LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2024 06:48

Γαζα: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή - Πιέσεις στην Χαμάς

Δεν έχουν καταρρεύσει οι συνομιλίες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Τι δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Γάζα - πόλεμος -βομβαρδισμός

Οι συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, δεν έχουν καταρρεύσει, διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν έχουν αποσυρθεί ούτε η Χαμάς, ούτε κάποιο άλλο μέρος από τις διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, δημοσιεύματα σε ΜΜΕ ανέφεραν πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αποχώρησε.

Εκπρόσωποι της Χαμάς δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή στο dpa.

Στέλεχος της παράταξης είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι η Χαμάς αντιμετώπισε «θετικά» τις προτάσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ πως «κωλυσιεργεί και ελίσσεται».

Ο Οσάμα Χαμντάν πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοικτός, χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας».

Επανέλαβε ότι η η ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού στον θύλακο θα εξασφαλιστεί μόνο αν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ, κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα. «Αυτό είναι προτεραιότητα και δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων αν δεν επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις φέρονται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμη λόγω «εσωτερικής διένεξης» στο Ισραήλ. Πάντως τα εναπομείναντα εμπόδια λέγεται πως είναι «οριακά».

Μπάιντεν: Στα χέρια της Χαμάς η απόφαση για ανακωχή

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη πως πιστεύει ότι είναι ανάγκη να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

«Αν αυτό συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απόφαση για την κήρυξη ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται «στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή».

Αντιπρόσωποι των μεσολαβητών, του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, διαπραγματεύονται με τη Χαμάς στο Κάιρο. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις συνομιλίες. Οι δηλώσεις για το εάν έχει σημειωθεί πρόοδος ή όχι είναι αντιφατικές.

Η Ουάσιγκτον, που λέει πως ανησυχεί για ενδεχόμενη έξαρση της βίας το ραμαζάνι, ειδικά στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να «διευκολύνει την πρόσβαση» των «ειρηνικών πιστών» στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, που φέτος αναμένεται να αρχίσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσέρχονται για να προσευχηθούν στην πλατεία «κατά τον ίδιο αριθμό με τα προηγούμενα χρόνια», διαβεβαίωσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε πως η κατάσταση θα «επανεκτιμάται» διαρκώς με βάση κριτήρια ασφαλείας.

Για να αποτραπεί ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε επίσης να φθάσει «περισσότερη βοήθεια» στον παλαιστινιακό θύλακο επιμένοντας πως το Ισραήλ «δεν έχει δικαιολογίες» για τον περιορισμό τς εισόδου φορτηγών που περιμένουν στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο στρατός των ΗΠΑ έκανε χθες νέες αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με βοήθεια.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ για Μπελέρη: Η Αλβανία πρέπει να τηρήσει τους νόμους

Καιρός: βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Τετάρτη

ΗΠΑ - “Σούπερ Τρίτη”: Σάρωσε ο Τραμπ στις εκλογές σε 15 Πολιτείες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (εικόνες)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14Βασίλης Μπισμπίκης: Πήρε γλυκά και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής10:00Νίνα Σιμόν: Η ζωή, οι αγώνες και η κληρονομιά μιας καλλιτέχνιδας που δεν δίστασε να μιλήσει09:46Ο Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown09:32ΗΠΑ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για απόπειρα πνιγμού 3χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής09:17Κρήτη: Εργατικό ατύχημα σε απόκομιδή απορριμάτων - Ερευνώνται οι συνθήκες09:03Πάνος Ρούτσι: Διακομίζεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις08:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο