LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2024 21:17

Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ


Εκεί όπου κάποτε η ευλάβεια και η κατάνυξη βασίλευαν, σήμερα ρουκέτες και πυροβολισμοί ταράζουν τον ιερό τόπο.

Ιερουσαλήμ - Ντοκουμέντο - Ρουκέτες

Η Ιερουσαλήμ ήταν μια από τις πόλεις που δέχθηκαν επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Ο Χρήστος Μαζανίτης με τον εικονολήπτη Βασίλη Ρόζο επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο, όπου συνομίλησαν με ιερείς, πιστούς αλλά και ξεναγούς. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο, από τη στιγμή της ιρανικής επίθεσης πάνω από τους Αγιους Τόπους.

Οι σειρήνες δε σταματούν να ηχούν. Ο ουρανός φωτίζεται από τις λάμψεις των εκρήξεων και των πυραύλων. Εκτιμάται ότι από την έναρξη του πολέμου που κήρυξε η Χαμάς μέχρι σήμερα οι επισκέψεις των προσκυνητών σημείωσαν πτώση περίπου 95%.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος και Σκευοφυλαξ Πανάγιου Τάφου δήλωσε: «Ξαφνικά στα μέσα της λειτουργίας ακούσαμε θορύβους κάποιες εκρήξεις. Βγήκαμε έξω στην αυλή του Ναού κι είδαμε τα αντιαεροπορικά του Ισραήλ να χτυπάνε, τις εκρήξεις στον ουρανό. Για τους ορθόδοξους αλλά και τους καθολικούς ιερείς αυτή η περίοδος στους Αγίους Τόπους είναι η πιο δύσκολη».

«Περιμέναμε κάποια μεμονωμένα μικρά γκρουπ αλλά ακύρωσαν κι αυτά τώρα αλλά μετά την επίθεση του Ιράν. Όλοι βρίσκονται σε αναμονή κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει. Προσευχόμαστε ως χριστιανοί για την Ειρήνη και να μην φωλιάσει το μίσος στις καρδιές των ανθρώπων», κατέληξε.

Ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας π. Ίωνας ανέφερε: «Κανείς δεν έρχεται κι αυτό είναι πολύ δύσκολο για όλους εδώ. Οι τουρίστες δεν κινούν μόνο την οικονομία αλλά φέρνουν και μεγάλη ανθρώπινη και πνευματική παρουσία. Πριν την έναρξη του πολέμου γινόταν κοσμοσυρροή και μάλιστα επί καθημερινής βάσης. Ήταν τόσος ο κόσμος που οι υπεύθυνοι ασφαλείας χρησιμοποιούσαν αυτά τα κιγκλιδώματα για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Ο κόσμος περίμενε ακόμη και 40 λεπτά για να μπει στον ναό. Τώρα μπαίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα».

Ξεναγός του μνημείου τόνισε: «Δεν δουλεύω με τουρίστες γιατί δεν υπάρχουν τουρίστες εδώ. Όλη η πόλη είναι σχεδόν άδεια εξαιτίας του πολέμου. Άραβες και Εβραίοι όλοι υποφέρουν. Ούτε αυτοί ούτε εμείς έχουμε δουλειά».

Μία τουριστική πράκτορας από τη Χάιφα από την πλευρά της επισήμανε: «Σήμερα δουλεύω για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου. Είμαι ανήσυχη γιατί πίστευα ότι κάποια στιγμή θα τελείωνε και τώρα συνεχίζεται. Αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν η καλύτερη περίοδος του χρόνου με πολλούς επισκέπτες και δεν υπάρχει τίποτα όπως βλέπετε. Δε θυμάμαι ποτέ την εκκλησία τόσο άδεια κι έρημη. Στις προσευχές όλων πρώτα απ’ όλα είναι η ευχή για Ειρήνη. Αν και τα μηνύματα για την Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι αισιόδοξα».

Μια προσκυνητρια από τη Ρωσία μοιράστηκε: «Βρίσκομαι εδώ, δεν φοβάμαι. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δε θα πρέπει να κάνουν πόλεμο στο ελάχιστο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ναύπακτος: Νεαρός έσερνε αστυνομικό με το αυτοκίνητο

Ισραήλ: Το Ιράν... καθυστέρησε την χερσαία επιχείρηση στην Ράφα

Πειραιάς: Εννέα συλλήψεις μετά την κατάρρευση κτηρίου με θύμα αστυνομικό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο