LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Απριλίου 2024 16:40

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται

Οδηγίες από την Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή του Δώρου Πάσχα σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Λεφτά - χρήματα

Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80), καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, το οποίο, για το τρέχον έτος, πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς έως την Μ. Τετάρτη (01/05/2024).

Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχόλησης (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 01/01/2024 μέχρι 30/04/2024.

Ως βάση του υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα, πριν από το Πάσχα.

Διευκρινίζεται ότι, από την 1 Απριλίου 2024, για τους αμειβόμενους με την Υ.Α. 25058/29/03/2024 (ΦΕΚ 1974/2024) ισχύει νέος κατώτατος νομοθετημένος μισθός και νέο κατώτατο νόμιμο ημερομίσθιο, υπολογιζόμενης της προϋπηρεσίας τους, σύμφωνα με την αριθ. 88073/2023 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε πριν από την ως άνω ημέρα είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά εντός του διαστήματος υπολογισμού του Δώρου, ήτοι από 01/01/2024 έως 30/04/2024, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το Δώρο Πάσχα 2024, που θα του καταβληθεί, ως ακολούθως:

  • 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.
  • Ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου Πάσχα.

Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χέρια - λεφτά - χρήματα

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online.

Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρίας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Σημειώνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται με ακρίβεια τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και θα επιβάλει τα νόμιμα στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2024 μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και εργατικές διαφορές (άρθ. 23β του Ν. 4144/2013) και θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από τον ιστότοπο της Επιθεώρησης Εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων της ΓΣΣΕ (kepea.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και την online εφαρμογή για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα 2024.

Για κάθε διευκρίνιση, καταγγελία ή παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας επί των διαλαμβανομένων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.


Ειδήσεις σήμερα:

Ιαπωνία: συντριβή στρατιωτικών ελικοπτέρων

Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο

Καιρός: βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΣήμερα 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Βρετανία: Σε εξέλιξη η επίσκεψη Τραμπ – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (εικόνες)Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία παρακολουθεί ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ελέγχει τι γράφεται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ανακοίνωση της. 

Τι καιρό θα κάνει την ΠέμπτηΣήμερα 17:28 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24Βόλος: Nεαροί κρύβονται σε μπαλκόνια και πετούν αυγά σε ανυποψίαστους περαστικούς19:07Η σπιτονοικοκυρά της Μουρτζούκου στις Αποκαλύψεις: Κουβαλούσε και περιέφερε το παιδί νεκρό για ώρες18:50Κύπελλο Ελλάδας: Δύσκολη νίκη για την ΑΕΚ στο Αιγάλεω18:33Μητσοτάκης: Στη Λήμνο θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός18:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο