LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 09 Μαρτίου 2024 09:48

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ντιμπέιτ φοιτητών υπέρ και κατά της λειτουργίας τους στην Ελλάδα (βίντεο)

Τα επιχειρήματα των δύο φοιτητών και οι… εναλλακτικές για όσους δεν μπαίνουν στα δημόσια ΑΕΙ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Φοιτητές

Οι Αναστάσιος Γιαννόπουλος και Κυριαζής Σωτηρίου, ένας πολέμιος και ένα θιασώτης της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ μίλησαν στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1, το πρωί του Σαββάτου, επιχειρηματολογώντας για τις θέσεις τους.

Ο Κυριαζής Σωτηρίου, Φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνει υπέρμαχος της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο πλέον, αφού υπερψηφίστηκε την Παρασκευή το νομοσχέδιο από την πλειοψηφία της Βουλής.

Αντιθέτως, ο Αναστάσιος Γιαννόπουλος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην λειτουργία μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Παρακολουθήστε το debate των δύο φοιτητών στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα»:

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Για το θέμα "συγκρούστηκαν" και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν καλεσμένοι το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) και Γιάννης Σκάλκος (Ελληνική Λύση):

Ειδήσεις σήμερα:

Ψυχοσάββατο: Τι είναι και ποια η σημασία του

Υπάρχουν UFO; Τι απαντά το Πεντάγωνο για τα ΑΤΙΑ

Άγιος Παντελεήμονας: Πέθανε ο άνδρας που πυροβόλησαν στο κεφάλι (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στον θύλακα, “τελευταία ευκαιρία” στο ΚάιροΣήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως δύο σημεία διέλευσης.

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο ΑιγαίοΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα η Τουρκία προχωρά σε ακόμα μία προκλητική κίνηση, δεσμεύοντας με NAVTEX, περιοχές του Αιγαίου. 

Κωνσταντινούπολη: Boeing προσγειώθηκε με την “κοιλιά” αφού δεν άνοιξαν οι τροχοί (εικόνες)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο, όταν το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί με το κύτος, στο σημείο που βρισκόταν η δεξαμενή καυσίμων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ναυάγιο” – Ζάκυνθος: Κλειστή η διάσημη παραλία και το 202413:33Πιερρακάκης - Πάπας: Συνάντηση στο Βατικανό (εικόνες)13:20Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή της σε τζαμί (εικόνες)13:08Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο Αιγαίο12:55Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η Εισαγγελία12:42Δημήτρης Κόκοτας: Η Ματίνα Παγώνη για την εξέλιξη της υγείας του (βίντεο)12:28“Ο Πρώτος από εμάς”: Χωρισμοί και ανατροπές στο νέο επεισόδιο (εικόνες)12:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Η νέα Σελήνη, τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι προβλέψεις της Τετάρτης (βίντεο)12:02Πύργος: Χτύπησε την έγκυο πρώην σύζυγό του11:49Κωνσταντινούπολη: Boeing προσγειώθηκε με την “κοιλιά” αφού δεν άνοιξαν οι τροχοί (εικόνες)11:35Γάζα - Φοιτητές: Εξαπλώνεται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το κύμα αντιπολεμικών κινητοποιήσεων11:21Γαλλία: Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στη Μασσαλία (βίντεο)11:07Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” με 80 κιλά κάνναβης (εικόνες)10:54Τρίκαλα: Έπαθε ανακοπή και καρφώθηκε σε κολώνα10:41Κορονοϊός: Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο10:27Ηράκλειο: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Γάλλου που παρέσυρε κι εγκατέλειψε παιδάκι10:13Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στον θύλακα, “τελευταία ευκαιρία” στο Κάιρο10:00Ευρωεκλογές 2024 – Λατινοπούλου: Η Ελλάδα και η Ευρώπη ισλαμοποιούνται09:46Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Ντρέπομαι που δεν μπόρεσα να το σταματήσω, να πω όχι09:33Κλιματική κρίση: Ρεκόρ ζέστης τον Απρίλιο09:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο