LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2024 16:27

Κυλικεία σχολείων: Νέο “μενού” από την Εθνική Επιτροπή Διατροφής (εικόνες)

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοϊδρυθείσας Επιτροπής αφορούσε τηις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων μαθητών στο σχολείο.

σχολικά γεύματα

Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής που συστάθηκε με την Α1β/ΓΠ οικ 17166/21-3-2024 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «σε ένα περιβάλλον όπου:

α) πλήθος ποικίλων παραγόντων επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις διατροφικές μας επιλογές,

β) τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως υψηλά, με την παχυσαρκία να αναγνωρίζεται πλέον ως νόσημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και

γ) μεταβολικά και άλλα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα αποτελούν προβλήματα δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας συγκροτεί Εθνική Επιτροπή Διατροφής η οποία καλείται να προσεγγίσει το ζήτημα ολιστικά προτείνοντας άξονες δράσης που θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όλων των ηλικιακών ομάδων.

Πρόκειται για 7μελή Επιτροπή η οποία έχει σκοπό τη διαμόρφωση Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, με κύριο άξονα την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων ως προς τη διατροφή, σε σχέση με την υγεία».

Την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής χαιρέτισε η κ. Αγαπηδάκη η οποία καλωσόρισε τα μέλη και έκανε μια σύντομη εισαγωγή αναφορικά με το αναμενόμενο έργο της Επιτροπής.

Το πρώτο θέμα για το οποίο ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής και συζητήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση συνδέεται άμεσα με το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε ο άξονας παρεμβάσεων που σχετίζονται με την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ένα πρόσφορο περιβάλλον για την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τους εφήβους.

Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει γνωμοδότηση αναφορικά με την τροποποίηση των ισχυουσών Αποφάσεων που καθορίζουν τις προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία. Στόχος την εν λόγω γνωμοδότησης είναι ο εκσυγχρονισμός του καταλόγου τροφίμων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις και να διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών στις υγιεινές τροφές.

Η Επιτροπή θα εργαστεί συλλέγοντας στοιχεία από καλές πρακτικές άλλων χωρών, αποτελέσματα ερευνών αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, και διαμορφώνοντας εισήγηση βασισμένη στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών διατροφικών οδηγιών.

Εθνική Επιτροπή Διατροφής

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα παρακάτω πρόσωπα:

1. ΝΑΣΚΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Πρόεδρος της Επιτροπής.

2. ΜΠΕΝΕΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

3. ΛΑΓΙΟΥ ΑΡΕΤΗ, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.).

4. ΜΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής και Διατροφικής Αξιολόγησης, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

5. ΖΑΜΠΕΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

6. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (Σ.Ε.Β.Τ.).

7. ΚΟΝΤΕΛΕ ΙΩΑΝΝΑ, του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας, με ειδικότητα Διαιτολογίας, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, αρμόδια σε θέματα διατροφής.

Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε: «Η δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Προσπαθούμε ενεργά να αλλάξουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία και ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής είναι πολύ σημαντικός. Προχωράμε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου στο σχολείο, με υγιεινά τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και την προαγωγή ενός υγιούς, ισορροπημένου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες».

Από την πλευρά της η κ. Νάσκα δήλωσε: «Το πρώτο θέμα για το οποίο καλείται η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων στα κυλικεία και σε χώρους εστίασης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η Επιτροπή συζήτησε την ανάγκη θέσπισης επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, προκειμένου τα τρόφιμα όχι μόνο να είναι ασφαλή αλλά και να προάγουν την υγεία. Τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν αφενός τη σημασία του κυλικείου ως αναπόσπαστη μονάδα του σχολικού περιβάλλοντος και αφετέρου την καίρια συμβολή του ως περιβάλλον διατροφικής εκπαίδευσης των μαθητών και των οικογενειών τους. Παράλληλα τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δράσεων που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αποδοχή των προϊόντων αυτών από τη σχολική κοινότητα ώστε η υγιεινή επιλογή να είναι η αυτόματη επιλογή».

Εθνική Επιτροπή Διατροφής

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: “Γιατί έχει καταγραφεί μόνο η τελευταία μαχαιριά;”

Τροχαίο στα Χανιά: Νεκρός διανομέας σε σύγκρουση μηχανών (εικόνες)

Βόλος: Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης (εικόνες)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον 12χρονο και τον 20χρονο που αγνοούνταν - Βρέθηκαν ζωντανοί πάνω σε βράχοΣήμερα 09:31 | Ειδήσεις

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε σε στεριά και θάλασσα για τον εντοπισμό 12χρονου και 20χρονου από τη Ρωσία που είχαν χαθεί στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Ηλεία: 22χρονος μπούκαρε σε σπίτι και βίασε 66χρονη πριν την ληστέψειΧθες 23:51 | Ειδήσεις

Μιλώντας στους αστυνομικούς, υποστήριξε ότι βρισκόταν σε συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε χωρίσει από την κοπέλα του.

Ryanair: Πάνω από 5.000 καθυστερήσεις πτήσεων στην Ελλάδα το 2025 – Καταγγελία στην ΚομισιόνΣήμερα 08:59 | Ειδήσεις

Καθυστέρηση 12 πτήσεων και ταλαιπωρία άνω των 2.000 επιβατών προκάλεσε βλάβη στον εξοπλισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Αθήνα.

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε τουριστικό λεωφορείο - 3 τραυματίεςΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Σκηνές τρόμου για Σέρβους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη, όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος ανηλίκων με πέτρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10Αιματηρά επεισόδια στον αγώνα Ιντεπεντιέντε – Ουνιβερσιδάδ: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες10:56Υπό συνεχή επιτήρηση το ημιβυθισμένο MN KOSTAS στη Σητεία – Αναμένεται η ανέλκυση του φορτηγού πλοίου10:42Νίκος Δένδιας: Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας 10:28Ουγγαρία: Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας10:14Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Αυγούστου10:00Χαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον 12χρονο και τον 20χρονο που αγνοούνταν - Βρέθηκαν ζωντανοί πάνω σε βράχο09:45Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε τουριστικό λεωφορείο - 3 τραυματίες09:31Τι καιρό θα κάνει σήμερα Πέμπτη09:17Ryanair: Πάνω από 5.000 καθυστερήσεις πτήσεων στην Ελλάδα το 2025 – Καταγγελία στην Κομισιόν09:03Συναγερμός στις φυλακές Ναυπλίου: Επτά κρατούμενοι στο νοσοκομείο08:48Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του "Χόμπιτ" πωλήθηκε έναντι 57.000 δολαρίων08:34Ηλεία: 22χρονος μπούκαρε σε σπίτι και βίασε 66χρονη πριν την ληστέψει08:20Όζι Όσμπορν – BBC: Αναβλήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του23:59Καλαμάρι εκδικείται ψαρά που το... αιχμαλώτισε!23:43Φυλακές Ναυπλίου: Δεκάδες κρατούμενοι με τροφική δηλητηρίαση23:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο