LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2024 22:33

Ισραήλ: Απειλεί με παραίτηση ο Γκαντζ – “Αν ο Νετανιάχου επιλέξει τον δρόμο των φανατικών, θα φύγω”

Έδωσε τελεσίγραφο 3 εβδομάδων στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμφωνήσει σε ένα νέο σχέδιο 6 σημείων για τον πόλεμο στη Γάζα

ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ο Μπένι Γκαντζ, κεντρώο μέλος του τριμελούς Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, απείλησε το Σάββατο ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, εάν δεν υιοθετηθεί νέο σχέδιο για τον πόλεμο στη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου. Μία τέτοια εξέλιξη θα άφηνε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ακόμη περισσότερο εξαρτημένο από τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Η ανακοίνωση του Γκαντζ βαθαίνει το ρήγμα στην ηγεσία του Ισραήλ για την εξέλιξη ενός πολέμου που μαίνεται εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες και δεν έχει ακόμη επιτύχει τους δεδηλωμένους στόχους της για την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή πολλών ομήρων που απήχθησαν στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το σχέδιο 6 σημείων του Γκαντζ

Ο Γκαντζ παρέθεσε ένα σχέδιο έξι σημείων που περιλαμβάνει την επιστροφή πολλών ομήρων, τον τερματισμό της κυριαρχίας της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και τη δημιουργία μιας διεθνούς διοίκησης πολιτικών υποθέσεων. Υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Λέει ότι εάν δεν εγκριθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση. «Αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο – θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Ο Γκαντς, δημοφιλής πολιτικός και μακροχρόνιος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, εντάχθηκε στον συνασπισμό του και στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Μία πιθανή αποχώρηση του πρώην αρχηγού του επιτελείου του στρατού και υπουργού Άμυνας θα άφηνε τον Νετανιάχου ακόμη περισσότερο υπό την επιρροή των ακροδεξιών συμμάχων, που έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, και που πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει τη Γάζα και να ξαναχτίσει εποικισμούς εκεί.

Ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενη πίεση σε πολλαπλά μέτωπα. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του θέλουν η στρατιωτική επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα της Γάζας να προχωρήσει με στόχο την συντριβή της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι ξεκαθαρίζουν ότι αντιτίθενται σε μία επίθεση σε μια πόλη όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας είχε καταφύγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάνθιμος στο Φεστιβάλ Καννών: Δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο (βίντεο)

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα

Red Arrows 2024 στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακοί ελιγμοί από το ακροβατικό σμήνος της RAF (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία16:12Αμπελόκηποι: Συλλήψεις για διακίνηση κάνναβης και κατοχή όπλων - Πέταξαν από το μπαλκόνι τσάντα με ναρκωτικά15:58Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές15:44Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν έξι άτομα για συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παιχνίδια15:29ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα15:14Η ομάδα του "The Football Show" σας προσκαλεί στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, αύριο15:00Σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης14:46Όλυμπος: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης του Μολδαβού ορειβάτη14:32Ουκρανία: Ο Ζελένσκι είναι υπέρ της διεξαγωγής διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους εταίρους14:18Μπλόκα αγροτών: Δεν άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου - Κλειστή η εθνική οδός στα Μάλγαρα14:04Τουρκία: Σοκ προκαλεί η πτώση και τρίτου ντρόουν - Θέματα ασφάλειας θέτει η αντιπολίτευση13:50Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ δένει στο λιμάνι μέχρι το 202713:36Τσιάρας: Οικονομική στήριξη της καλλιέργειας μηδικής, λόγω της ευλογιάς13:22Μπλόκα αγροτών - Ωραιόκαστρο: Ρύζι, όσπρια και κηπευτικά θα μοιράζουν οι αγρότες13:08Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη 27χρονου οδηγού με κοκαΐνη - Παραλίγο να παρασύρει αστυνομικό12:54Βρετανία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 12χρονος γιος του ετοίμασαν χριστουγεννιάτικα γεύματα για άστεγους12:40Μπλόκα Αγροτών: Ανοίγουν τις μπάρες στα διόδια Ωραιοκάστρου, κλειστή η εθνική στα Μάλγαρα12:24Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου12:10Αγρότες-Μπλόκα: Η κατάσταση σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών11:56Ρωσία: Απίθανη μια συνάντηση απεσταλμένων Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στο Μαϊάμι11:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο