LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2024 11:51

Πάσχα Καθολικών - τραπεζική αργία: Τι ισχύει για μισθοδοσία, πληρωμή φόρων και εισφορών

Φόβους για απώλεια ρυθμίσεων οφειλών και επιβάρυνση με προσαυξήσεις, λόγω της τραπεζικής αργίας. Οι εκκλήσεις για παράταση, η διέξοδος του ΕΦΚΑ και η ανησυχία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.


 

Χρήματα - Λεφτά

Την παράταση για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων λόγω του Πάσχα των Καθολικών ζητά η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με επιστολή της στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

Το ΕΒΕΑ, στην επιστολή προς τον Κωστή Χατζηδάκη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του, «γνωστοποίησε το αίτημα επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου για παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, έως τις 2.4.2024, ενόψει των αργιών διατραπεζικών συναλλαγών στις 29.3.2024 και 1.4.2024, λόγω των διακοπών για το Πάσχα των Καθολικών».

Λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη, με συνέπεια την επιβολή προστίμων και την απώλεια ρυθμίσεων για όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από φορείς της αγοράς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και με τις μισθοδοσίες υπαλλήλων, καθώς για να πιστωθούν στους λογαριασμούς εντός του Μαρτίου θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές εντολές εγκαίρως και όχι την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

γκισε - τραπεζα

Σε ότι αφορά την Εφορία, όπως αναφέρει σχετικά ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, «η Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και η Δευτέρα 01 Απριλίου 2024, έχουν οριστεί ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Οι συναλλαγές που θα διενεργούνται αυτό το διάστημα, θα φέρουν ημερομηνία αξίας την Τρίτη 02.04.2024. Τα αρχεία μισθοδοσίας, θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 02.04.2024. Μέσα στις εν λόγω συναλλαγές φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι πληρωμές προς το δημόσιο ( Δ.Ο.Υ , ΕΦΚΑ κλπ.)

Το ερώτημα που γεννάται είναι το τι θα γίνει με τις προθεσμίες πληρωμών που λήγουν 29/3, ημέρα Παρασκευή όπως για παράδειγμα είναι οι δόσεις ρυθμίσεων, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ Φεβρουαρίου επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία και ότι άλλο έχει αρχική καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Παρασκευή 29/3/2024 ή τη Δευτέρα 1/4/2024.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη παράταση για την πληρωμή των υποχρεώσεων που λήγουν στις 29/3/2024 ή την 1/4/2024, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τα προαναφερόμενα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αν δεν δοθεί κάποια παράταση, για να είναι κάποιος εμπρόθεσμος στις πληρωμές του, θα πρέπει αυτές να γίνουν μέχρι αύριο 28/3/2024. Αν η πληρωμή θεωρηθεί εκπρόθεσμη, τότε προβλέπεται η σχετική προσαύξηση ( 0,73 % για μην ρυθμισμένη οφειλή, 15% για δόση πάγιας ρύθμισης) , αλλά εκτός αυτού υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ρυθμίσεις οφειλών , αν δεν τηρηθεί το πρόγραμμα πληρωμών τους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και να παραταθούν οι προθεσμίες πληρωμών που λήγουν μέσα στο διάστημα της τραπεζικής αργίας (29/3/2024- 1/4/2024) για την επόμενη πρώτη εργάσιμη ημέρα (2/4/2024).

Τράπεζα - Γκισέ - λεφτά

Έδωσε παράταση ο ΕΦΚΑ

Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, εχθές δημοσιεύθηκε σχετική εγκύκλιος η οποία αναφέρει εκτός των άλλων τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α. με την υπ. αρ. 91/Συν.10/14.03.2024 απόφασή του παρέτεινε, μέχρι και την Τρίτη 02.04.2024, την προθεσμία καταβολής:

  1. τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,
  2. τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων Φεβρουαρίου 2024,
  3. τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,
  4. ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ. με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και
  5. δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024 χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Άρα με λίγα λόγια οι προθεσμίες πληρωμών τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων που έληγαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου, παρατάθηκαν στο σύνολο τους για την Τρίτη 2 Απριλίου. Φυσικά όποιος επιθυμεί μπορεί να πληρώσει ψηφιακά και το διάστημα της τραπεζικής αργίας ( 29/3/2024- 1/4/2024), απλά σύμφωνα με τα προαναφερόμενα η πληρωμές θα φανούν την Τρίτη 2/4/2024».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Ερυθραία: “Ξάφριζαν” σπίτια στα βόρεια προάστια (βίντεο - ντοκουμέντο)

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πιστώνονται στις 29 Μαρτίου

Αφρικανική σκόνη: Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτηΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Μεγάλη δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικίες και βιομηχανικές ζώνες στην επαρχία της Σμύρνης.

ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)Σήμερα 07:27 | Ειδήσεις

Πυροσβέστες και αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Χθες 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο