πρόελευσης του μηχανολογικού εξοπλισμού που είναι πολύτιμος για την πολεμική βιομηχανία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών, κάποιες ανήκουν στο ΝΑΤΟ!

Σεισμός στα ΚαλάβρυταΧθες 22:02 | Ειδήσεις

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει μετά από 15 χρόνια23:59Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Θρίαμβος για το “τριφύλλι”23:47Αίγυπτος: Καρέ καρέ η επίθεση τίγρη σε ακροβάτη τσίρκου (βίντεο) 23:35Πάτρα: Σύλληψη Αμερικανού στρατιωτικού για σεξουαλική παρενόχληση23:24Κίλιαν Μέρφι: Ένα μουσικό ταξίδι για την άνοιξη…23:12Απεργία 9 Απριλίου: Πως θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ22:59Μόντε Κάρλο: Οι αδερφοί Τσιτσιπά πέρασαν με ανατροπή στον δεύτερο γύρο22:43Μετρό: Διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή 222:28Σεισμός στα Καλάβρυτα22:14Απεργία – Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Ποιες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν κατ’ εξαίρεση21:59ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Σπουδαία νίκη για τον “Δικέφαλο”21:46ΔΣΑ: Καθολική αποχή των δικηγόρων την Δευτέρα 7 Απριλίου21:31Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Πάτησαν γκάζι στο τέλος οι “πράσινοι”21:17Κόρινθος – Συναγερμός: Βρέθηκε πτώμα γυναίκας στον Ισθμό21:02Βόλος – Παναιτωλικός: Κόλλησαν… στο μηδέν20:48Τουρκίγε: Η Άγκυρα αντιδρά στο ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ20:35Ολυμπιακός – Πανιώνιος: Αγρίεψαν… στην επανάληψη οι Πειραιώτες20:21Πάνω από 2000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάρτιο στην Κεντρική Μακεδονία20:08Δασμοί: Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι ο Τραμπ θα μειώσει όσους έχουν επιβληθεί στο Ισραήλ 19:54Γαλλία: Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται η πρωτεύουσα19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο