LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2024 22:11

Διάρρηξη στο ΥΠΕΣ: Τι προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Ποια τα συμπεράσματα της ΕΛΑΣ για την μυστηριώδη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ποια σχέση έχει με την διαρροή email.

Υπουργείο Εσωτερικών - κτήριο

Ολοκληρώνεται η αστυνομική έρευνα για την καταγγελθείσα διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών η οποία φέρεται να διαπράχθηκε το μεσημέρι της 26 Απριλίου. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ερεύνησαν τη μυστηριώδη υπόθεση καταλήγουν -σύμφωνα με πληροφορίες- στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια πιθανότατα ψευδή – σκηνοθετημένη διάρρηξη, η οποία μάλιστα εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετη με την εν εξελίξει έρευνα για τη διαρροή της λίστας με τα emails των αποδήμων.

Η φερόμενη διάρρηξη έγινε στο διάστημα από τις 1.30 μμ. έως τις 2.10 μμ. της Παρασκευής 26 Απριλίου στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών, ο οποίος απουσίαζε από το γραφείο του στην Οδό Ευαγγελιστρίας και συμμετείχε σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου. Για την υπόθεση υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ. Ακροπόλεως και την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Κατά την αυτοψία στον χώρο πάντως δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων ατόμων, κάτι που θα επιβεβαίωνε την εκδοχή της διάρρηξης π.χ. από κάποιον τοξικομανή. Επιπλέον, το τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έλεγξε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου δίχως να προκύψει αλλοίωση αρχείων.

Ερευνα έγινε και στο εσωτερικό σύστημα αλληλογραφίας IRIS του υπουργείου Εσωτερικών δίχως να προκύψει παρέμβαση στον υπολογιστή του Διευθυντή Εκλογών στο διάστημα που σύμφωνα με την καταγγελία υπήρξε παραβίαση του γραφείου του. Αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη γεννήθηκαν και από τις καταθέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησαν στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας σημείωσαν ότι στον ίδιο όροφο με το γραφείο του Διευθυντή Εκλογών βρίσκονται ακόμα δέκα γραφεία οι υπάλληλοι των οποίων δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, ενώ ούτε οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στην είσοδο κατέγραψαν κάτι ασυνήθιστο ή ύποπτο το μεσημέρι της 26ης Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Εσωτερικών στην επίσημη ανακοίνωσή του για το συμβάν είχε αναφερθεί σε «φερόμενη διάρρηξη» φροντίζοντας να κρατήσει αποστάσεις από τα καταγγελλόμενα.

Περαιτέρω εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται στη διάρκεια της εβδομάδας, με ορισμένες πηγές ενημέρωσης να αναφέρουν στην «Κ» ότι παραμένουν σε εξέλιξη ορισμένες «ειδικές ανακριτικές ενέργειες» προκειμένου να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα κίνητρα της πιθανόν ψευδούς καταγγελίας.

Αστυνομικές πηγές αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών πάντως δεν θεωρούν άσχετη την καταγγελία περί διάρρηξης με την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τη διαρροή των emails των αποδήμων που κατέληξαν στην κατοχή της ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Κι αυτό διότι την 26η Απριλίου, ημέρα που καταγγέλθηκε η διάρρηξη, ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στην εισαγγελία και την ΑΠΔΠΧ το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, που διεπίστωνε «μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό».

«Η διάρρηξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι» σχολίασαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη φερόμενη διάρρηξη είχαν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με το πως και με τη συμμετοχή ποιων διακινήθηκε η επίμαχη λίστα με τα emails. «Η διάρρηξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι» σχολίασαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία - Μονή της Χώρας: Ο ΑΝΤ1 στο εσωτερικό του ναού (αποκλειστικές εικόνες)

Μάλγαρα: Διακομιδή βρέφους εν μέσω επιστροφής των εκδρομέων (βίντεο)

ΗΠΑ - Δίκη Τραμπ: Του επέβαλαν πρόστιμο για 10η φορά!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οικονομία, ψηφιακό σχολείο και “Προλαμβάνω” στην εβδομαδιαία ανασκόπησηΣήμερα 11:46 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ουγγαρία - Δούναβης: Φονική σύγκρουση σκαφών στον ποταμόΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τραγικό απολογισμό είχε η σύγκρουση δύο πλοίων στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία.

19η Μαΐου - Ερντογάν: Η ημερομηνία της ανεξαρτησίας του έθνους μας ενάντια στην εχθρική κατοχήΣήμερα 11:16 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, που συμπίπτει με την Ημερα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σλοβακία - Φίτσο: Εκτός κινδύνου η ζωή του πρωθυπουργούΣήμερα 13:50 | Ειδήσεις

Ο Φίτσο υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση την Παρασκευή, η οποία αύξησε τις ελπίδες για ανάρρωσή του. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης14:29Σλοβακία - Φίτσο: Εκτός κινδύνου η ζωή του πρωθυπουργού14:15Γενοκτονία Ποντίων - Ανδρουλάκης: Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται14:02Μπάρες σοκολάτας από τον Νικόλα Καρβέλα (βίντεο)13:48Γενοκτονία Ποντίων - Κασσελάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση φιλίας χωρίς αναγνώριση του εγκλήματος13:35Ουγγαρία - Δούναβης: Φονική σύγκρουση σκαφών στον ποταμό13:21Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία με φόντο την κρίση στην Αϊτή 13:08Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι ευχάριστες εξελίξεις και οι προβλέψεις της εβδομάδας (βίντεο)12:54Γερμανία: Drone με ρωσική σημαία πέταξε πάνω από το Κοινοβούλιο (βίντεο)12:41Conference League: Επί ποδός η ΕΛΑΣ ενόψει του τελικού12:27H Ουκρανία κατέρριψε και τα 37 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας12:13Μητσοτάκης: Οικονομία, ψηφιακό σχολείο και “Προλαμβάνω” στην εβδομαδιαία ανασκόπηση11:5919η Μαΐου - Ερντογάν: Η ημερομηνία της ανεξαρτησίας του έθνους μας ενάντια στην εχθρική κατοχή11:46“Αρένα” - Ακρίτες Ελλάδας και Τουρκίας: οι διαφορές και η κοινή μοίρα11:32Αντικειμενικές τιμές: Τι αλλάζει σε 12 Δήμους 11:19Κασσελάκης: Εσείς στη λίστα αναμονής, οι άλλοι στη λίστα των εκλεκτών (βίντεο)11:06Μαρούσι: Συμπλοκή με ανήλικους στον ΗΣΑΠ 10:52Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού10:38Γενοκτονία των Ποντίων - Σακελλαροπούλου: Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας10:24Αγία Βαρβάρα: Χειροβομβίδα εξερράγη και προκάλεσε ζημιές10:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο