LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 25 Απριλίου 2024 06:17 | Ανανέωση: 25 Απριλίου 2024 06:21

Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους Αγίους τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα.

Εορτολόγιο - γιορτή - γιορτές

Σήμερα, 25 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τον συναξαριστή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμάται η μνήμη των: 

  • Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . 
  • Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών. Μακεδονίου πατριάρχου Κων/πόλεως.

Η ανατολή του Ηλίου έγινε στις 06:35η δύση του ηλίου θα γίνει στις 20:20.

Η Σελήνη είναι 16.1 ημερών.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Βίοι Αγίων 

Ο βίος των αγίων Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου

O άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανεψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Η καταγωγή του ήταν μάλλον από την Κύπρο, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στο Ιεροσόλυμα. Από νεαρή ηλικία ο Μάρκος μπήκε στην υπηρεσία της διάδοσης του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας συνοδεύοντας το θείο του Βαρνάβα και τον Απ. Παύλο στις διάφορες περιοδείες τους. Εργάσθηκε επίσης για αρκετό διάστημα κοντά στον Απ. Πέτρο. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας ο Απ. Μάρκος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Βαρβαρία και χρημάτισε πρώτος επίσκοπος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Για τον τρόπο του θανάτου του οι γνώμες διίστανται. Η μία αναφέρει ότι πέθανε ειρηνικά στην Αλεξάνδρεια ενώ η άλλη ότι πέθανε δια πυρός από τούς ειδωλολάτρες. Ο Μάρκος έγραψε το δεύτερο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Μέσα από αυτό αναδύεται η δύναμη του Ιησού Χριστού ιδιαίτερα δια των θαυμάτων. Για το λόγο αυτό οι Αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον Ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, πού είναι σύμβολο της δύναμης.

Ο βίος του άγιου Μακεδόνιου

O άγιος Μακεδόνιος ήταν πρεσβύτερος και σκευοφύλακας του ναού της Αγίας Σοφίας και ανεψιός του Πατριάρχου Γενναδίου, ο οποίος τον παιδαγώγησε χριστιανικά. Χάρη στις πολλές του αρετές εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο (496-511) αντί του Πατριάρχη Ευφημίου που εξορίστηκε. Λίγο αργότερα ήλθε σε διάσταση με τον αιρετικό αυτοκράτορα Αναστάσιο τον Δίκορο ο οποίος καταπάτησε τον όρκο του ότι θα τηρήσει απαραχάρακτα τα δόγματα της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό τον καθαίρεσε από το θρόνο και τον εξόρισε πρώτα στη Χαλκηδόνα κι έπειτα στα Ευχάϊτα. Τελικά λόγω των επιδρομών των Ούννων στον Πόντο κατέφυγε στη Γάγγρα και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Πηγή: ecclesia.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία

Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία

Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός - Πάσχα: Που θα ψηθεί ο οβελίας υπό βροχή15:36Revenge porn: Κατήγγειλε τον σύντροφό της για διακίνηση φωτογραφιών της15:23Ανάσταση: Ο Δήμος που θα γιορτάσει με αθόρυβα πυροτεχνήματα 15:10Λευκάδα: Αιματηρή συμπλοκή με θύμα 23χρονο14:56Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο άνδρας που πυροβολήθηκε στη μέση του δρόμου (εικόνες)14:42Ιρλανδία – Γάζα: Κατάληψη φοιτητών για τον πόλεμο (βίντεο)14:29Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν άνδρα στην μέση του δρόμου 14:16Φλώρινα: Χάκαρε το Facebook του φίλου τους και τους πήρε λεφτά14:08Άρτα: Έδωσε ζωή με τον θάνατό της σε δύο νεφροπαθείς13:55Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις13:41Άννα Παναγιωτοπούλου: “Έφυγε” από τη ζωή η ηθοποιός13:28Mr Bitcoin: Η ομολογία και η ποινή που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ13:15Βλάντο Τζούροβιτς: Νεκρός ο γιός του - Είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του λίγες ώρες νωρίτερα13:01Ενδοοικογενειακή βία: Σύλληψη 1 γυναίκας και 5 ανδρών την Μεγάλη Παρασκευή12:48Κέρκυρα: Έσπασαν τους μπότηδες για την Πρώτη Ανάσταση (εικόνες)12:34Ιεροσόλυμα: Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός (βίντεο)12:20Κέρκυρα - Κασσελάκης: Οι μπότηδες και η περιφορά του Αγίου Σπυρίδωνα (εικόνες)12:07Μητσοτάκης: Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο (εικόνες)11:54Πάτρα: Γύρισαν από τον Επιτάφιο και βρήκαν τον διαρρήκτη μέσα στο σπίτι τους11:40Πώς η κλιματική αλλαγή “κλέβει” την ανάσα μας11:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο