LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Απριλίου 2024 22:15

Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην καθημερινή ζωή της πολύπαθης χώρας βρήκε σήμερα, μετά από 43 χρόνια, τους υπαίτιούς της.

Ιρλανδία - Δουβλίνο - παμπ - μπαρ

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά τη φονικότερη πυρκαγιά της Ιρλανδίας σε ένα νυχτερινό κέντρο, δικαστήριο του Δουβλίνο δικαίωσε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων που έδωσαν έναν μακρύ δικαστικό αγώνα για να αποδείξουν ότι δεν έφταιγαν οι δικοί τους άνθρωποι για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 48 νέους.

Οι ένορκοι έκριναν ότι οι δυσλειτουργίες εντός του κλαμπ Stardust, στα βόρεια της ιρλανδικής πρωτεύουσας, προκάλεσαν την πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο 48 νέους ηλικίας από 16 έως 27 ετών, απορρίπτοντας οριστικά την υπόθεση μιας εγκληματικής ενέργειας με δράστη έναν από αυτούς.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1981, 42 άνθρωποι πέθαναν μέσα στο κλαμπ αφού εισέπνευσαν καπνούς ενώ άλλοι έξι υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγο αργότερα. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οι έξοδοι ασφαλείας ήταν κλειστές με αλυσίδες ή παρεμβάλλονταν εμπόδια για να φτάσει κανείς εκεί. Έτσι, πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στην Ιρλανδία. Άλλοι 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 800 κατάφεραν να βγουν πανικόβλητοι από το κλαμπ για να σωθούν. Οι μισοί από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών.

Οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο σήμερα χειροκρότησαν την απόφαση. Μέσω μιας επιτροπής που συγκρότησαν, ζητούσαν ακατάπαυστα επί δεκαετίες να διεξαχθεί νέα έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, απορρίπτοντας το συμπέρασμα του «πιθανού» εμπρησμού με δράστη έναν από τους νέους που διασκέδαζαν. Τελικά, ξεκίνησε μια νέα έρευνα τον Απρίλιο του 2023 και επί τρεις μήνες κατέθεσαν περισσότεροι από 370 μάρτυρες.

Η τραγωδία «ήταν μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές της ιστορίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις στην ανακοίνωσή του. «Επί τέσσερις δεκαετίες, οι οικογένειες των θυμάτων κουβαλούσαν το βάρος αυτής της τραγωδίας με απαράμιλλη δύναμη και αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση και τις συστάσεις των ενόρκων στο σύνολό τους», πρόσθεσε.

Πολλοί συγγενείς θυμάτων δήλωσαν κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο ότι περιμένουν μια επίσημη συγγνώμη από το ιρλανδικό κράτος επειδή καθυστέρησε τόσο πολύ να εκδοθεί η ετυμηγορία.

Ειδήσεις σήμερα:

Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση

Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική

Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο