LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2024 12:16

Το ΑΠΘ στη Σουηδία: Πύραυλο εκτόξευσαν φοιτητές και κατέπληξαν (εικόνες)

Ποια τα ακριβή χαρακτηριστικά του πειράματος των φοιτητών. Υπερήφανοι δηλώνουν οι καθηγητές τους από το Πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Το πρώτο ελληνικό φοιτητικό πείραμα σε πτήση πυραύλου «REXUS» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα (Ελλάδας) 07.15 στην Κιρούνα της Σουηδίας, από την ομάδα «BEAM 3rd Gen» φοιτητών των Τμημάτων Φυσικής, και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μονού σταδίου «REXUS 32» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος REXUS/BEXUS. Η ομάδα μετέβη στο ESRANGE Space Center στη Σουηδία όπου και παρέμεινε για δύο εβδομάδες (04-17.03.2024) για την πτήση του πυραύλου REXUS 32.

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Στόχος του πειράματος «DROPSTAR (Study of Oil Droplet Coalescence in Emulsions in Microgravity – Μελέτη Συνένωσης Σταγονιδίων Γαλακτώματος υπό Μικροβαρύτητα)» ήταν η παραγωγή ενός γαλακτώματος και η μελέτη της συμπεριφοράς του, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου REXUS. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε ο μηχανισμός της συνένωσης των σταγονιδίων του γαλακτώματος σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Η ομάδα BEAM 3rd Gen προχώρησε στον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας πρωτότυπης συσκευής γαλακτωματοποίησης, στην οποία υπάρχει δυνατότητα παραγωγής και μελέτης γαλακτωμάτων επί τόπου. Το πείραμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο, και την υποψήφια διδάκτορα Χημείας Αγγελική Χονδρού. Η συσκευή κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη πολλών συνεργατών και χορηγών οι οποίοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η συσκευή του DROPSTAR λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία. Παράχθηκε ένα γαλάκτωμα δωδεκανίου-νερού το οποίο μελετήθηκε με τη χρήση μίας κάμερας και μίας ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής, της Τεχνικής I-VED, πατενταρισμένη τεχνική του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με την οποία μελετήθηκε η εξέλιξη της εμπέδησης του γαλακτώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Τα δεδομένα που λήφθηκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ, η ανάλυσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Ως γαλάκτωμα χαρακτηρίζεται ένα σύστημα δύο μη αναμίξιμων υγρών, όπου το ένα υγρό (διεσπαρμένη φάση) διασπείρεται και σχηματίζει σταγονίδια μέσα στο άλλο (συνεχής φάση). Κατά τον μηχανισμό της συνένωσης δύο σταγονίδια συνενώνονται και δημιουργούν ένα μεγαλύτερο σταγονίδιο. Σε βάθος χρόνου, ο μηχανισμός οδηγεί στον διαχωρισμό (καταστροφή) του γαλακτώματος.

Το πρόγραμμα REXUS/BEXUS υλοποιείται στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας Οργανισμών μεταξύ του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) και της Σουηδικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (SNSA). Το σουηδικό μερίδιο του ωφέλιμου φορτίου διατίθεται σε φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Η επιτυχία στην υλοποίηση και την εκτέλεση του πειράματος DROPSTAR αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, όχι μόνο για την ομάδα BEAM αλλά και για ολόκληρη την ελληνική φοιτητική κοινότητα. «Το πείραμα DROPSTAR άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση ελληνικών φοιτητικών πειραμάτων στον πύραυλο REXUS, και απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική κοινότητα μπορεί να έχει μία δυναμική και ουσιαστική παρουσία στον χώρο της διαστημικής» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας BEAM 3rd Gen του ΑΠΘ.

Η επταμελής ομάδα BEAM 3rd Gen του ΑΠΘ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020 και αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

ΑΠΘ - ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς – Τροχαίο: αστυνομικός δίνει “μάχη” για τη ζωή της

Πάσχα Καθολικών: Χωρίς τον Πάπα Φραγκίσκο η “Οδός του Μαρτυρίου”

Αθωώθηκε κωφή που κατηγορήθηκε για κλοπή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜακελειό στα Βορίζια: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα λάβει η Αστυνομία για την κηδεία του 39χρονουΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Τι μέτρα θα λάβει η αστυνομία στην Κρήτη για την κηδεία του 39χρονου.

Τεταμένη η κατάσταση μπροστά από το κοινοβούλιο όπου πραγματοποιεί απεργία πείνας μητέρα θύματος της τραγωδίας στο Νόβι ΣαντΧθες 22:23 | Ειδήσεις

Η Ντίανα Χρκα ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του 27χρονου γιου της Στέφαν και άλλων 15 ανθρώπων.

ΕΛΤΑ : Ποια είναι τα καταστήματα που αναστέλλεται η λειτουργία τους από αύριο, Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2025Χθες 20:51 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η ανακοίνωση  των ΕΛΤΑ.

Αράχωβα - Δολοφονία Λάλα: Εντοπίστηκαν τα όπλα της μαφιόζικης εκτέλεσηςΧθες 19:28 | Ειδήσεις

Η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ με ανάρτηση της αποδεικνύει το μεγαλείο ψυχής με το οποίο αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια τη συμφορά που χτύπησε την οικογένεια της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λονδίνο: Ελεύθερος ο ένας ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο23:59Λάρισα: 32χρονη έπεσε με το ασανσέρ από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας23:46Βορίζια - Σόμπολος στον ΑΝΤ1: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες καταστάσεις εν έτει 202523:33Εντοπισμός και διάσωση αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων23:19Θλάση στον προσαγωγό και εκτός τρεις εβδομάδες ο Γιουρτσεβέν - Ψάχνει σέντερ ο Παναθηναϊκός23:05Βεντέτα στα Βορίζια: Αυτά είναι τα όπλα που έκρυβαν οι εμπλεκόμενοι22:51Τεταμένη η κατάσταση μπροστά από το κοινοβούλιο όπου πραγματοποιεί απεργία πείνας μητέρα θύματος της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ22:37Μακελιό στα Βορίζια - Ξέσπασμα συζύγου 39χρονου: Πού είσαι να σε δω, που είσαι να μου μιλήσεις;22:23Super League: Ζέσταμα του ΠΑΟΚ στις Σέρρες πριν την «καυτή» εβδομάδα σε Ευρώπη και Ελλάδα22:09Θεσσαλονίκη: Ανήλικη διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθη ένας 39χρονος21:55Στα Βορίζια η σορός του 39χρονου – Ένα από τα παιδιά που βαπτίστηκαν, πήρε το όνομα του21:41Αράχωβα - Δολοφονία Λάλα: Εντοπίστηκαν τα όπλα της μαφιόζικης εκτέλεσης21:27Μακελειό στα Βορίζια: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα λάβει η Αστυνομία για την κηδεία του 39χρονου21:13ΕΛΤΑ : Ποια είναι τα καταστήματα που αναστέλλεται η λειτουργία τους από αύριο, Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 202520:59Super League: Πέρασε και από τη Λάρισα ο Λεβαδειακός 20:45Ποδαρικό Νοεμβρίου...με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος20:31Βορίζια: Η στιγμή που το φέρετρο με τη σορό του 39χρονου αναχωρεί από το ΠΑΓΝΗ (βίντεο)20:17Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:03Μακελειό στα Βορίζια: Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών - Αυξάνονται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμεις19:49Γερμανία: Σύλληψη 22χρονου Σύρου ως ύποπτου για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο