LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2024 16:42

“Κόκκινα δάνεια”: Μείωση της ονομαστικής τους αξίας

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια» το περασμένο έτος.

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Mειώθηκε στα 69,4 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των "κόκκινων δανείων" που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκε κατά 1,7 δισεκ. ευρώ σε 69.466 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 71, 186 δισ . ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Επισημαίνεται ότι από το δ΄ τρίμηνο του 2022 στην ονομαστική αξία των δανείων δεν περιλαμβάνονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι διαγραφές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Η αλλαγή στη μεθοδολογία έγινε για να εναρμονιστούν τα στατιστικά στοιχεία με τα αντίστοιχα εποπτικά.

Πιο αναλυτικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 22.,878 δις ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 23,953 δις ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 1.080 δις . ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,81 δις ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11,537 δις . ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 542 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,051 δις.. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,566 δις ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,631 δισ ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,.646 δις ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΠΘ - “Πυρηνικό ριφιφί”: Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσίευμα

Ντένβερ: Αστυνομικοί πυροβολούν ένοπλο άνδρα 36 φορές σε 5 δευτερόλεπτα (βίντεο)

Κύκλωμα πορνείας ανηλίκων: Πώς ξετιλύχθηκε το “κουβάρι”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔιονύσης Σαββόπουλος: Ο "Νιόνιος" που άλλαξε το ελληνικό τραγούδι και έγινε θρύλος της τέχνηςΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Ένας δημιουργός που συνέδεσε την ποίηση με τον ρυθμό, την παράδοση με το ροκ και τη σκηνή με το θέατρο, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη.

Πολωνία: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τον πολωνικό εναέριο χώρο για να μεταβεί στην Ουγγαρία μπορεί να συλληφθείΧθες 13:15 | Ειδήσεις

Αν θέλει να αποφύγει την εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η ρωσική αντιπροσωπεία θα αναγκασθεί να περάσει από τον εναέριο χώρο τουλάχιστον μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να τον συλλάβει.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη έρευνες για παράνομες επιδοτήσεις - 37 συλλήψειςΣήμερα 12:08 | Ειδήσεις

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 37 συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γιάννενα, Αττική και Κρήτη. 

Μητσοτάκης: Το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία μπορεί να συνυπάρχει με την προστασία ενός χώρου ιερούΣήμερα 08:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Περνώντας από το Σύνταγμα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας αρέσει αυτή η εικόνα κι αυτός ήταν και ο σκοπός αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολωνία: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τον πολωνικό εναέριο χώρο για να μεταβεί στην Ουγγαρία μπορεί να συλληφθεί12:48Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: Αναβολή στη δίκη12:38Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιδράσεις πυροδότησε το αίτημα της ΝΔ για διενέργεια τεχνικών ελέγχων πληροφοριακών συστημάτων από την ΑΑΔΕ12:28Μαρούσι: Επίθεση με γκαζάκια σε κατάστημα παιχνιδιών12:18ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη έρευνες για παράνομες επιδοτήσεις - 37 συλλήψεις12:08Μητσοτάκης στους Financial Times: Πέντε απλοί κανόνες για την πράσινη μετάβαση11:54Νίκος Πλακιάς στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δε θέλουμε να μας πούνε κρίμα, να μας λυπηθούν11:40Πλεύρης για Άγνωστο Στρατιώτη: Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τα ονόματα, το λέω με ειλικρίνεια και σεβασμό11:26Τετάρτη 22 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:11Ηράκλειο: Ο καυγάς γονιών και έφηβης κόρης κατέληξε στα… κρατητήρια10:57Λούβρο: Άνοιξε ξανά το Μουσείο, μετά την κλοπή10:43Τρίκαλα - Μητροκτόνος: Δεν μου άρεσε η κατάσταση στο σπίτι, δεχόμουν μπούλινγκ10:29Θεσσαλονίκη: 52χρονος ζητούσε από 9χρονο να του στέλνει φωτογραφίες φορώντας μόνο εσώρουχο - Ήταν φίλος της οικογένειας του παιδιού10:14Ιταλία: Εντοπίστηκαν επτά πτώματα στην περιοχή ναυαγίου κοντά στο νησί Λαμπεντούζα09:59Κολομβία: Ακυρώθηκε η καταδίκη του πρώην προέδρου Ουρίμπε για διαφθορά και δωροδοκία09:45Τασούλας για Σαββόπουλο: Μοναδικός ραψωδός που διέσχισε όλες αυτές τις δεκαετίες άφοβα09:31Λούβρο: Στα 88 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημία από την κλοπή09:17Νιγηρία: Βυτιοφόρο ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες – Τουλάχιστον 35 νεκροί (βίντεο)09:03Μητσοτάκης: Το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία μπορεί να συνυπάρχει με την προστασία ενός χώρου ιερού08:49Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Στη Σουηδία για την υπογραφή εξοπλιστικής συμφωνίας08:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο