LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2024 20:55

Γεωργία: Βέτο στο “ρωσικό νόμο” από την πρόεδρο της χώρας

Συμβολική η κίνηση καθώς το κυβερνών κόμμα λέει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να το ανατρέψει

Γεωργία - διαδηλώσεις

Βέτο στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στην Γεωργία, ανακοίνωσε ότι έθεσε η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι.

«Σήμερα θέτω βέτο (…) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας προέδρου, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό όνειρο”, το οποίο είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, λέει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να το ανατρέψει.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή, καταγγέλθηκε από τους επικριτές του ότι έχει σκοπό να απομακρύνει τη Γεωργία από την Ευρώπη και να τη σύρει προς τη Ρωσία.

Οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Γεωργία, με χιλιάδες ανθρώπους –κυρίως νέους– να κατεβαίνουν στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την πρωτοβουλία αυτή της γεωργιανής κυβέρνησης.

Οργανώσεις που «επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης»

Ο νόμος υποχρεώνει τις ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία είναι επίσημη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023 και φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Λάνθιμος στο Φεστιβάλ Καννών: Δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο (βίντεο)

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα

Red Arrows 2024 στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακοί ελιγμοί από το ακροβατικό σμήνος της RAF (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην πόλη του φωτός (εικόνες)00:00Γερμανοτουρκικός "πόλεμος" για το... ντονέρ23:48Καναδάς: Αποκλείστηκε προπονήτρια για κατασκοπία αντιπάλων με drone23:37ΑΝΤ1+: Αυτό το καλοκαίρι φέρνει το Χόλιγουντ στην οθόνη σου23:24Τρίκαλα: Φωτιά σε χωματερή - Δύσκολο το βράδυ (εικόνες)23:10Ολυμπιακοί Αγώνες - Κασσελάκης: Κόποι, στόχοι, απογοητεύσεις, όνειρα, επιτυχία...22:56Φωτιά στα Καλύβια - Κικίλιας: Εντοπίστηκε από drone και τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά22:41Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ανάρτηση των Μπακς για τον Αντετοκούνμπο22:27Χανιά: “Ξεριζώθηκε” χασισοφυτεία με περισσότερα από 800 δενδρύλλια22:13Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον21:58Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές της πρώτης ημέρας21:43Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 νησιά το Σάββατο (χάρτης)21:30Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ελληνική αποστολή και οι πολιτικοί που βρέθηκαν στις εξέδρες (εικόνες)21:14Πρέβεζα - Τροχαίο δυστύχημα: Ένας νεκρός και ένα παιδί σοβαρά τραυματισμένο20:59Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολιτικές προεκτάσεις αποκτούν τα ερωτήματα του FBI για τον τραυματισμό20:44Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί αγώνες: Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης (βίντεο)20:29Μαστογραφία: Η εξέταση που σώζει ζωές20:14Κρήτη: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι την βίασαν στην τουαλέτα20:00Καιρός: ζέστη, βοριάδες και νεφώσεις το Σάββατο19:47Κρήτη: Άνδρας καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο