LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 07 Μαρτίου 2024 09:24

James Webb: Γαλαξίας που σταμάτησε να σχηματίζει αστέρια εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο (εικόνες)

Εντοπίστηκε γαλαξίας που σταμάτησε να σχηματίζει αστέρια πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Γαλαξίας - νεκρός Γαλαξίας

Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν γαλαξία που σταμάτησε ξαφνικά να σχηματίζει νέα αστέρια πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εντόπισε έναν γαλαξία ο οποίος είχε ήδη νεκρωθεί όταν το σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τέτοιο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Αυτός ο γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος: Ο σχηματισμός των άστρων έγινε γρήγορα και σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα, κάτι που είναι απροσδόκητο για ένα τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, ο γαλαξίας γνώρισε μια σύντομη και έντονη φάση σχηματισμού άστρων σε μια περίοδο μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών. Αλλά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το χρονικό σημείο, οπότε παρατηρήθηκε με τον Webb, ο σχηματισμός των άστρων σταμάτησε ξαφνικά.

Γαλαξίας - νεκρός Γαλαξίας

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η κατάσταση του γαλαξία είναι προσωρινή ή μόνιμη και τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι αστρονόμοι λένε ότι αν και φαίνεται νεκρός τη στιγμή της παρατήρησης, είναι πιθανό ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να επανήλθε στη ζωή και να άρχισε να σχηματίζει και πάλι νέα αστέρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια και αν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των άστρων, έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών.

Ειδήσεις σήμερα

Ημιμαραθώνιος: Αλλαγές σε δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών

Ζωγράφου: Επεισόδια με μολότοφ, εμπρησμούς και φωτοβολίδες κατά αστυνομικών (βίντεο)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή βρέφος 2,5 μηνών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο