LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 08 Μαρτίου 2024 15:59 | Ανανέωση: 08 Μαρτίου 2024 16:14

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Σύνταγμα: Επεισόδια με τραυματίες (βίντεο)

Νέος γύρος επεισοδίων κατά την διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Ο αριθμός και η κατάσταση των τραυματιών.

Σύνταγμα - επεισόδια

Eπεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, κατά την διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Ο νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30, όταν οι διαδηλωτές που μετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έφτασαν στο Σύνταγμα. Εκεί, κάποιοι εξ αυτών πέταξαν βόμβες μολότοφ προς του αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ εκείνοι απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν. 

Σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν εννιά τραυματίες φοιτητές οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Έχουν χτυπήματα στο κεφάλι και αναπνευστικά προβλήματα. 

Υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρούργους και εξετάστηκαν από οφθαλμίατρο. Η κατάσταση της υγείας τους είναι ελεγχόμενη χωρίς κίινδυνο για τη ζωή τους.

Επίσης τραυματίστηκαν και εφτά αστυνομικοί.

Νωρίτερα  επεισόδια έγιναν και στην οδό Σταδίου, την ώρα που οι διαδηλωτές όδευαν προς τη Βουλή,στο ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έριξαν δύο μολότοφ στο κοντά στο ξενοδοχείο Εσπέρια και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση κρότου λάμψης και χημικά. 

Συνολικά έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί άλλοι 3.

Συγκεκριμένα η ΕΛΑΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις - πορείες -17.500- περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Την 14:50 ώρα, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου 20 ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον -10- μολότοφ.

Ακολούθως, την 15:50 ώρα και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν 3 ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 9 πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης».

Σύνταγμα - επεισόδια

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριό στην Αθήνα 

Πρόκειται για μια πανελλαδική φοιτητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αφού έχουν έρθει μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από όλη την Ελλάδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 195 φοιτητικούς συλλόγους οι οποίοι συμμετέχουν ενώ μαζί τους βρίσκονται και εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό αλλά και μαθητές, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Θάνος Κλωνόπουλος, που βρίσκεται στο σημείο. 

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ στην Βουλή. Έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται από νωρίς το πρωί, αυτήν την ώρα έχουν κλείσει την Πανεπιστήμιου και Πρόθεση των συγκεντρωμένων είναι να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή όπου θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας, εκφράζοντας  με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που στις διατάξεις του περιέχει και τώρα άρθρα ίδρυσης μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Οι φοιτητές έχουν απορρίψει το νομοσχέδιο καθώς όπως μας είπαν φοβούνται ότι τα πτυχία τους δεν θα έχουν αξία και διεκδικούν επιπλέον χρηματοδότηση για την ενίσχυση των  δημοσίων πανεπιστήμιων, καθηγητές,  σύγχρονες  και ασφαλείς  υποδομές,

Μαζί με τους φοιτητές σήμερα μαθητές δάσκαλοι και καθηγητές,  η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 μέχρι την λήξη της βάρδιας φορείς και συλλογικότητες

Συλλαλητήριο - Αθήνα

Σύμφωνα τώρα με την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων από σωματεία, εργατικά κέντρα, εκπαιδευτικούς, φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, καθώς και από άλλους φορείς και συλλογικότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Στο πλαίσιο αυτό, «με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται», η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με κατά περίπτωση εκτροπές και διακοπές της κυκλοφορίας, ώστε «να μη διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν υπό κατάληψη για 9η εβδομάδα, με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στις σχολές αυτές να διενεργούνται με ψηφιακά μέσα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν   τα επόμενα βήματα τους. Αν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις ή αν θα προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων

Συλλαλητήριο - Αθήνα

Εντωμεταξύ, σε εννέα προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο προέλεγχων, που έγιναν πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριό στη Θεσσαλονίκη

Νέα πορεία είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων καθώς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Μερικοί από αυτούς κρατούν πανό, ενώ άλλοι φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και κατευθύνεται προς δυτικά μέσω της οδού Εγνατία, της οποία το ένα ρεύμα είναι κλειστό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται παραπλεύρως της πορείας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα αργά το απόγευμα από τη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα “ραβασάκια” - “Κλείνει” το Ε9

Νοθευμένα ποτά και καύσιμα: ο αρχηγός, οι ρόλοι και η εξάρθρωση του κυκλώματος (εικόνες)

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο