LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 29 Φεβρουαρίου 2024 14:14

Υδροκέφαλος σε παιδιά: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα;

Γράφει ο Βασίλειος Ζέρρης, Νευροχειρουργός, Διευθυντής Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

κοριτσάκι - 11χρονη - υδροκεφαλο

(εικόνα αρχείου)

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει στο πλαίσιο της φυσιολογικής λειτουργίας του, εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Είναι γνωστό ότι το ΕΝΥ έχει πολλαπλές λειτουργίες, όπως άνωση, προστασία του εγκεφαλικού παρεγχύματος από κραδασμούς, βιοχημική και ανοσολογική δράση.

Η παραγωγή, κυκλοφορία και απορρόφηση του ΕΝΥ είναι μια συνεχής και αυτόματη λειτουργία του εγκεφάλου και η διατάραξη αυτής οδηγεί σε συγκέντρωση πλεονάζοντος υγρού στον εγκέφαλο. Αυτή η παθολογική κατάσταση ορίζεται ως υδροκέφαλος.

Ο υδροκέφαλος χωρίζεται σε επικοινωνούντα (περιπτώσεις που δεν ανευρίσκεται κώλυμα στην κυκλοφορία του ΕΝΥ) και αποφρακτικό (περιπτώσεις με μηχανικό κώλυμα στην κυκλοφορία του ΕΝΥ).

Περιπτώσεις επικοινωνούντος υδροκεφάλου αποτελούν ο μεθαιμορραγικός, ο μεταλοιμώδης, ο μετεγχειρητικός υδροκέφαλος, καθώς επίσης και σε συγγενείς παθήσεις όπως μυελομηνιγγοκήλη. Αποφρακτικού τύπου υδροκέφαλος απαντάται σε στένωση υδραγωγού, όγκους της τρίτης ή τέταρτης κοιλίας, όγκους στην περιοχή του κωναρίου, σε παγίδευση/ διαμερισματοποίηση τμήματος του κοιλιακού συστήματος, σύνδρομο Chiari.

Η κλινική εικόνα του υδροκεφάλου στα παιδιά διαφέρει αναλόγως της ηλικίας τους. Έτσι, σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σύγκλιση των κρανιακών ραφών και πηγών, παρατηρείται αύξηση της περιμέτρου κεφαλής, διάσταση των ραφών, διάταση των φλεβών του δέρματος της κεφαλής, προπέτεια της πρόσθιας πηγής (σε περιπτώσεις που αυτή είναι ακόμα ανοιχτή). Άλλα χαρακτηριστικά σημεία αποτελούν οι έμετοι, η υποστροφή της ψυχοκινητικής εξέλιξης, η πτώση επιπέδου συνειδήσεως, επιληπτικό επεισόδιο, σημείο δύοντος ηλίου (απόκλιση βλέμματος προς τα κάτω).

Στις ηλικίες άνω των 2 ετών η κλινική εικόνα είναι όμοια με αυτή των ενηλίκων (κεφαλαλγία, ναυτία/ έμετοι, θάμβος όρασης, αλλαγή επιπέδου συνειδήσεως) ποικίλει μεταξύ βυθιότητας, ληθάργου, κώματος.

Στη διάγνωση του αιτίου πρωτίστως προέχει η απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Σε νεογνά και βρέφη έως έξι μηνών χρήσιμος μπορεί να φανεί και ο υπέρηχος εγκεφάλου μέσω της ανοικτής πρόσθιας πηγής.  

Η αντιμετώπιση του υδροκεφάλου εξαρτάται από το αίτιο που τον προκαλεί. Σε περιπτώσεις επικοινωνούντος υδροκεφάλου βέλτιστη αντιμετώπιση αποτελεί η τοποθέτηση βαλβίδας. Συχνότερη είναι η τοποθέτηση κοίλιο-περιτοναικής παροχέτευσης (το πλεονάζον ΕΝΥ παροχετεύεται στην κοιλιακή χώρα). Εναλλακτικές αποτελούν η παροχέτευση στον δεξιό καρδιακό κόλπο, στη θωρακική κοιλότητα ή σπανίως στη χοληδόχο ή και ουροδόχο κύστη.

Σε περιπτώσεις αποφρακτικού τύπου ο νευροχειρουργός δύναται να προβεί σε τοποθέτηση βαλβίδας ή διενέργεια τρίτης κοιλιοστομίας (δημιουργία στομίου με χρήση ενδοσκοπικής κάμερας στο έδαφος της 3ης κοιλίας με σκοπό την παράκαμψη του σημείου απόφραξης). Η 3η κοιλιοστομία προσφέρει σε αυτές τις περιπτώσεις την εναλλακτική αποφυγής τοποθέτησης ξένου σώματος στον ασθενή, με ότι αυτό συνεπάγεται (αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, δυσλειτουργία ή αστοχία υλικού, ανάγκη μελλοντικής επανεπέμβασης).

Ανεξαρτήτως επιλογής εκ των ανωτέρω μεθόδων αντιμετώπισης, η σύγχρονη νευροχειρουργική είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στους μικρούς ασθενείς με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ένταξη τους στην καθημερινότητα.

HHG - ΖΕΡΡΗΣ*Άρθρο του Βασίλειου Ζέρρη, Νευροχειρουργού, Διευθυντή Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιράν - Κομισιόν: Θα εξετάσουμε κυρώσεις για τα προγράμματα drones και πυραύλων23:45Προκριματικές ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές 23:31ΑΕΚ – Άρης: Ο Πόνσε το ‘κανε όπως στο Περιστέρι!23:17Μητσοτάκης: Παρουσιάζει αύριο το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ23:02Μέση Ανατολή - Φιντάν σε Μπλίνκεν: Όσοι έχουν επιρροή, να στείλουν το σωστό μήνυμα22:48Basket League: Με... οδηγό τον Πόρτερ ο ΠΑΟΚ υπέταξε την Καρδίτσα 22:34Πολεμικό συμβούλιο Ισραήλ: Υπέρ της απάντησης στο Ιράν η πλειοψηφία22:19Χούθι: Νόμιμη πράξη η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ22:05Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Η μεγάλη επιστροφή!21:59Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ - G7: Την καταδικάζουμε ομόφωνα21:50Μέση Ανατολή - Μητσοτάκης: Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ21:36Μέση Ανατολή - Ισραήλ: Είμαστε σε ετοιμότητα για περαιτέρω επίθεση του Ιράν 21:22Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. 21:08Σημεία για rapid test δωρεάν τη Δευτέρα20:53“Πράσινη” ακτοπλοΐα: Πρωτοβουλίες για επενδύσεις 20:39Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: “Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επιχείρηση”20:25Όρος Δίρφυς: Η στιγμή που ελικόπτερο απεγκλωβίζει τραυματία ορειβάτισσα (βίντεο)20:10Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο Ισραήλ 19:56Αρχαία Ολυμπία: Νεκρός άνδρας που συμμετείχε σε αγώνα δρόμου19:41Μεσανατολικό: Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη19:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο