LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 12 Μαρτίου 2024 07:51 | Ανανέωση: 12 Μαρτίου 2024 07:58

Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Που και πότε έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού ασθενών με τους χειρουργούς για να γίνουν επεμβάσεις σε απογευματινές ώρες.

AP - Χειρουργείο - εγχείρηση

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα (12/3) τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη, με τα πρώτα ραντεβού να έχουν κλειστεί στο Παπαγεωργίου στις 16:00 και στο ΑΧΕΠΑ στις 17:00.

Όπως έγινε γνωστό, θα παραστούν σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον υπουργό να δηλώνει ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία.

Σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα. «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλα μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».

Στο μεταξύ, όπως είπε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Βραδυνή ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

«Είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο» διευκρίνισε.

AP - Χειρουργείο

Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα σε απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500€ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800€. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500€ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 – 1.200€.

«Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ», ανέφερε.

Πώς αποζημιώνεται η δαπάνη

Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22.00.

Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η λειτουργία αφορά όλες τις μέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αυτοκίνητο προκάλεσε ζημιές και σε πολυκατοικία

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο από επίθεση με drones (βίντεο)

Εορτολόγιο - 12 Μαρτίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείοΣήμερα 19:55 | Ειδήσεις

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία με το μωρό που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 14 μηνών.

Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιούΣήμερα 22:10 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σφαίρα πέρασε ξυστά απο φίλο του τραυματία. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τον τραυματισμό, ανήμερα το Πάσχα, της μικρής Αλεξίας στις Θεσπιές της Θήβας.

Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)Σήμερα 21:07 | Ειδήσεις

Ευδιάθετοι ο Πρωθυπουργός και η σύζυγος του, μετά από το πασχαλινό τραπέζι, έκαναν μια ξεχωριστή βόλτα στην αγαπημένη τους Τήνο.

Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 20:12 | Ειδήσεις

Όπως λέει έχει επανέλθει στην καθημερινότητά της και δηλώνει περήφανη που άνοιξε τον δρόμο και για άλλους ασθενείς. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41Καιρός - Δευτέρα του Πάσχα: τοπικές μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας19:27Ανάσταση - Νάξος: Νέοι ψέλνουν χοροπηδώντας το “Χριστός Ανέστη” (βίντεο)19:14Καλύβια - Κροτίδες: Άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό δαχτύλων19:00Κασσελάκης: Να είστε μαζί μου όταν “σπάσουμε τα αυγά” (βίντεο) 18:47Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)18:33Μητέρα Έμμας: “Δεύτερο Πάσχα χωρίς εσένα - Ποια γιορτή, ποια ζωή;”18:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο