LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2024 08:31

POS: Υποχρεωτικά από την Πρωταπριλιά σε λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί

Συνολικά σε 35 κλάδους της οικονομίας είναι υποχρεωτική η χρήση POS. Το πρόστιμο για όποιον επαγγελματία δεν θα διαθέτει POS.

POS - ανέπαφες συναλλαγές

Υποχρεωτική είναι από σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου η χρήση των POS, από χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε 35 κλάδους, όπως στις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά, στους ασφαλιστικούς πράκτορες, στους μεσίτες, στις υπηρεσίες leasing καθώς και στα διαφημιστικά γραφεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος επαγγελματίας δεν θα  διαθέτει POS θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επίσης, πρόστιμο 1.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι οι επαγγελματίες έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να εγκαταστήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του συστήματος IRIS υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του: 

«Σήμερα, 1η Απριλίου, εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι τεχνικοί εγκατάστασης και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ το ραντεβού τους για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Λοιπές Υπηρεσίες.

Ήδη η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των συστημάτων τους είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού με τον τεχνικό εγκατάστασης εντός του Απριλίου.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από όσους ΔΕΝ έχουν ορίσει μέχρι σήμερα ραντεβού είναι η εξής:

Μέχρι σήμερα το βράδυ θα πρέπει η επιχείρηση που είναι υπόχρεη διασύνδεσης να έρθει σε επικοινωνία με την επιχείρηση που έχει προμηθευτεί την ταμειακή μηχανή για να:

  • 1. οριστεί ραντεβού εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της και τη διασύνδεση της με το/τα POS,
  • 2. να δηλωθεί ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP). Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).

Αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από την ανωτέρω επιχείρηση για να οριστεί ραντεβού εντός Απριλίου, τότε οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων μπορούν να απευθυνθούν σε μια άλλη επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν προβεί σε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες, αντιμετωπίζει την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ή 20.000 ευρώ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα (απλογραφικό ή διπλογραφικό) που είναι υπόχρεες να διαθέτουν».

Ειδεήσεις σήμερα: 

Καιρός: Πρωταπριλιά με 30αρια και σκόνη

Εκλογές στην Τουρκία – Ερντογάν: Η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για μας

Ζώνη Σένγκεν: Μερική ένταξη για Βουλγαρία και Ρουμανία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο