LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Μαΐου 2024 11:15

Μάτι: Η δικαστική απόφαση συνεχίζει να προκαλεί κόντρες

Η δικαστική απόφαση για το Μάτι παραμένει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δίκη για το Μάτι

Την απόφαση για «χαμηλές ποινές στη δίκη για το Μάτι» σχολιάζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Η σκέψη μου αυτές τις μέρες είναι με τις οικογένειες των ανθρώπων στο Μάτι, που περίμεναν δικαίωση έξι ολόκληρα χρόνια και είδαν τους υπεύθυνους να πληρώνουν και να φεύγουν σαν "κύριοι"» σημειώνει και συνεχίζει: «Θέλετε να μάθετε την αλήθεια για τις απαράδεκτα χαμηλές ποινές στη δίκη για το Μάτι; Ας δούμε μαζί πρώτα το κατ' επάγγελμα ψέμα του κ. Μητσοτάκη.

Ας δούμε μαζί και την αλήθεια από τον ποινικολόγο κ. Καπερνάρο, ο οποίος εξηγεί πώς τα κακουργήματα βαφτίστηκαν πλημμελήματα για να φτάσουμε σε αυτές τις ποινές».

Ο Στ. Κασσελάκης παρέπεμψε σε ανάρτηση του δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω, κ. Σωτηρόπουλου, παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα: «Το ίδιο άρθρο 302, όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018, το 2019, το ίδιο κι απαράλλαχτο ισχύει και σήμερα».

«Με αυτό το άρθρο λοιπόν έπεσαν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε μόλις έγινε πρωθυπουργός. Δείτε τώρα ποιος επιτρέπει σε καταδικασμένους να εξαγοράζουν τις ποινές τους και να είναι ελεύθεροι» τονίζει, ενώ κάνει αναφορά και σε δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βερβεσού πώς «η ΝΔ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα ώστε οι ένοχοι να πληρώνουν και να φεύγουν».

«Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ' αλλάξει» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης ψεύδεται συνειδητά

"O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ' επανάληψη" τόνισε σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

Ο κ.Μαρινάκης κάλεσε τον κ.Κασσελάκη "να μειώσει τον χρόνο που δαπανά για να γυρίζει βίντεο που διασπείρουν ψέματα και να αρχίσει να διαβάζει κείμενα και διατάξεις, ξεκινώντας από το νομικό τερατούργημα που ψήφισε το κόμμα του το 2019, λίγο πριν φύγει από την εξουσία".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο ο ποινικός κώδικας του 2019, "μεταξύ άλλων, μείωνε τις ποινές σε εγκλήματα όπως ο βιασμός ανηλίκων, έδινε τη δυνατότητα στο δικαστήριο να επιβάλει για μια ανθρωποκτονία, εκτός από τα ισόβια, ποινή κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια και οδήγησε σε μαζικές αποφυλακίσεις βαρυποινιτών. Για τον συγκεκριμένο ποινικό κώδικα, άλλωστε, τα έχει πει όλα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής". Και προσέθεσε:

"Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι και να ζητήσουν συγγνώμη για όσα ψήφισαν πριν φύγουν απ' την εξουσία, έρχονται να εργαλειοποιήσουν άλλη μια τραγική υπόθεση".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δικαστικές εξελίξεις για την πυρκαγιά στο "Μάτι", αλλά και στις αλλαγές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ, σε σύγκριση με αυτόν του 2019, και σημείωσε:

"Απευθυνόμενοι στους πολίτες και όχι στους κατ' επάγγελμα διακινητές ψέματων, έχοντας ως απόλυτο καθήκον να μην αφήνουμε το παραμικρό περιθώριο σε προσπάθειες παραπλάνησης, επαναλαμβάνουμε τα ακόλουθα: Ο νόμος 5090/2024 δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί υπόψιν από τους δικαστές στην απόφαση για το "Μάτι" γιατί η εφαρμογή του ξεκίνησε χθες, 1η Μαΐου 2024. Επί λέξει στο Κεφάλαιο Η, άρθρο 138, παρ. 1 του Ν. 5090/2024 αναφέρεται πως: «Με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1η.5.2024».

Με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, επί συρροής ανθρωποκτονιών από αμέλεια μπορούσε να επιβληθεί ως ανώτατο όριο συνολικής ποινής τα 5 έτη. Με το Ν. 4855/2021 το μέγιστο όριο συνολικής ποινής αυξήθηκε στα 8 έτη και με το Ν. 5090/2024 έγινε 10 έτη.

Ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια που επιφέρει θάνατο ή οικολογική καταστροφή, χαρακτηρίζεται από τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ως ελαφρύ πλημμέλημα, με ελάχιστη ποινή μόλις τις 10 ημέρες με αναστολή της ποινής.

Με τον ποινικό κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ως άνω αδίκημα είναι σοβαρό κακούργημα, με ελάχιστη ποινή τα 10 έτη κάθειρξης και μέγιστη τα 20 έτη κάθειρξης, χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας του δράστη.

Ο εμπρησμός δάσους από πρόθεση με πρόκληση θανάτου, με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείτο με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη η οποία στην πράξη ήταν πολύ μικρότερη. Με τον ποινικό κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ μοναδική ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη και με δυνητική αποφυλάκιση μετά από ουσιαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου στα 18 έτη.

Και επειδή θυμήθηκαν την αναστολή και την μετατροπή των ποινών, να τονίσουμε πως με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές επί πλημμελημάτων είχαν «συμβολικό χαρακτήρα», καθώς κατά κανόνα αναστέλλονταν.

Αντιθέτως, με τον ποινικό κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της ΝΔ, οι πλημμεληματικές ποινές δεν είναι «εικονικές» αλλά πραγματικές γιατί έπαψε να ισχύει η κατά κανόνα αναστολή τους".

Ειδήσεις σήμερα:

Ιωάννινα: Ανήλικος στο νοσοκομείο μετά από καβγά

Χατζηδάκης - Διασύνδεση ταμειακών με POS: Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνδέθηκε

Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για 5χρονο που παρασύρθηκε μαζί με τα αδέρφια, τη μητέρα και τη γιαγιά του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία - Μενίδι: Ο δράστης έμεινε για ώρες στον τόπο του εγκλήματος, “δίπλα” στους αστυνομικούςΣήμερα 07:49 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα από την περιγραφή για την στιγμή που η κόρη του θύματος έμαθε για την δολοφονία. Που βρισκόταν “κρυμμένος” ο 50χρονος, μέχρι που απομακρύνθηκε η σορός της 40χρονης.

Φορολογικές δηλώσεις: 10 λάθη στα προσυμπληρωμένα πεδία που απαιτούν προσοχήΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Τι διαπίστωσαν φοροτέχνες και λογιστές για λάθη που υπάρχουν σε πεδία που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ. Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι.

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ ζητούν από το Ισραήλ να αποφύγει ευρεία χερσαίας επιχείρησηΣήμερα 08:02 | Ειδήσεις

Με επιστολή τους, 13 υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στην Ράφα.

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, η αξιολόγηση της Κυβέρνησης και που πάνε οι ψήφοι των ΣπαρτιατώνΧθες 17:21 | Ειδήσεις

Πως αξιολογούν οι πολίτες την Κυβέρνηση, οι δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών και το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φορολογικές δηλώσεις: 10 λάθη στα προσυμπληρωμένα πεδία08:40“Ενώπιος Ενωπίω” - Ρένος Χαραλαμπίδης: Ο γάμος, τα “Φθηνά Τσιγάρα” και το “Κωνσταντίνου και Ελένης”08:26Νεκρός 22χρονος σε σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο08:13Ράφα: 13 ΥΠΕΞ ζητούν από το Ισραήλ να αποφύγει ευρεία χερσαίας επιχείρηση07:59Γυναικοκτονία - Μενίδι: Ο δράστης έμεινε για ώρες στον τόπο του εγκλήματος, “δίπλα” στους αστυνομικούς07:45F1 - Grand Prix στην Ίμολα: Αποκλειστικά στο ANT1+ και στον ΑΝΤ107:31Εορτολόγιο - 17 Μαΐου: Ποιος γιορτάζει σήμερα07:17Κλιματική αλλαγή: Η Φλόριντα σβήνει κάθε αναφορά από τα επίσημα έγγραφα!07:04Γυναικοκτονία - Μενίδι: Στον εισαγγελέα ο 50χρονος που μαχαίρωσε την εν διαστάσει σύζυγο του06:50Παναθηναϊκός - Τερίμ: διαζύγιο μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ06:37Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 174 σημεία06:23Καιρός - Παρασκευή: Νεφώσεις, σκόνη και άνοδος θερμοκρασίας06:09Βέλγιο: Καταγγελία σε ιερόδουλες που αρνούνται συχνά το σεξ με συγκεκριμένο πελάτη προβλέπει ο νέος νόμος 23:59Ρώμη – Τσιτσιπάς: Ήττα με ανατροπή από τον Τζάρι23:47“Pink Panthers”: Φωτογραφίες των δραστών που διέπρατταν διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία23:34Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης23:21Forbes - Αντετοκούνμπο: Στην πρώτη πεντάδα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών23:08Χαμάς κατά Μαχμούντ Αμπάς: Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα σχόλια του22:54Ευρωπαϊκή Ένωση - Μολδαβία: Δημοψήφισμα στις 20 Οκτωβρίου για την ένταξη της22:41Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Εύκολη νίκη για το “τριφύλλι”22:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο