LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2024 10:34

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας!

Πως συνδέεται ο σακχαρώδης διαβήτης με επιπλοκές που σχετίζονται με την ακοή μας. Πως μπορείτε να προστατευτείτε.


 


 

HHG - Τρικαλινού

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύπλοκο μεταβολικό νόσημα. Οι επιπλοκές του αφορούν βλάβες στα αγγεία αλλά και στα νεύρα του οργανισμού, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία πολλά όργανα, όπως την καρδιά, το δέρμα και τα μάτια. Προσφάτως όμως διαπιστώθηκε πως επηρεάζει και τα όργανα της ακοής. Ειδικότερα, τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα που επηρεάζουν την ακοή.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στο εσωτερικό αυτί. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) επίσης μπορεί να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά σήματα που μεταδίδονται από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Και οι δύο τύποι νευρικής βλάβης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, η οποία είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη από ότι σε άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν», επισημαίνει η κ. Αικατερίνη Ν. Τρικκαλινού MD, Msc, στο Διαβητικό Πόδι, Phd (c), Παθολόγος -Διαβητολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού στο Metropolitan General και συνεχίζει: «Ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη (επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να έχουν διαβήτη τύπου 2) έχουν 30% υψηλότερο ποσοστό απώλειας ακοής από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μείωση της ακοής συμβαίνει για πολλούς λόγους:

  • Ηλικία
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Εργασία ή/και διαβίωση σε περιβάλλον με δυνατούς θορύβους
  • Φαρμακευτική αγωγή

Η μακροχρόνια, τακτική χρήση παυσίπονων βλάπτει την ακοή. Ως τακτική χρήση περιγράφεται ως 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Γενικά αυτή είναι μία συνήθης δοσολογία για τα άτομα με χρόνιο πόνο. Η λήψη πολλής ασπιρίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να γίνει μόνιμη με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει.

«Τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη επίσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και ιδιαιτέρως η ακεταμινοφαίνη.

Επίσης, από τα προστατευόμενα παυσίπονα, βλάβη προκαλούν η οξυκοδώνη, η μεθαδόνη και το φεντανυλ, αντιβιοτικά όπως οι αμινογλυκοσίδες, ογκολογικά φάρμακα, η κινίνη, διουρητικά αγκύλης, όπως η φουροσεμίδη αλλά και φάρμακα για τις εμβοές και το άγχος», εξηγεί η ειδικός.

Σακχαρώδης διαβήτης

Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ένα κρίσιμο μέρος της φροντίδας του διαβήτη καθόσον επηρεάζει την υγεία των αγγείων αλλά και των νεύρων. Υπάρχουν όμως τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της απώλειας ακοής εάν έχετε διαβήτη.

Σημάδια απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί αργά, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να την παρατηρήσετε. Συχνά, οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας θα επισημάνουν την απώλεια ακοής σας πριν το παρατηρήσετε εσείς.

HHG - Τρικαλινού

Τα σημάδια της απώλειας ακοής περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία ακοής της ομιλίας των άλλων
  • Αδυναμία παρακολούθησης συνομιλίας περισσοτέρων του ενός ατόμων
  • Η αίσθηση ότι οι άλλοι μουρμουρίζουν και δεν μιλούν δυνατά
  • Προβλήματα ακοής σε θορυβώδη μέρη, όπως πολυσύχναστα εστιατόρια
  • Δυσκολία ακοής των φωνών μικρών παιδιών και άλλων με ήρεμες φωνές
  • Ανάγκη αύξησης της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου τόσο που να θεωρείται πολύ δυνατά για άλλους που βρίσκονται κοντά.
  • Προβλήματα με το εσωτερικό αυτί μπορεί επίσης να επηρεάσουν και την ισορροπία.
«Είναι γνωστό πως στους ασθενείς με διαβήτη επηρεάζεται άλλοτε σε άλλο βαθμό η ισορροπία. Για το λόγο αυτό, όταν ασκούνται οι συγκεκριμένοι ασθενείς, πρέπει να ακολουθούν προγράμματα άσκησης και αθλήματα χωρίς απότομες αλλαγές κατευθύνσεων και επιπέδων) αλλά που ωστόσο ασκούν την ισορροπία και ενδυναμώνουν τους μύες», τονίζει η κ. Τρικκαλινού.

Πώς να προστατέψετε την ακοή σας

Δεν μπορείτε να αναστρέψετε την απώλεια ακοής, αλλά μπορείτε να προστατέψετε την περεταίρω βλάβη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές προστασίας της ακοής:
  • Διατηρήστε το σάκχαρό σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στα επίπεδα-στόχους σας
  • Ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο
  • Αποφύγετε άλλες αιτίες απώλειας ακοής, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών θορύβων
  • Ρωτήστε το γιατρό σας εάν κάποια φάρμακα που παίρνετε μπορεί να βλάψουν την ακοή σας και ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες

HHG - Τρικαλινού«Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι απογοητευτική τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας, επηρεάζοντας την κοινωνική σας ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάγνωση του διαβήτη και κατά τη διάρκεια κάθε ετήσιου ελέγχου, να ελέγχετε την ακοή σας από ωτορινολαρυγγολόγο. Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας εντός των ορίων-στόχων είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ακοής σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια», καταλήγει η κ. Τρικκαλινού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟίκος Fitch: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικέςΣήμερα 09:22 | Ειδήσεις

Ένα βήμα πιο κοντά η Ελλάδα για να ανέβει σκαλοπάτι στην επενδυτική βαθμίδα

Άνω Λιόσια: Πώς έγινε η μαφιόζικη επίθεση στον 42χρονο - Τι εξετάζουν οι ΑρχέςΣήμερα 09:07 | Ειδήσεις

Από την πρώτη στιγμή αναζητείται υλικό από κάμερες ασφαλείας, που να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών έτσι ώστε να «χαρτογραφηθεί» το δρομολόγιο τους.

Σήμερα ο τελικός της Eurovision 2025: 17η θα εμφανιστεί η ΚλαυδίαΣήμερα 11:04 | Ειδήσεις

Η Κλαυδία θα εμφανιστεί στην 17η θέση που σύμφωνα με τους Eurofans είναι η θέση που έχει δώσει τις περισσότερες πρωτιές στον διαγωνισμό.

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο ανασφάλιστα και ακινητοποιημένα οχήματα – Ποιοι θα πληρώσουν "τσουχτερά" πρόστιμαΣήμερα 10:01 | Ειδήσεις

Οι παραβάτες μάλιστα που εντοπίζονται απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30.000 ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 42η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης11:20Σήμερα ο τελικός της Eurovision 2025: 17η θα εμφανιστεί η Κλαυδία 11:04ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο ανασφάλιστα και ακινητοποιημένα οχήματα – Ποιοι θα πληρώσουν "τσουχτερά" πρόστιμα10:49ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχος για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα10:34Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε beach bar10:21Τελικός Κυπέλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 1 του μετρό10:05Moodys: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αμερικής09:49Οίκος Fitch: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές 09:33Άνω Λιόσια: Πώς έγινε η μαφιόζικη επίθεση στον 42χρονο - Τι εξετάζουν οι Αρχές 09:17Βόρεια Μακεδονία - Φωτιά σε κλαμπ: Εξιτήριο έπειτα από 2 μήνες για εγκαυματία08:59ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 23 Μαΐου08:41Κυκλάδες: "Μάχη"με τους ισχυρούς ανέμους -Έδεσε με δυσκολία το “Άρτεμις” στη Σύρο08:26Τι καιρό θα κάνει στο Σάββατο08:10Άνω Λιόσια: Η μαφιόζικη επίθεση και ο γνώριμος των Αρχών 23:59ΕΛΑΣ - Νέες ταυτότητες: Εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου σε 81 αστυνομικά τμήματα23:49Λιβύη: Παραίτηση υπουργών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης23:35Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: “Γάζωσαν” αυτοκίνητο23:19ΗΠΑ: Έντεκα κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή της Νέας Ορλεάνης23:05Βασιλιάς Κάρολος: Η δημόσια εξομολόγηση για την κατάσταση της υγείας του 22:51Τασούλας στα Τίρανα: Kαλούμαστε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας22:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο