LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2024 20:56

Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο

Στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του "Δικαιώματος στη Λήθη" συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Κωστής Χατζηδάκης - Δικαίωμα στη Λήθη - Καρκίνος

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη».

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» δεν είναι αφορμή κομπασμού», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Για μένα, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε ένα ζήτημα συνειδησιακό. Γιατί υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος αυτών των συνανθρώπων μας που συχνά γίνονται ανεκτές από την κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό πριν από δυόμιση μήνες δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση και σήμερα το κάνουμε πράξη, ύστερα από τη στενή και καλή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και  την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου».

Ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής, οι οποίες είναι προϋπόθεση για δανειακά προϊόντα, χορηγούμενα από πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετώπιζαν διακρίσεις σχετικά με τη λήψη δανείων ή ασφαλειών, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε καμία προηγμένη κοινωνία! Το θέμα έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας. Με την ανθρωπιά της ίδιας της Πολιτείας. Και είναι ένα θέμα μεγάλης κλίμακας, διότι οι επιζώντες από καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον είναι 20 εκατ. Είναι, λοιπόν, και ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί άλλωστε μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Κωστής Χατζηδάκης - Δικαίωμα στη Λήθη - Καρκίνος

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, βάσει πλέον του Κώδικα αυτού -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Δεν θα συνιστά, δηλαδή, αφ’ εαυτού ούτε λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου. Και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

«Φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Διότι, χωρίς αμφιβολία, τα εμπόδια που ακόμη αντιμετωπίζουν παραμένουν πολλά: στην εργασία, στην ασφάλιση, στην κοινωνική ζωή», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας: Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος -ανεξάρτητα από το ιατρικό του ιστορικό- θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη. Όπως αξίζει σε όλους τους συνανθρώπους μας. Και, βεβαίως, και στους συνανθρώπους μας που είναι επιζώντες από καρκίνο. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς! Ένα μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά!».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για την αγαστή συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες, τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θεώνη Αλαμπάση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τον πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Γιώργο Καπετανάκη και την πρόεδρο του Win Cancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Απεργία ΓΣΕΕ: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 

Πανεπιστημίου: Κεραία τρόλεϊ καρφώθηκε σε διώροφο λεωφορείο τραυματίζοντας τουρίστες 

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε την σύντροφό του και την κλείδωσε στο διαμέρισμα 


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο