LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2024 08:30 | Ανανέωση: 19 Μαρτίου 2024 08:51

ΑΠΘ - Πυρηνικός αντιδραστήρας: Άγνωστοι “τρύπησαν” με αλυσοπρίονο το περίβλημα του;

Τι αναφέρει δημοσίευμα για κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ. Τι απαντά ο Πρύτανης του ΑΠΘ. Τι λένε συνδικαλιστές αστυνομικοί.

ΑΠΘ - αστυνομία - κατάληψη

Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τα Νεα''. Με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πάντως, το πρωί της Τρίτης ο Πρύτανης του ΑΠΘ διέψευσε οποιαδήποτε επαφή αγνώστων με τον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, κάνοντας λόγο για παραβίαση μιας πόρτας που όμως οδηγεί σε άλλον χώρο και όχι σε εκείνον όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Οι Πρυτανικές Αρχές σε ανακοίνωσή του αναφέρουν «Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. 

Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Από την πλευρά του ωστόσο, εκπρόσωπος των αστυνομικών επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το δημοσιεύμα.

H πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και καθηγήτρια του στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μιλώντας στο GRTimes είπε ότι «στον χώρο όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής, ανάφλεξης ή έκρηξης και φυσικά επικινδυνότητας για κανέναν φοιτητή ή πολίτη».  

Προσέθεσε ότι ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη, η οποία είναι φοιτητική και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, «ουδέποτε παραβιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και για να φτάσεις εκεί υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν διπλές πόρτες υπάρχουν χώροι καλά φυλασσόμενοι χώροι που δεν παραβιάζονται εύκολα και που φυσικά ουδέποτε παραβιάστηκαν. Ας ηρεμήσουμε λίγο για να μην γράφονται και πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».


Για τους 49 συλληφθέντες αναβλήθηκε η δίκη και μάλιστα, μετά την αναβολή της δίκης, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, η δίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δεύτερα 18 Μαρτίου, στο Αυτόφωρο, αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 30 άνδρες και 19 γυναίκες).

Ειδήσεις σήμερα: 

Χαϊδάρι - Θησείο: Ένοπλες ληστείες σε ξενοδοχεία με διαφορά μισής ώρας

Λακωνία - Φωτιά: άνδρας κάηκε ζωντανός

Κέιτ Μίντλετον: Το βίντεο από την πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την επέμβαση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιάΣήμερα 06:35 | Τοπικά Νέα

Η κτηνωδία σημειώθηκε έξω από το κοιμητήριο της Νέας Λαμψάκου στη Χαλκίδα.

Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυσηΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι του αγγειοχειρουργού για την υπόθεση του θανόντος πατέρα του βουλευτή, σε δημόσια απάντησή τους.

Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

 Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα της Αμερικανίδας, Σλόαν Στέφενς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13Παίδων “Αγία Σοφία”: Θαλασσαιμικά παιδιά διαμαρτύρονται μαζί με τους γονείς τους14:59Χερσόνησος: Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο (εικόνες)14:45Θεσσαλονικη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στην είσοδο του Ιπποκράτειου (εικόνες)14:31Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στην πρεμιέρα του Madrid Open14:17Πάτρα – Μαθητές “βαποράκια”: Αφού δεν πούλησες ουσίες, θα μου δώσεις το χαρτζιλίκι σου14:03ΗΠΑ - εκλογές: Ο Μπάιντεν λέει “ναι” σε ντιμπέιτ με τον Τράμπ13:49Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)13:35Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αναβολή13:21Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης σε πρώην εισαγγελέα13:07Νίσυρος: Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανηλίκους12:53“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας12:39Θεσσαλονίκη: πυροβόλησαν και σκότωσαν σκύλο γιατί έμπαινε σε στάνη12:26Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης παγίδευσε τον Ιερώνυμο και τον εργαλειοποιεί12:12Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν λιανική, σούπερ-μάρκετ και Βαρβάκειος11:59Ηράκλειο: Συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία11:45“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)11:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο