LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2024 17:55

Δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία: Οι μαζικές μηνύσεις των γονιών και τα ερωτήματα (βίντεο)

Μεγάλη αναστάτωση σε γονείς και μαθητές έχει προκαλέσει μαζική δηλητηρίαση παιδιών στη Λάμια μετά την κατανάλωση σχολικών γευμάτων.

Μακαρόνια με κιμά

Της Γεωργίας Λαγού

Έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία Λαμίας μετά τις καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών σε 7 διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Λαμίας. 

Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά παίρνουν τα πακέτα των σχολικών γευμάτων στο σπίτι τους και τα καταναλώνουν ακόμα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Οι γονείς αποφασισμένοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κατέθεσαν μηνύσεις.

O Γιώργος Πράππας, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Σχολείου Λαμίας λέει στον ΑΝΤ1:

«Έχουν καταθέσει μηνύσεις στην Αστυνομία και προσκομίζουν δείγματα προς εξέταση στο νοσοκομείο Λαμίας.

Πολλοί γονείς δεν πήγαν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, απλά εμπιστεύτηκαν τους παιδίατρούς τους αυτή τη στιγμή κανένα παιδάκι δεν πρέπει να νοσηλεύεται και με όσους έχουμε επικοινωνήσει σήμερα η κατάσταση των παιδιών έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.»

Ο Παναγιώτης Παρχαρίδης, αντιδήμαρχος παιδείας δια βίου μάθησης και αθλητισμού Λαμίας λέει στον ΑΝΤ1 ότι «Εμείς ήμασταν υπεύθυνοι μόνο των γευμάτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου και όχι των σχολείων. Παρόλα αυτά όμως έπρεπε να ενδιαφερθούμε γιατί τα παιδιά και τα σχολεία ανήκουν στο δήμο και έπρεπε να τα βοηθήσουμε.»

Τα σχολικά γεύματα βόμβες όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας ήταν θέμα χρόνου να σκάσουν στα χέρια των μαθητών. Αφού το 2017 η διδασκαλική ομοσπονδία είχε κρούσει με έγγραφο που είχε αποστείλει στους αρμόδιους φορείς τον κώδωνα κινδύνου. Είχε θέσει ερωτήματα για το ποιος θα ελέγχει και θα έχει την ευθύνη για την καταλληλόλητα των γευμάτων.

Σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι:

  •  Υπάρχουν ή όχι εγγυήσεις και πιστοποιημένες διαδικασίες αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για τον έλεγχο της καταλληλότητας των γευμάτων;  Γιατί αυτό το έργο αλλά και η ευθύνη δεν είναι σε καμία περίπτωση αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών.
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για, τυχόν, μη κατάλληλα γεύματα τα οποία ενδέχεται να βλάψουν την υγεία των μαθητών;

Ο Κώστας Χριστόπουλος πρόεδρος των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας τονίζει ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ο έλεγχος των γευμάτων εμείς δεν διαθέτουμε ούτε τις γνώσεις αλλά δεν έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία δειγματοληπτικά μπορεί να ανοίξουμε γιατί αυτά έρχονται κλεισμένα μπορεί να ανοίξουμε ένα δύο αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.»

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και ο ΟΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία της περιοχής, με τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ να έχει επικοινωνήσει εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ ζητώντας  την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: 3 αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν εικόνες, ιερά σκεύη και αρχαία νομίσματα (εικόνες)

Red Arrows 2024 στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακοί ελιγμοί από το ακροβατικό σμήνος της RAF (εικόνες)

Ισραηλινός και Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο (βίντεο)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδεςΣήμερα 06:03 | Ειδήσεις

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες μέσα στον Ιανουάριο, είπε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροίΣήμερα 06:45 | Ειδήσεις

Ο συρμός είχε αναχωρήσει από τη Σαλίνα Κρους, στις ακτές στον Ειρηνικό, με προορισμό την Κοατσακοάλκος, στην πολιτεία Βερακρούς, που έχει παράλια στον Κόλπο του Μεξικού.

Τι καιρό θα κάνει τη ΔευτέραΧθες 15:16 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 ΔεκεμβρίουΧθες 23:06 | Ειδήσεις

Την μνήμη ποιων αγίων και οσίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Xρόνια πολλά".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί07:08Ολυμπιακός: Ο Σέιμπεν Λι αποχωρεί - Επιστρέφει στην Τουρκία06:54Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45Σάμος: Σύλληψη 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες - Υποδυόταν μέχρι και στέλεχος της... Interpol23:34Ο Χάρι Στάιλς επιστρέφει μετά από δυόμιση χρόνια αποχής23:20Ολυμπιακός: Για συμφωνία με Τάιρικ Τζόουνς κάνουν λόγο οι Σέρβοι23:07Θάνος Μικρούτσικος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο σπουδαίος συνθέτης με την παράλληλη πολιτική δράση22:53Φωτιά - Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα22:39Μπριζίτ Μπαρντό: Ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης22:25Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 22:11Κάραλης στον ΑΝΤ1: Είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο να μπορεί να φτάσει στο σημείο του συμβάντος το πολύ μέσα σε 20 λεπτά21:57Τραμπ: Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία21:43Τραμπ: "Πολύ παραγωγική" τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι21:29Ant1 Sports: Συγκινητικές στιγμές στο Άνφιλντ, στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα21:15Διασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια Όρη21:01Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)20:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο