LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Μαρτίου 2024 21:34

Κατάψυξη ωάριων: Μία επένδυση ζωής για τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον

Γράφει ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ.


 

AP - Ωάρια - σπερματοζωάρια

Η αλήθεια είναι πως οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, με τους γρήγορους εργασιακούς ρυθμούς και τη συνεχή οικονομική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες στην αναβολή της τεκνοποίησης. Όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν να κάνουν παιδί μετά τα 35, αφού έχουν ολοκληρώσει και πραγματοποιήσει τα επαγγελματικά τους σχέδια.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για περιπτώσεις γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες μελλοντικά να βιώσουν τον ρόλο της μητέρας.

Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάρια της κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες κύησης αργότερα. Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία από 25 έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας. Στις μέρες μας η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.

Για ποιους λόγους να το κάνει;

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων (σε κάθε κύκλο περίπου 900 ωάρια χάνονται) στις ωοθήκες τους. Ένα ωάριο ωριμάζει κάθε μήνα και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαθέσιμα ωάρια σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό γιατί οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα ωάρια (μετά τα 35 απομένει 10% του αποθεματικού). Επίσης, μειώνεται και η ποιότητα τους, γιατί δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό με το πέρασμα του χρόνου.

Ένα ακόμα λόγος είναι ο κίνδυνος κύησης εμβρύου με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down) που σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών είναι 1:1200, ενώ αντίστοιχα στα 45, 1:35. Όλα αυτά οδήγησαν στην ανάγκη να συντηρηθεί η αναπαραγωγική λειτουργία της γυναίκας έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί, όταν η γυναίκα θα είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει, ανεξαρτήτως της ηλικίας της και της γονιμότητας της.

Οι πιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι μετάθεσης της μητρότητας για αργότερα είναι: η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων, καθώς και η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Αφορά επίσης γυναίκες, που έχουν ήδη ένα παιδί και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Αρχικά γίνεται η συλλογή των ωαρίων μετά από κατάλληλη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Έπειτα τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποίηση) από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου/δωρητή σπέρματος. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.

HHG - ΧΑΝΔΑΚΑΣ*Άρθρο του Στέφανου Χανδακά, Μαιευτήρα – Ενδοσκοπικού Χειρουργού Αναπαραγωγής, Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠρώην πράκτορας της CIA στον ΑΝΤ1: Έτσι έστησε το Ισραήλ την επίθεση με τους βομβητές (βίντεο)Χθες 17:41 | Ειδήσεις

Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Μαρία Σαράφογλου, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Καταυλισμοί Ρομά: Η κάμερα του ΑΝΤ1 καταγράφει τις παράνομες συναλλαγές (βίντεο)Χθες 20:03 | Ειδήσεις

Την λήψη άμεσων μέτρων ζητούν οι κάτοικοι γύρω από τους τέσσερις μεγάλους καταυλισμούς Ρομά στην Αττική, καθώς όπως λένε, κυριαρχεί η εγκληματικότητα.

Ηράκλειο: 19 χρόνια κάθειρξη στον παππού που κακοποιούσε σεξουαλικά τα 4 εγγόνια τουΧθες 18:31 | Ειδήσεις

Ενώ αρχικά ομολόγησε τις πράξεις του, μετά αυτοδιαψεύστηκε και στη συνέχεια τα έριξε όλα στο ποτό, χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο.

Τροχαίο δυστύχημα στο Πήλιο: Αυτοκίνητο με 2 επιβάτες, έπεσε σε χαράδραΧθες 22:34 | Ειδήσεις

Ο οδηγός του οχήματος, στο οποίο επέβαινε μαζί με τη γυναίκα του, έχασε τον έλεγχο του κι έπεσε σε χαράδρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
TikToker ισχυρίζεται ότι η ζωή σταμάτησε το 2020: “Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι καν πραγματικός” (βίντεο)23:59Iron Maiden: Παγκόσμια περιοδεία για τα 50 χρόνια από την ίδρυση τους23:46Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα 23:34Τροχαίο δυστύχημα στο Πήλιο: Αυτοκίνητο με 2 επιβάτες, έπεσε σε χαράδρα23:21Φωτιές σε Σάμο και Κάρπαθο (εικόνες) 23:09Καρκίνος του προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες για τη νόσο22:56Super League: Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη πριν την Ευρώπη22:44Απάτη: 40000 ευρώ από την Πάτρα κατέληξαν στις Σέρρες22:33ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 27 Σεπτεμβρίου22:21Ισραήλ - Λίβανος: Η εκκληση του ΟΗΕ και η απάντηση Νετανιάχου22:10Παναθηναϊκός – Μακάμπι: Του έχει πάρει… τον αέρα21:57Πτήση τρόμου στην Κολομβία: “Παναγία μου, θα πεθάνουμε” (βίντεο)21:43Καιρός: Σάββατο με συννεφιές, βροχές και καταιγίδες21:30Βόρεια Ελλάδα: Καθηγητής Πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων21:18Hellenic Train: Πότε επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη διαδρομή Κιάτο - Αίγιο - Κιάτο21:05Κατσούρης: “Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετούσαν σε κρίσιμα πόστα πρέπει να τιμωρηθούν”, λέει στον ΑΝΤ1 ο αδελφός του (βίντεο)20:51Θεσσαλονίκη: Περισσότερες από 1100 τροχαίες παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε μια μέρα20:38Καταυλισμοί Ρομά: Η κάμερα του ΑΝΤ1 καταγράφει τις παράνομες συναλλαγές (βίντεο)20:24ΕΕΣ – Ηρώδειο: Συναυλία για την ειρήνη και την αλληλεγγύη (εικόνες)20:11Weekenders: Αύριο η πρεμιέρα στις 8:50 στον ΑΝΤ1 19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο