LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Μαρτίου 2024 09:28

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά - Τι ισχύει με δόσεις και απαλλαγές

Μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

Μικρή ανατροπή στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έφερε η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας, που μετέφερε χρονικά την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Έτσι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το επόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου 7 εκατ., ενώ εν συνεχεία και μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα μεν εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είχαν αναρτηθεί μέσα στο τρέχον σαββατοκύριακο και εν συνεχεία θα ακολουθούσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή με την οποία παρέχεται απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

Η εν λόγω διάταξη θα είχε ψηφιστεί κανονικά μέσα στην περασμένη εβδομάδα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Παράλληλα με άλλη διάταση της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Η λόγω διάταση προβλέπει ότι «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
  • Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%. Η έκπτωση δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.
  • Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.
  • Τέλος με την ίδια τροπολογία μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και αλιείς. Συγκεκριμένα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση παιδί που υπέστη ανακοπή καρδιάς

Εορτολόγιο - 30 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Καιρός: Σάββατο με υψηλές θερμοκρασίες και νεφώσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονηςΣήμερα 16:52 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα (28/11) η 46χρονη κρίθηκε προφυλακιστέα, ενώ κατά την απολογία της αρνήθηκε την κατηγορία ότι δολοφόνησε την πεθερά της.

Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράςΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έρευνα σήμερα το πρωί στην οικία του Άντριι Γερμάκ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πάπας Λέων: Tο κοινό προσκύνημα στην ΝίκαιαΣήμερα 15:12 | Ειδήσεις

Παρόντες στην κοινή προσευχή είναι επικεφαλής και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών.

Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης Σήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Όταν η 75χρονη απευθύνθηκε στις αρχές για το περιστατικό,  οι αστυνομικοί της είπαν ότι δεν πρόκειται για ληστές, αλλά για κάποιο άτομο από το κοντινό της περιβάλλον.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέλλογλου για ΟΠΕΚΕΠΕ και επιδοτήσεις: Λιγότερα χρήματα θα πάρουν στα χέρια τους αγρότες και κτηνοτρόφοι19:54Αττική: Βεβαιώθηκαν 614 παραβάσεις σε 197 ελεγμένα φορτηγά οχήματα μετά από έλεγχο στο οδικό δίκτυο19:40Παρτιζάν: Τέλος ο αθλητικός διευθυντής Ζόραν Σάβιτς - Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ομπράντοβιτς19:26Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup19:12ΣΤΑΣΥ: Τετράωρη στάση εργασίας στις 29 Νοεμβρίου - Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί18:58Μητσοτάκης στο TikTok - Επιστροφή ενοικίου: Η στέγαση είναι μείζον ζήτημα ειδικά για τους νέους18:44Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονης18:30Τζουμέρκα: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε τρεις μέρες - Το μεγαλύτερο "χτύπημα" από την κακοκαιρία Adel18:16Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης18:06Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης 17:56Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς17:46Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:36Ευλογιά: Εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παραβάσεων κανονισμών προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωικής παραγωγής17:26Θεσσαλονίκη: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές του Μετρό προς Καλαμαριά17:16Ρωσία: Παρελήφθη το νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου - Θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα17:06ΥΠΑΑΤ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 202516:56ΑΑΔΕ: Επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για 9.000 δικαιούχους16:46Ψηφιακό Μητρώο: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή ανελκυστήρων16:36e-ΕΦΚΑ: Παράταση προθεσμίας για καταβολή δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών16:26Ολυμπιακός - Ελ Κααμπί: Έγινε ο κορυφαίος ξένος σκόρερ με ελληνική ομάδα στην Ευρώπη...μαζί με τον Βαζέχα16:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο