LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2024 22:45

Θεσσαλονίκη: Πώς “στήθηκε” η κομπίνα με τον αρχιμανδρίτη και τον πρώην ιερωμένο

Ποιες οι κατηγορίες που τους βαραίνουν και ποια ακόμη πρόσωπα εμπλέκονται. Πως κατάφεραν να “πείσουν” τα θύματα τους και πού κατέληγαν τα χρήματα.  

Ευρώ - χρήματα

Στα χέρια εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία για τον 68χρονο αρχιμανδρίτη από τη Θεσσαλονίκη και τον 61 ετών πρώην ιερωμένο, οι οποίοι εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές σε απάτη με δωρεές ύψους άνω του 1,3 εκατ, ευρώ που έλαβαν από πιστούς - και μεταξύ αυτών επιχειρηματίες - ως οικονομική στήριξη ενόψει της δήθεν εκλογής του πρώτου στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στην οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, 51 και 34 ετών, έχει ανατεθεί προς επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό και με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης. Η αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα, και σε βάθος 5ετίας, από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους, ο αρχιμανδρίτης και ο άλλοτε ρασοφόρος (καθαιρέθηκε από κληρικός) τους ζητούσαν χρηματικά ποσά, πείθοντάς τους ψευδώς πως είναι βέβαιη η ανέλιξη του 68χρονου σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να γίνουν πειστικοί, επιδείκνυαν πλαστές επιστολές τις οποίες συνέτασσε ο 61χρονος καθηρημένος ιερέας, όπου φαίνονταν ως αποστολείς - συντάκτες, θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι εύπιστοι δωρητές, υποτίθεται πως θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους, ενώ θα επωφελούνταν όταν ο αρχιμανδρίτης θα αναλάμβανε τη θέση του Μητροπολίτη, συμμετέχοντας δήθεν στη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στις προμήθειες, τα συσσίτια κ.ά..

Ερευνώντας τη ροή του χρήματος, οι διωκτικές Αρχές φαίνεται να διαπίστωσαν ότι οι «ιερές» δωρεές μεταφέρονταν σε λογαριασμούς των συνεργών του 68χρονου κληρικού και μέρος αυτών δαπανήθηκε για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ενός διαμερίσματος. Ήδη κατασχέθηκε ένα όχημα, όπως επίσης φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης (usb), βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες επιστολές.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκίδα: Σώθηκε αρχαιολογικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας (εικόνες)

Μπελέρη: Έκτακτο ψήφισμα του ΕΛΚ μετά από πρόταση της ΝΔ

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας: Θύματα bullying μιλούν στον ΑΝΤ1

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικεςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο στόχος που έχει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Χθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Εκρήξεις σε Πειραιά - Καλλιθέα: Οι συλλήψεις και αυτοί που “κρύβονται” από πίσω (βίντεο ντοκουμέντο)Χθες 19:47 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις δράστες και τους κατηγορούν ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Πώς σχετίζονται οι δύο εκρήξεις.

Μαρούσι: Συλλήψεις για τη φονική συμπλοκήΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Στην σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν οι Αρχές για την φονική συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20Τένις - Μαδρίτη: Πρόωρος αποκλεισμός για Στέφανο και Πέτρο Τσιτσιπά 21:11Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν σήμερα 20:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο