LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2024 20:52

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα

Στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου πρώτο ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Βόρεια Μακεδονία - Εκλογές - Πανηγυρισμοί

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που σημειώθηκαν σε αυτά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 8 Μαΐου. Εικάζεται ότι από τις επαναληπτικές αυτές εκλογές μπορεί να προκύψει αλλαγή σε δύο έδρες, εις βάρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI.

O αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι κατηγόρησε σήμερα το VMRO-DPMNE και το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ότι υποκινούν τις επαναληπτικές αυτές εκλογές με σκοπό να εμποδίσουν την κυριαρχία του DUI ως δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης στη Βόρεια Μακεδονία και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.

«Αυτό (σ.σ. η επανάληψη των εκλογών) γίνεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μακεδονικής εθνικότητας, των οποίων οι πολιτικές, δυστυχώς, φοβόμαστε ότι θα έχουν αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις, κάτι που δεν επιθυμούμε» σημείωσε ο Αλί Αχμέτι.

Βόρεια Μακεδονία - Εκλογές - Πανηγυρισμοί

Στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου πρώτο ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Δεύτερο με 19 έδρες ήρθε το DUI, ενώ μόλις τρίτο, με 18 έδρες ήρθε το SDSM.

O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» αναδείχτηκε τέταρτος με 13 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες διαπραγματεύσεις με τον αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του DUI, το οποίο υποστηρίζει ότι ως πρώτο, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, πρέπει αυτό να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση και όχι ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός. Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Η νέα Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συγκροτηθεί σε Σώμα το αργότερο 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλ. μέχρι τις 11 Ιουνίου (λόγω της επαναληπτικής ψηφοφορίας στις 22 Μαΐου). Ακολούθως, σε διάστημα 10 ημερών η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επιδώσει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές (στον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι), ο οποίος θα έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: 3 αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν εικόνες, ιερά σκεύη και αρχαία νομίσματα (εικόνες)

Red Arrows 2024 στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακοί ελιγμοί από το ακροβατικό σμήνος της RAF (εικόνες)

Ισραηλινός και Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)Σήμερα 20:28 | Ειδήσεις

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ομόνοια ενώ παραμένει κλειστός ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ανιψιό του 39χρονου δολοφονημένου, Φανούρη Καργάκη και γιο του προφυλακισμένου γαμπρού του νεκρού.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο