LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2024 20:27

Πολιτική προστασία - Καθαρισμός οικοπέδων: Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων. Σε ποια πλατφόρμα δηλώνονται online τα σχετικά στοιχεία.

Φωτιά - οικόπεδο - χαμηλή βλάστηση

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουν οι ιδιοκτήτες σύμφωνα με τα νέα μέτρα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που τα ψηφιακά μέσα επιστρατεύονται ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Το νέο εργαλείο που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εσωτερικών, θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι και ο πολίτης πρέπει να καθαρίσει το οικόπεδό του. Να υποβάλλει δήλωση για ολοκλήρωση καθαρισμού. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί και δεν καθαρίσει το οικόπεδο, ο δήμος θα επανέλθει με επιστολή και αν τελικά δεν συμμορφωθεί θα επιβάλλει πρόστιμο. Επί της διαδικασίας, κάθε δήμος θα μπορεί να καταχωρεί στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους που διενεργεί, ώστε να διαπιστώνει εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί “άνοιξαν δρόμο” για μωρό σε κίνδυνο (βίντεο)

Πόλο γυναικών – Κύπελλο: Ιστορική κατάκτηση από τον Εθνικό κόντρα στον Ολυμπιακό

Πέθανε ο Σπύρος Βλασσόπουλος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο