LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Μαρτίου 2024 16:56 | Ανανέωση: 14 Μαρτίου 2024 19:05

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: “H Έμμα έσωσε την ζωή σε δύο νεφροπαθείς”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η Κέλλυ Καμπάκη, μαμά της Εμμανουέλας, μιλά για την μεγάλη απόφαση της δωρεάς οργάνων.

Έμμα Καμπάκη - Κέλλυ Καμπάκη

Στις 8 Νοεμβρίου 2023, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, λάμβανε χώρα η δίκη για τον θάνατο της Έμμας. Εκεί είχε βρεθεί και η γυναίκα που δέχθηκε τον ένα νεφρό της Έμμας. Πήγε για να συμπαρασταθεί τους γονείς της άτυχης φοιτήτριας με τους οποίους σφιχταγκαλιάστηκαν και συνομίλησαν για αρκετή ώρα.

«Ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέρω τι να πω. Είμαι πολύ συγκινημένη», είχε δηλώσει η Μαρούλα Χωραφά, 52χρονη γυναίκα που επί 10 χρόνια έκανε αιμοκάθαρση, μέχρι την ημέρα που έλαβε το νεφρό της Εμμανουέλας.

Σήμερα, 14 Μαρτίου, το Cretaone.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, μίλησε με τη μαμά της Εμμανουέλας, κ. Κέλλυ Καμπάκη, για την επιθυμία της κόρης της ως προς τη δωρεά οργάνων, την οποία τίμησαν στο ακέραιο.

Η ίδια αναφέρθηκε στο σοκ που υπέστη, όταν από τη μία στιγμή στην άλλη συζητούσε για εγκεφαλικό θάνατο και δωρεά οργάνων, τα χιλιάδες μηνύματα που έλαβε μετά τον θάνατο της κόρης της από απλούς ανθρώπους αλλά και την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά στα δυστυχήματα που σημειώνονται στη χώρα και την αντιμετώπιση της δικαιοσύνης.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ - ΕΜΜΑ - ΛΗΠΤΡΙΑ

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κέλλυς Καμπάκη:

Με αφορμή την σημερινή μέρα, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, πως εσείς αισθάνεστε που έχετε έρθει και σε επαφή με ένα άτομο το οποίο συνδέεται με κάποιο τρόπο μαζί σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γνωρίσει και τις δύο κυρίες που έχουν πάρει τα νεφρά του παιδιού μας. Είναι μεγάλη συγκίνηση να ξέρεις ότι χάρη στο παιδί σου, αυτές οι δύο κύριες έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής γιατί ήταν πολλά χρόνια στην αιμοκάθαρση, η ζωή τους ήταν πάρα πολύ δύσκολη, η καθημερινότητά τους ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Θεωρώ ότι η δωρεά οργάνων Θα έπρεπε να είναι κάτι που θα το βλέπουμε θετικά όλοι. Τα όργανα μας δε χρειάζονται στον παράδεισο χρειάζονται όμως στη γη.

Ο θάνατος της Εμμανουέλας τον Νοέμβριο του 2022 ήταν ένα γερό σοκ για την ελληνική κοινωνία και την δωρεά οργάνων. Ήταν μία μεγάλη στιγμή και καμπή στο να γίνει η δωρεά όχι συνήθεια, αλλά να εντυπωθεί λίγο καλύτερα στον εγκέφαλο. Δεν ξέρω αν μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που εσείς βιώσατε, αν το αντιληφθήκατε. Πάντως εμείς σαν παρατηρητές από το περιστατικό και μετά βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Η Εμμανουέλα σίγουρα δεν ήταν το πρώτο άτομο προχώρησε στην δωρεά και αυτό έγινε γιατί ήταν δική της επιθυμία, δεν ήταν δική μας επιλογή. Για κάποιο λόγο ακούστηκε περισσότερο από ό,τι αντίστοιχα περιστατικά καθώς άνθρωποι και προγενέστερα είχαν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Δυστυχώς, θα πω ότι το κράτος φάνηκε λίγο, δεν κρατήθηκε από αυτό το μομέντουμ για να κάνει κάποια πράγματα, κατά την δική μου εκτίμηση. Χρησιμοποίησε το συμβάν τόσο όσο θα μπορούσε για να ενημερώσει τον κόσμο, για να ακουστεί η δωρεά οργάνων. Οι μόνοι που ευαισθητοποιηθήκαμε ήταν οι απλοί άνθρωποι που τα ακούσαμε και συγκινηθήκαμε και βάλαμε τον εαυτό μας σε αυτή τη θέση. Το κράτος για μένα φάνηκε πολύ λίγο.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ - ΕΜΜΑ - ΛΗΠΤΡΙΑ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή σας ακολουθώ και στα social media και η αλήθεια είναι ότι ταξιδεύουμε μαζί σας πολλές φορές με τις φωτογραφίες που μοιράζεστε από την Εμμανουέλα, τα μηνύματα που λαμβάνετε που θεωρώ ότι είναι θετικά, πως σας κάνουν να αισθάνεστε;

Έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα από απλό κόσμο και εκ των υστέρων κατάλαβα πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση κι αν ένιωθα μία φορά η περήφανη για το παιδί μου τώρα νιώθω 100.

Δυστυχώς από το χαμό της Εμμανουέλας και μετά έχουμε και άλλα δυστυχήματα, με αρκετούς ασυνείδητους οδηγούς. Θα μπορούσε κάποιος στη θέση σας να είναι αισιόδοξος για το μέλλον δεδομένων των συνθηκών;

Αισιόδοξη δεν είμαι. Εκτός του ότι γύρω μας συνέχεια συμβαίνουν τραγικά περιστατικά επίσης βλέπουμε ότι υπάρχει παντού συγκάλυψη. Πως λοιπόν περιμένω εγώ ότι αύριο μεθαύριο κάποιος θα τιμωρηθεί όταν αυτό που βλέπω είναι ότι κάποιος που έχει μέσον απαλλάσσεται; Τίποτα δεν αλλάζει σ’αυτή τη χώρα τελικά. Δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν ουσιαστικές τιμωρίες και ακόμα και κάποιοι άνθρωποι που τιμωρούνται με κάποια χρόνια φυλακής τα μισά εξ’αυτών βγαίνουν έξω. Πόση αισιοδοξία να έχω; Επίσης, πρόσφατα ψηφίστηκε και η αυστηροποίηση των ποινών και δε νομίζω ότι θα κάνει όμως την διαφορά σε έναν ασυνείδητο οδηγό. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος ασυνείδητος που θα πιάσει το τιμόνι και θα αρχίσει να γκαζώνει να σκεφτεί ότι «αν σκοτώσω έναν άνθρωπο θα μπω στη φυλακή… ας μειώσω την ταχύτητα μου». Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την οδική συμπεριφορά με την οδική παιδεία που παίρνουμε από το σπίτι μας από το σχολείο. Τώρα θεωρώ ότι είναι λίγο αργά. Ελπίζω και εύχομαι οι νέες γενιές να έχουν καλύτερη ενημέρωση, περισσότερη ενσυναίσθηση και ίσως κάτι αλλάξει σε αυτό τον τόπο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστικήΣήμερα 22:42 | Ειδήσεις

«Ο διάλογος γίνεται για να δοθούν λύσεις στους πολλούς και όχι για να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές επιλογές ή οι κομματικές σκοπιμότητες των λίγων», τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ΤουρκίαΣήμερα 19:42 | Ειδήσεις

«Η υφήλιος βρίσκεται σε αναταραχή στο ξεκίνημα του 2026, με όσα συμβαίνουν στο Ιράν, την Βενεζουέλα, αλλά και το θέμα της Γροιλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του ΠαναγιωτάκηΣήμερα 15:22 | Ειδήσεις

Παρά την ομολογία της για την εμπλοκή της στον θάνατο τεσσάρων βρεφών, η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά πως έβλαψε τον μικρό Παναγιώτη.

"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

«Εμένα ο μοναδικός και τελικός σκοπός είναι η δικαίωση του παιδιού μου και φυσικά μέσα από αυτό, η δικαίωση και της χώρας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 128 χλμ σε κατοικημένη περιοχή21:43"Βουτιά" έκανε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 21:28Ant1 Sports: Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League21:12Ισπανία: Κατασχέθηκαν 10 τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε ... αλάτι20:58Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την Τουρκία20:44ΕΕ: Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλο το διπλωματικό προσωπικό του Ιράν20:30Αττική - Τροχαία: Βεβαιώθηκαν 1.919 παραβάσεις μέσα στο περασμένο τριήμερο20:16Τένις - ATP: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην 33η θέση20:02ΚΚΕ: Άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την διάσπαση του αγώνα των αγροτών19:48Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο