LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2024 20:56

Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο

Στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του "Δικαιώματος στη Λήθη" συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Κωστής Χατζηδάκης - Δικαίωμα στη Λήθη - Καρκίνος

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη».

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» δεν είναι αφορμή κομπασμού», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Για μένα, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε ένα ζήτημα συνειδησιακό. Γιατί υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος αυτών των συνανθρώπων μας που συχνά γίνονται ανεκτές από την κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό πριν από δυόμιση μήνες δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση και σήμερα το κάνουμε πράξη, ύστερα από τη στενή και καλή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και  την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου».

Ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής, οι οποίες είναι προϋπόθεση για δανειακά προϊόντα, χορηγούμενα από πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετώπιζαν διακρίσεις σχετικά με τη λήψη δανείων ή ασφαλειών, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε καμία προηγμένη κοινωνία! Το θέμα έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας. Με την ανθρωπιά της ίδιας της Πολιτείας. Και είναι ένα θέμα μεγάλης κλίμακας, διότι οι επιζώντες από καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον είναι 20 εκατ. Είναι, λοιπόν, και ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί άλλωστε μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Κωστής Χατζηδάκης - Δικαίωμα στη Λήθη - Καρκίνος

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, βάσει πλέον του Κώδικα αυτού -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Δεν θα συνιστά, δηλαδή, αφ’ εαυτού ούτε λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου. Και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

«Φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Διότι, χωρίς αμφιβολία, τα εμπόδια που ακόμη αντιμετωπίζουν παραμένουν πολλά: στην εργασία, στην ασφάλιση, στην κοινωνική ζωή», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας: Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος -ανεξάρτητα από το ιατρικό του ιστορικό- θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη. Όπως αξίζει σε όλους τους συνανθρώπους μας. Και, βεβαίως, και στους συνανθρώπους μας που είναι επιζώντες από καρκίνο. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς! Ένα μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά!».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για την αγαστή συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες, τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θεώνη Αλαμπάση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τον πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Γιώργο Καπετανάκη και την πρόεδρο του Win Cancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Απεργία ΓΣΕΕ: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 

Πανεπιστημίου: Κεραία τρόλεϊ καρφώθηκε σε διώροφο λεωφορείο τραυματίζοντας τουρίστες 

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε την σύντροφό του και την κλείδωσε στο διαμέρισμα 


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το... Conference LeagueΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας, την υπόθεση με τη διαρροή emails με στοιχεία εκλογέων και την Συμφωνία των Πρεσπών. Τι είπε για τις Ευρωεκλογές και την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη.

Εμίρης του Κατάρ: Η επίσκεψη στην Ελλάδα και η νέα εποχή στις διμερείς σχέσειςΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Καινούριο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα, τις επενδύσεις και την συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος εγκαινιάζει, ο Εμίρης του Κατάρ, που φθάνει επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου και μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών.

Γιώργος Προβόπουλος: Έφυγε από την ζωή ο πρώην διοικητής της ΤτΕΣήμερα 21:38 | Ειδήσεις

Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τους φίλους του από το επιχειρείν και κυρίως από τον χώρο της οικονομίας και των τραπεζών.

Conference League - Ελ Κααμπί στον ΑΝΤ1: Είμαι έτοιμος να σκοράρω και να σηκώσω την κούπαΣήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Ο Μαροκινός επιθετικός του Ολυμπιακού και πρώτος σκόρερ του Europa Conference League, παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε στα όνειρα που κάνει για τον μεγάλο τελικό με την Φιορεντίνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Τουρίστας παρενόχλησε την εγγονή του και ξενοδοχοϋπάλληλο23:59Κουτσούμπας από Γιάννενα: Με την ψήφο στο ΚΚΕ λέμε “ως εδώ”23:49Βόλος: Πήγαν για προσκύνημα... και χάθηκαν23:39Ελλάδα - Βουλγαρία: Στον “αέρα” η συμφωνία νερού23:26Κρέστενα: “Αστυνομικοί” από την Αθήνα λήστεψαν Ρομά23:13Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια23:00“Ρουβίκωνας”: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ηγετικό του στέλεχος22:46Κασσελάκης από Καλαμάτα: Δεν θέλουμε άλλο μισή ζωή - Είναι αδίστακτοι22:32“Icon of the Seas”: Επιβάτης πήδηξε στη θάλασσα από ύψος 20 μέτρων (βίντεο) 22:18Γιώργος Προβόπουλος: Έφυγε από την ζωή ο πρώην διοικητής της ΤτΕ22:04Παλαιστίνη: Η Δανία καταψήφισε νομοσχέδιο για την αναγνώριση του κράτους21:49Αναγνώριση Παλαιστίνης - Ισραήλ κατά Ισπανίας: “Είστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία”21:35Μητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το... Conference League21:21Γαλλικό κοινοβούλιο: Βουλευτής σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης εν ώρα συνεδρίασης (βίντεο)21:06Πειραιάς: Άλλα 46 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κοντέινερ με.. μπανάνες (βίντεο)20:51Καύσιμα: Στα ύψη οι τιμές παρά την διεθνή αποκλιμάκωσή τους20:38Μονή της Χώρας - Πομπέο στον ΑΝΤ1: Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι μια πρόκληση (βίντεο)20:25Χαρίτσης στον ΑΝΤ1: Τη δεξιά δεν τη νικά ούτε ο lifestyle ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το “αναπαλαιωμένο” ΠΑΣΟΚ (βίντεο)20:11Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία19:58Λακωνία - Κασσελάκης: Η ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης19:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο