LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 08 Μαρτίου 2024 09:05

Έρευνα: Παχυσαρκία και κληρονομικότητα

Τι έδειξε έρευνα του Αρκτικού Πανεπιστημίου Νορβηγίας για τις πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να ζήσει με παχυσαρκία αν οι γονείς του ήταν παχύσαρκοι. 

Παιδική παχυσαρκία - Ζυγαριά

Τα άτομα έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν με παχυσαρκία στη μέση ηλικία, αν και οι δύο γονείς τους έζησαν με παχυσαρκία σε αυτή την ηλικία, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία. Το να έχει ο ένας γονέας παχυσαρκία τριπλασιάζει τις πιθανότητες.

«Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης παχυσαρκίας των γονέων και των παιδιών τους, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει κατά πόσο αυτή η διαγενεακή μετάδοση της παχυσαρκίας συνεχίζεται μετά την εφηβεία και κατά την ενήλικη ζωή», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Μαρί Μίκελσεν, από το Τμήμα Κοινοτικής Ιατρικής του Αρκτικού Πανεπιστημίου UiT της Νορβηγίας. «Μας ενδιέφερε πώς ο δείκτης μάζας σώματος των γονέων σχετίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος των απογόνων τους, όταν οι απόγονοι έχουν φτάσει στην ενηλικίωση και έχουν ζήσει μακριά από το σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Tromso, μια εν εξελίξει μελέτη υγείας με βάση τον πληθυσμό στη Νορβηγία. Συμπεριλήφθηκαν άτομα ηλικίας 40-59 ετών, από την έβδομη φάση της μελέτης, που διεξήχθη το 2015-2016, και δεδομένα για τους γονείς τους, όταν ήταν στην ίδια ηλικία, από την τέταρτη φάση της μελέτης, τα έτη 1994-1995. Προέκυψαν 2.068 τριάδες γονέων και των απογόνων τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος των γονέων στη μέση ηλικία και του δείκτη μάζας σώματος των απογόνων τους στην ίδια ηλικία. Όταν και οι δύο γονείς ζούσαν με παχυσαρκία στη μέση ηλικία, οι απόγονοί τους είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν και οι ίδιοι με παχυσαρκία στη μέση ηλικία σε σχέση με τους ενήλικες που και οι δύο γονείς είχαν φυσιολογικό βάρος. Οι πιθανότητες ήταν επίσης αυξημένες όταν μόνο ο ένας γονέας είχε παχυσαρκία. Όταν μόνο η μητέρα είχε παχυσαρκία, οι απόγονοι είχαν 3,44 φορές υψηλότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πατέρες ήταν 3,74.

Ειδήσεις σήμερα

Καρναβάλι: Φαντασία, κέφι και χαρά στο Μοσχάτο (εικόνες)

Θεσσαλονίκη - Ομοφοβική επίθεση: τι λέει το θύμα στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή βρέφος 2,5 μηνών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο