LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2024 17:20

Όλυνθος: Αναβάθμιση στον αρχαιολογικό χώρο

Τι αλλάζει στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου. Η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Όλυνθος - αρχαιολογικός χώρος

Στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου σε επίπεδο φωτισμού, αλλά και υποδομών ασφάλειας, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του - με σκοπό την ασφαλή κίνηση επισκεπτών και θεατών στην ιπποδάμεια αρχαία πόλη, χώρο που συμμετέχει ετησίως στις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Τα έργα αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου εντάσσονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για τη βελτίωση χώρων και υποδομών, με σκοπό τη φιλοξενία εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στη Χαλκιδική. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.091.612 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και επεμβάσεις για τον φωτισμό και την ασφάλεια. Από το 1990, που ξεκίνησε η αναστήλωση των μνημείων και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου μέχρι σήμερα, έχουν αποκατασταθεί αρκετά οικοδομικά τετράγωνα και τρία δημόσια κτήρια της κλασικής πόλης, αποδίδοντας στο κοινό έναν διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο, με μεγάλη επισκεψιμότητα. Με τη βελτίωση των υποδομών αναβαθμίζουμε αισθητικά και λειτουργικά τον μοναδικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες. Αποτελεί πολιτική μας ο εμπλουτισμός, η αναζωογόνηση και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, με την όσμωση δράσεων σύγχρονης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου του πολιτιστικού κεφαλαίου της πατρίδας μας».

H μελέτη φωτισμού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει σκοπό την ασφαλή κίνηση των επισκεπτών, την ανάδειξη των εξωτερικών διαδρομών, της κεντρικής πλατείας και της φύτευσης. Προβλέπεται γενικός φωτισμός διαδρομών και οδού προς το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου και φωτισμός σε διαμορφώσεις πρασίνου και κήπου. Η μελέτη συστημάτων ασφαλείας περιλαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προστασία από πυρκαγιά, με τοποθέτηση δικτύου καμερών, οι οποίες θα λειτουργούν μέσω ασύρματου τηλεπικοινωνιακού συστήματος, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε και από εξουσιοδοτημένο χρήστη μέσω κωδικού ασφαλείας. Προβλέπεται δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης και παροχής οδηγιών προς τους επισκέπτες, αλλά και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για την καθοδήγηση των επισκεπτών.

Όλυνθος - αρχαιολογικός χώρος

Η αρχαία πόλη της Ολύνθου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στα μέσα του 7 ου αι. π.Χ. από τους Βοττιαίους και το 479 π.Χ. καταστράφηκε από τους Πέρσες. Το 432 π.Χ. ο Βασιλιάς των Μακεδόνων Περδίκκας Β΄ έπεισε τους κατοίκους πολλών παραθαλάσσιων πόλεων της Χαλκιδικής να συνοικισθούν στην Όλυνθο, η οποία αποτέλεσε την πολυανθρωπότερη και πλουσιότερη πόλη της περιοχής. Κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα της Χαλκιδικής έως το 348 π.Χ., οπότε καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον Φίλιππο Β΄. Η πόλη είναι κτισμένη πάνω στο βόρειο λόφο σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα. Κατά την ανασκαφική έρευνα από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή (1928-1938) ερευνήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και ήλθε στο φως ένα από τα καλύτερα δείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού και οικιστικής αρχιτεκτονικής (περισσότερες από 100 κατοικίες) από την κλασική εποχή. Στο νότιο τμήμα του λόφου εντοπίστηκαν κτήρια δημόσιου χαρακτήρα. Στο νοτιοανατολικό τμήμα, έξω από τα τείχη της πόλης, εντοπίστηκε ο νεότερος τομέας της κτισμένος μετά το 379 π.Χ., επίσης με το ιπποδάμειο σύστημα, όπου βρέθηκαν πλούσιες κατοικίες με συμβατικές ονομασίες όπως Έπαυλη της Αγαθής Τύχης, του Ηθοποιού, των Δίδυμων Ερώτων, κοσμημένες με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ομόφυλα ζευγάρια: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος στη Νέα Σμύρνη

Εργατικό ατύχημα: Εναερίτης έπεσε μαζί με κολώνα (εικόνες)

Τζούντο: Ο Θεόδωρος Τσελίδης χρυσός στην Τασκένδη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνοΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Αυξημένα κατά 822 εκατ. τα καθαρά έσοδα . Ξεπέρασαν τα 40,5 δις το φορο-έσοδα.

Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις ΤραμπΣήμερα 10:59 | Ειδήσεις

Ο Ρώσος διαπραγματευτής αναδημοσίευσε την ανάρτηση του προέδρου για την Ουκρανία

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο 11:22Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις Τραμπ11:07Αγρίνιο: Παραμένει στο νοσοκομείο η ανήλικη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτι 10:51Ήρα: Η χαριτωμένη σκυλίτσα ναυαγοσώστρια (βίντεο)10:36ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου10:20Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο